С мъка за опустелите ни села: Някои са в гроба, други в града...

Би Би Си разказва за бързо топящото се население на България
7 сеп 2017 18:00,
122
С мъка за опустелите ни села: Някои са в гроба, други в града...
Снимка: BBC

През 1989 г. населението на България е почти 9 млн. Сега е малко над 7 млн., а очакванията са до 2050 г. да бъде по-малко от 5.5 млн. Възможно е до края на века хората в България да бъдат два пъти по-малко, отколкото сега. Това пише журналистката от Би Би Си Рут Алекзандър в материала си за топящото се население на България.

В статията се отбелязва, че основен проблем е ниската раждаемост, миграцията в градовете, както и в чужбина.

Стоян Евтимов е от пернишкото село Пещера. Той ръководи фолклорна група и организира всяка година музикален фестивал, за да съживи традициите. Най-странното за него е, че е на около 30 години, а живее на село, пише Рут Алекзандър.

"Много от приятелите ми, с които съм израснал, отдавна се преместиха в градовете, за да търсят работа. Тук е много трудно да се ожениш, просто защото няма млади хора. Единственият шанс за мен е в града. Ще е много тъжно да напусна селото, но ще трябва да го направя", споделя Стоян.

Преди десет години се е родило последното бебе в селото. А сега малкото момиченце и майка му живеят в Кипър. Това разказа магазинерката Стефка, чиито синове също са се преместили в града.

Тя се притеснява, че магазинът ще трябва да затвори, тъй като няма много клиенти.

"Преди в селото имаше 600 души, а сега сме 13. Някои са в гробището, други са в градовете", разказа и 70-годишният Боян от Калотинци.

"Изоставени сме от всички - от управляващи и от Бога. Политиците не се интересуват нито от старите хора в селата, нито от младите, защото те са в чужбина. Не се интересуват и българската държава изчезва", каза още възрастният мъж.

"Селото беше пълно с хора - млади, стари. Беше толкова забавно и приятно. Сега няма никой в селото и нищо такова не може да се случи. Сега живея сама на моята улица", сподели и баба Станка от Смиров дол.

Хората в района си пазаруват от мобилен магазин. Съпрузите на средна възраст Атанас и Лили минават три пъти седмично през селата със своя ван, зареден с хляб, кисело мляко, цигари, бира. Дори през зимата в снега не пропускат доставките на продукти.

"Има няколко души, приятели сме с всички. Опитваме се да им помогнем, както можем", казва Лили.

Правителството въвежда мерки и се опитва да спре обезлюдяването в страната. Опитва да върне българите в страната, но не иска никой друг, пише още Рут Алекзандър.

"България няма нужда от необразовани бежанци". В статията на Би Би Си се цитират и думите на вицепремиера от "Обединени патриоти" Валери Симеонов от средата на април в парламента.

"Те имат различна култура, религия, както и навици. Благодаря на Бога, че България е една от най-добре защитените държави от мигрантския поток", казва още Симеонов, цитиран в материала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормално би било след пенсиониране да си купиш къща на село и да отидеш там, а апартамента в града да оставиш на децата и техните деца. Ама ако си имаш къща на село, със сигурност е опоскана от "братчедите", а ако си нямаш, с мижавата пенсия не можеш да си купиш. И да си купиш, не можеш да бъдеш сигурен за имота и живота си пак заради "братчедите". И така от немай къде се тъпчат по 2-3 поколения в панелка по градовете, а селата умират.
24
7
 
15
 
! Отговори
Нормален процес преди 6 години
Това е нормален процес в целия свят. Прегледайте с Гугъл Мапс каква разруха е в стотици градове на САЩ където е била тежката индустрия и автомобилостроенето. Напишете в Гугъл "US cities in ruins" и косите ви ще се изправят от мизерията там.
23
3
 
11
 
! Отговори
онбашията преди 6 години
умнокрасивоста не прощава, що не са опустели турските и помашките села?
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БАЙ Ивантози сезон и Украйна отчете намаляване на безработицата, чакат оферти за Банско, но Индия се опитва да ги подцака в пазара ни на труда
21
0
 
7
 
! Отговори
emigrant преди 6 години
ами то трябва ДЪЛГОСРОЧНА СТРАТЕГИЯ и конкретни имена и срокове за тая работа, а не работа на парче, празни приказки и фейк нюз!
20
3
 
4
 
! Отговори
постепен процес преди 6 години
Еми трябваше да построим гигантски квартали от панелни блокове за да напълни града със селяни. Които доброволно дойдоха, даже се избиваха да си хванат апартаментче.
19
0
 
35
 
! Отговори
БАЙ Иван преди 6 години
Ааааа, сега разбрахме защо безработицата намалявала...не защото са се открили повече работни места а защото безработните са избягали от тук!Ако сега познаваме 5-6 безработни то догодина 2-3 като заминат в чужбина и хоп статистиката отчита 50 % намаляла безработицата....
18
1
 
8
 
! Отговори
Ямболски блок преди 6 години
До Българинано преди това ще преживее специфичното самонастаняване на културни особености под егидата на Брюксел в Банкя и Драгалевци, поне там има конюшни вместо да мъчат копитните по етажите
17
2
 
8
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
Дайте подобно на евтаназията да планираме от сега края на държавата, за да е възможно най -безболезнен. Последните българи ще живеят около 2150-2200 година и реално България около 2100-та вече няма да е нужна в сегашния й вид. Трябва да се мисли как и какво може да се продаде, да се покрият дълговете и каквото остане да се раздели между българскоте граждани. Другия вариант е референдум и присъединяване към друга държава или държави по подобие на Пуерто Рико.Иначе арабите ще я вземат без пари
16
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е така, защото при ГРОБ и Обединените Патерици държавата се развива.Средната заплата вече е 5 хил.лв, а минималната пенсия 1 800 лв.Всички са щастливи и по магистралите тече мед и злато.
15
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правителството въвежда мерки и се опитва да спре обезлюдяването в страната. Как? Как се опитва? Само с думи, без действия. Направете мин.пенсия 500лв. И мин.раб.заплата 1000лв. И хората сами ще започнат да се връщат.
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тоест, избегалите през 70те години в панелките щъкат безсмъртни между сапунките, а на село останали само тухли и керемиди за бране
13
3
 
6
 
! Отговори
чичо Гошо преди 6 години
До АнонименАнонимен,дай пример за частна собственост и територия.Обясни ни например палестинските земи които владее Израел частна собственост ли са или са израелска територия?
12
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рут Алекзандър от Би Би Си да не реве на чужди гробища.Да си гледа великаБритания и Лондонистан.И да, българите не искаме ислямски нашественици.Живели сме принудително с такива 500 години, не ни харесва и не желаем това да се повтаря.Пожелавам на всички като Рут и подобни да го изпитат това "съжителство" 500 години и тогава да говорят за "бежанци" ислямски.
11
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обяснението - всичко се движи по най-малкото съпротивление...Природен закон.
10
4
 
39
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Селата са обречени, няма как да живееш някъде където няма услуги и работа, на запад имат предградия и села играещи ролята квартали, но има тотална ифраструктура която ги свързва с града. Проблема е че изчезват градове! А те изчезват защото софия концентрира всичко, университети, министерства, данъци. Ако тези три неща се децентрализират в 28 области външната емиграция ще спре веднага, но софия не пуска кокала.... софия убива България накрая ще убие и себе си.
9
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега имаме банани и тоалетна хартия, това ни го донесе демокрацията, САЩ и ЕС и сега живеем добре, защото имаме банани и тоалетна хартия. Лошите комунисти не ни даваха банани и затова са лоши и не ги обичам. Обичам САЩ. Обичам демокрацията, защото имаме банани и тоалетна хартия.
8
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Световна тенденция...всички констатират, но никой няма решение...
7
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едно време, един сайт беше написал една смешна статия как щяла да изглежда България след 20 години - цялото население щяло да бъде концентрирано 2-3 града, а между тях щяло да се минава с въоръжени конвои... Тогава звучеше асбурдно, сега страшно.
6
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
5 - Мисля, че бъркаш частната собственост с територия ...