Обезлюдяването: Стопихме се с 43 000 души за година

Най-рано може да се променят нещата след 10-15 години
8 сеп 2017 08:45,
172

Неадекватна регионална политика, икономическата обстановка и социалната нестабилност са причина за обезлюдяването у нас, смята доц. Георги Бърдаров, преподавател по Социално-икономическа география.

Tой припомни, че масовото напускане на малките населени места е започнало още през 90-те години. Този процес продължава и днес.

Цяла Северна България е покосена от процеса по обезлюдяване. Следват регионите около Стара Планина и Кюстендил.

Най-оптимистично е нещата да се променят след около 10-15 години, смята Бърдаров.

За проблема във Видинско и Русенско - в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
1
 
0
 
! Отговори
Американ преди 6 години
До поредния -1Ти от толкова много учене, мижава заплата(както казваш) и кандърдисване вече си сигурно към пенсионна възраст, да те не удари някоя дъмла по пътя за запад, че нямаш стотинки да се прибереш обрятно..
138
0
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Ако се отчете прираста на мaнraлap "стопяването" ще се удвои..
137
0
 
2
 
! Отговори
поредния -1 преди 6 години
Имам рота основателни причини тази държавица да остане и без мен. На времето трябваше да се преместя за да имам работа в столицата. Не разчитам на никой освен на себе си с 3 магистратури и 3 чужди езика изкарани с пари от мижавата заплата и не вися на родителите си да ме издържат. Учиш - неплатен , иначе искаме кадри с 50 години опит ако може. Е гледам вече навън, изляза ли няма да се върна - няма за какво. Всичко , което ми беше мило е съсипано и унищожено.
136
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Коко Ми те ни изгониха тези изедници от парламента начело с шефа им дето не се на ядоха и си мислят че след тях свят няма да има , брейййй ненаситни работа , незнам като останат тука 3 миликона гнусни *** а и те какво ще я мислят тогава
135
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До КрайБългарина не е беден, но не е беден до толкова че да се самоподдържа и да си позволява глезотии. В момента в който се прави избора същност избора е да лиша себе си от всичко в името на дете или да нямам дете. Ето там е проблема. Ако си работиш само за себе си имаш и кола и почивки и скъпи телефони, дрехи и лаптопи, но дойде ли семейството всичко угасва.
134
1
 
3
 
! Отговори
1234567890 преди 6 години
По-лошото е, че се възпитават някакви *** с извинение търтеи и това е новото поколение. Например в момента всичките млади се юрнали да стават програмисти, а пазара не може да поеме и малка част от желаещите. Утре тези хора ще са нереализирани и ще гледат сеедно държавата и другите са им виновни. Държавата е виновна де вместо да се намеси и да обясни че не ни трябват икономисти програмисти мениджъри и фиолози дреме и си чеша носа... Жалка картинка.
133
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой по-долу писа за дефицита на дълг и чест. Много от нас знаят какво е това, но при положение, че хората, които се кълнат в името на Родината и поемат управлението са оперирани от тези добродетели, какво правим? Или за едни дълг е да набавиш 4 тона суджук, а за друг с чест да го изяде на партийни сбирки? За сметка на това дефицит на безсрамие и безочие няма, нали?
132
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До КрайВсеки иска хубава кола и екзотична почивка, но 90% от българите, едвам смогват да си покрият сметките, без да иат вградени кухни.
131
3
 
4
 
! Отговори
тиквоний банкянски преди 6 години
а ба тва нэ важнуто бря, важното е че ша има нов път между златните и варна и 7 лентова магистрала от банкя до бояна и пирлимента. и че струма ше се оскъпи с едни три милиарда. това че бантустаня се стапя е цел която наще партнери са поставили пред нас и аз чино изпълнявам.
130
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Половината от имигрантите са в САЩ ,а другата половина в западна Европа.Сега като паднат визите за Канада ,ще има още по-голямо преселение.
129
3
 
4
 
! Отговори
Конкуренция преди 6 години
Да стане като в Австралия и Канада тези дето работят в дивото вземат диви заплати , тези дето са в нормалните градове си вземат нормални заплати , ама софиянци са лакоми и искат само те да с луканката , да ама не .......
128
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В момента се полагат основите на бъдещия българин, който ще бъде евроатлантик-толераст, модерноляв масон, чернокож мюсюлманин, мека китка социалист, неграмотен, но интегриран, безработен, но толериран. Всички останали извън този профил, зададен от Брюксел са подложени на ограничения, рестрикции и тиха дискриминация.
127
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето така намаля безработицата.
126
16
 
5
 
! Отговори
Andi преди 6 години
Герб управляват по-добре от всяка друга партия, освен тройната коалиция.По-добре е Герб да остане поне още 10 години.Бочи, се е наял вече , успокоил се е и дава все повече на държавата.Ако дойдат другите, ще лапачат поне 4,5 години, след като тръгнат да поотпускат малко на хорицата.
125
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ясно е тази жалка територия изчезва
124
1
 
21
 
! Отговори
Край преди 6 години
Българите не раждат не защото са бедни - навсякъде по света бедните раждат повече от богатите. Българите не раждат защото предпочитат материалните неща и да си живучкат.
123
1
 
20
 
! Отговори
неанонимен преди 6 години
1326г.-България пада под османско владичество без бой,население-1 300 000 души,1878г.-Освобождение-население-близо 4 000 000 души, 1989г.-население близо 9 000 000 млн. души,след т.нар. демокрация с т.нар. европейски ценности,България вече смело върви към 6 000 000 млн. души, е това ако не е ВЪЗРАЖДАНЕ, то тогава здраве му кажи,за сметка на това пък станаха повече наркоманите и много бедните хора да ни е честито...
122
2
 
23
 
! Отговори
Край преди 6 години
Не вярвате че българина обича колата си повече от децата. Направете запитване в един блок какво да има пред блока - детска площадка и градинка или паркинг за колите. 80% ще са за паркинг. Нормално е такъв народ да изчезва - даже е задължително.
121
2
 
19
 
! Отговори
Край преди 6 години
Когато по улицата има дупки - българчето реве зверски че си троши колата. Когато тротоарите са като след война и са потрошени от паркирани коли и по тях детска количка не може да мине - българчето си трайка. Това е защото обича колата повече от децата.
120
7
 
21
 
! Отговори
Край преди 6 години
Българите ще изчезнат защото са тотални егоисти и не обичат деца. Жените искат вградена кухня и екскурзии в чужбина а мъжете лъскава кола - децата са накъде назад в желанията им. Това е жалко защото българите по-хубаво нещо от деца не могат да да правят.