Стрелча, Виноградец... Медиите ли са виновни за смъртта?

Акад. Дроздстой Стоянов: Да се коментират само ако носят стойност за обществото!
Обновена: 7 сеп 2017 09:12 | 7 сеп 2017 09:07, Златко Желев
12

3888 гледания   |  Още видео

Инцидентите с малолетни деца в Стрелча и Виноградец крият в себе си два проблема - единият е в държавната регулация, а вторият е в медийното съдържание. Това заяви в "България сутрин" психиатърът акад. Дроздстой Стоянов.

Още по темата

Гостът на телевизията смята, че не съществува политическа воля за въвеждане на работеща програма, която да предотврати всяка форма на противообществени прояви, особено сред младите хора, а от друга - определени механизми в публичното пространство продължават да насърчават формите на антисоциално поведение.

"Коментарите за подобни случаи или трябва да бъдат сведени до минимум, или да не се съобщават изобщо, когато тяхното съдържание не носи информационна стойност за обществото", смята акад. Стоянов.

Според госта на Bulgaria ON AIR важното е инцидентът да бъде оповестен, ако това ще доведе до хората, които създават нормативната уредба за детско-юношеското психично здраве, да бъдат привлечени под отговорност.

Той обясни, че рисковете при децата на възраст между 11-12 години се състоят в това, че те нямат оформена морална и социална представа за правилата, които регулират нашето поведение и имат незряла емоционалност, за което, явно обществото и имащите власт трябва да предприемат мерки.

Акад. Стоянов е на мнение, че самоубийството в Стрелча не може да бъде разглеждано като такова, а по-скоро като действие, вдъхновено от заобикалящата го среда.

 


12
Още от
Напиши коментар Коментари
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ние сме обществен коректив на ставащото у нас! Без журналистите, талантливи или не, няма да сме информирани и няма да се знае нашето мнение. Факт е, че след наши мнения се стопират решения като черно-бели учебници и подобни недомислия и др..
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Медийте са политически слугинаж,върли "радетели" за лични печалбии нищо друго.
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Хората от първите шест коментара искат да не се отразяват подобни неща?! Тоест да има цензура"
Не видях в нито един коментар да се иска цензура. (Каквато така или иначе съществува върху определени теми които се водят "политически" не коректни) Това което хората не харесват е пълната деградация на всички медии, които вместо да информарат ни заливат с боклуци и помия и отклоняват или насочват общественото внимание в зависимост от интересите на силните на деня.
9
6
 
1
 
! Отговори
111 преди 11 месеца
Много са причините,но водеща сред тях е враждебната политическа среда след 10- ти ноември,насаждана главно от СДС и техните отрочета и преекспонирана от медиите.Най -новите от тях ги знаете-Антон Тодоров,Методи Андреев,една от комисията по досиетата,Сугарев,рушенето на паметници,отричането на живота ни преди 10-ти и какво ли не!"Новият"закон за образованието забърка още по-голяма каша!Родителите са "много заети"!Поради ниското заплащане на учителите десетилетия наред учители станаха студенти с н
8
0
 
9
 
! Отговори
добрутру преди 11 месеца
медии по света отдавна няма - само кардаширали жълтаци с полуграмотни преписвачи на заплата и разнообразна партийна пропаганда между рекламите на фармацията
7
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Странно. Хората от първите шест коментара искат да не се отразяват подобни неща?! Тоест да има цензура?!
6
0
 
12
 
! Отговори
бг преди 11 месеца
В централните новини на медиите почти липсват политически новини, а те засягат по-голямата част от обществото. Преобладават дребни битови инциденти, новини за спортисти , музиканти, артисти който въобще не са за централната емисия. За войната в Сирия не се говори нищо. ТЕЛЕВИЗИИТЕ ОТКЛОНЯВАТ ВНИМАНИЕТО НА ХОРАТА ОТ СЪЩЕСТВЕНИТЕ ПРОБЛЕМИ.
5
1
 
9
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 11 месеца
Академик Стоянов има пълно право. Навсякъде в родината се носи тежка воня!
4
1
 
22
 
! Отговори
Реалистът преди 11 месеца
Медиите ги интересува единствено и главно калкулацията на огромни печалби от затъпелия и изпростял БГ "Народ" ..... *** и откровено тъпашки "риалити" формати , кеч ?!?! , ММА , чалга , "жълтини" , показване на висша "мутрафонска" класа навсякъде ..... Ако мислите , че им пука особено за повишената смъртност сред Българите ... или за огромния скок на тежките заболявания сред млади и стари ... ГРЕШИТЕ ! ... Важното е да има ........ кинти !!!
3
1
 
6
 
! Отговори
Анна преди 11 месеца
ГЛАС В ПУСТИНЯ!
2
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Медиите до една са просто клюкарник, информационатта стойност е под санитарния минимум
1
1
 
35
 
! Отговори
Оруел преди 11 месеца
Да виновни са, защото превръщат всеки битов инцидент във водеща новина ,а подминават важните неща. Прост пример , хората в квартал Коматево в Пловдив 4 дни излизат на протести заради забавяне строежа на пътя към квартала им.Има и арестувани, но няма 1 сек репортаж в национална медия въпреки ,че са канени всеки ден.