Обезлюдяването: Стопихме се с 43 000 души за година

Най-рано може да се променят нещата след 10-15 години
8 сеп 2017 08:45,
172

Неадекватна регионална политика, икономическата обстановка и социалната нестабилност са причина за обезлюдяването у нас, смята доц. Георги Бърдаров, преподавател по Социално-икономическа география.

Tой припомни, че масовото напускане на малките населени места е започнало още през 90-те години. Този процес продължава и днес.

Цяла Северна България е покосена от процеса по обезлюдяване. Следват регионите около Стара Планина и Кюстендил.

Най-оптимистично е нещата да се променят след около 10-15 години, смята Бърдаров.

За проблема във Видинско и Русенско - в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
3
 
! Отговори
До 114 преди 6 години
Това е така поради слаба самооценка на жената и комплекси. Страх я е на тези курсове да не срещнеш друга или други които са по от нея и да не те "отмъкнат".
98
2
 
3
 
! Отговори
ДО 109 преди 6 години
*** в съдилищата да видиш истината за жените какво искат . ЗАЩОТО АЗ ВИДЯХ И РАЗБРАХ . ЗНАМ ГИ КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ . *** И ТИ , ЩЕ УЗНАЕШ ДОСТА ИСТИНИ ЗА ТЯХ НО НЕ ТОВА КОЕТО СИ ПИСАЛ ЗА ТЯХ . И ТО НИКАК НЕ Е ХУБАВО И ДОБРО ! ! !
97
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До нереалистВиж се колко си жалък! Пари, пари и пак пари, а иначе големия идеалист, на всяка манджа мерудия. Политиците лоши, не дават пари, работодателите лоши, не дават пари, всички са лоши, защото не ми дават пари - логиката на нереалния Андрешко. Къде си ти в картинката? Всички са ти длъжни, защото какво си напривил ти, освен едни работи в тоалетната? Такива като теб са пределно ясни - вечната жертва, която през безцелния си животец е съотворила едно голямо НИЩО и е много доволна от факта.
96
1
 
12
 
! Отговори
Соломон преди 6 години
Георги Бърдаров описа тенденция, която продължава вече 30 години. Няма изгледи нещата да се променят към по-добро.Нацията се стопява със 100 хил. годишно, като около 50 хил. напускат страната.Ромското население се увеличава много бързо.Работещите ще бъдат с 500 хил. по-малко до 10 години.Това ще рече, че два милиона работещи ще трябва да плащат данъци, които ще отиват за ток, вода и социални на ромите. Ще трябва да се издържат 2.5 мил пенсионери, алчни капиталисти и крадливи депуати.
95
0
 
0
 
! Отговори
copocoид преди 6 години
Да, но банана се увеличи!
94
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 104В България случаите който визираш са нищожни.Общо взето у нас жената е тази, която няма инициатива и се затваря у дома след брака.Българката дори пречи на мъжа си да се развива!Това го твърдя от лични наблюдения.Щом се омъжи у нас жаната повлича мъжа си към заседналост и апатия.Абе вече сме женени на какви курсове ще ходиш, това защо ти е?
93
0
 
0
 
! Отговори
До 109 преди 6 години
Явно не си схванал провокативният момент в коментара ми целящ да инициира някакъв мисловен процес.
92
1
 
7
 
! Отговори
нереалист преди 6 години
До До 43 ЗнаещИмат Лексус, 5 лаптопа, 2 къщи, ама на КРЕДИТ, който ще изплащат 20 години. Кредитите удобно не ги споменавате :)
91
2
 
15
 
! Отговори
нереалист преди 6 години
До амиЗащото начинът за привличане на емигрантите обратно в Бг е само един- ВИСОКИ ЗАПЛАТИ! Всякакви мантри за прекрасната природа, близките, приятелите, семейното огнище и др. са поезия, бла- бла. Доходите могат и да се вдигнат, но в София и 1-2 др. града. В провинцията никой няма да вдигне доходите, нито ще се създадат привлекателни нови раб. места. 27 год. не са го направили, няма да го направят и сега. Работодателските организации няма да допуснат повишаване на доходите, те изяждат всичко
90
3
 
7
 
! Отговори
До 104 преди 6 години
Това са тотални простотии! Незнам срещу какво се бориш ти, но жената е преди всичко майка, и тук не става въпрос за никаква религия, а за природа. Една жена не може да е пълноценна, ако не е майка, да се бориш срещу това е тотален нонсенс. Да не говорим, че във всяка религия семейството е заложено като основна ценност. За съжаление хора като теб, наливат в главите на младите момичета, че трябва да бъдат нарцистични кариериски и така им разбиват живота, между другото.
89
8
 
6
 
! Отговори
Васев преди 6 години
Защото младите искат наготово да отидат в западна европа , вместо да се развиват тук - мият чинии взимат 800 1000 евро и си мислят за преуспели
88
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не се притеснявайте, сега това е така, защото сме повече от черноглавите. След 10-15г ще се поисравним и ще започне да се увеличава населението. Тогава ние ще сме малцинство и ще получаваме пари да гласуваме. А простотиите като да бием лекари, гребци, да убиваме защото не ни дават цигара, ще са наша грижа. И ще има протести в наша чест. За помощите и детските забравих - ще са наши
87
2
 
12
 
! Отговори
вергил преди 6 години
Това са пълни глупости.Повечето жени с висше образование, които познавам, нямат нищо против да се грижат за децата само дето заради финансови причини ходят на работа.С тези ниски заплати е много трудно да се отглеждат деца само с една заплата.
86
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До мисли-2Точно там е проблема, изродени ценности - основната мисия на една жена е да бъда майка, за каква кариера въобще става въпрос тук? Деградивни идеологии като феминизма, внушиха на жените, че трябва да са мъже, което пък напълно разби традиционното семейството като институция.
85
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И защо жените трябва да правят кариера?Срамно ли е да се грижат за децата и домакинството?...Защото без кариера се превръща в мюсюлманка. Безгласен придатък на съпруга си. Нали срещу това се борим.
84
3
 
6
 
! Отговори
вергил преди 6 години
До мислиИ защо жените трябва да правят кариера?Срамно ли е да се грижат за децата и домакинството?
83
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 98: "...либералната демокрация е зловещ социален експеримент, много по-брутален от фашизма дори."Какво ти пречи демокрацията на тебе за "кривия макарон бе" !
82
0
 
3
 
! Отговори
нереалист преди 6 години
До АнонименА хора като теб са другата причина за бягство от България.Не можеш дори 2 думи да размениш в 1 форум без да се нахвърлиш с обиди към събеседника си. Излиза, че не само разсъжденията ти са елементарни и ограничени, но и ...
81
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До мисли-1Успокой се пък ти е
80
2
 
4
 
! Отговори
Салих преди 6 години
Бъгаре, пучнети да прайти дяца!!! Язе ни могъ да смогна на сички.