Обезлюдяването: Стопихме се с 43 000 души за година

Най-рано може да се променят нещата след 10-15 години
8 сеп 2017 08:45,
172

Неадекватна регионална политика, икономическата обстановка и социалната нестабилност са причина за обезлюдяването у нас, смята доц. Георги Бърдаров, преподавател по Социално-икономическа география.

Tой припомни, че масовото напускане на малките населени места е започнало още през 90-те години. Този процес продължава и днес.

Цяла Северна България е покосена от процеса по обезлюдяване. Следват регионите около Стара Планина и Кюстендил.

Най-оптимистично е нещата да се променят след около 10-15 години, смята Бърдаров.

За проблема във Видинско и Русенско - в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
7
 
! Отговори
Гледна точка преди 6 години
Обезлюдяването: Стопихме се с 43 000 души за годинаОбогатяването: Светът нарасна с още 43 000 души българи за година
78
1
 
14
 
! Отговори
нереалист преди 6 години
До АнонименМного правилно се е изказал професорът- ценностите в нашето общество са собствеността, движима и недвижима, и парите. Докато собствеността е издигната в култ, деца няма да се раждат. Собствеността дава чувството за сигурност. Без чувство за сигурност хората няма да раждат. Собствеността зависи от доходите. Доходите са мизерни. Спирала. Заплата 400лв- деца няма, защото и бабите, и дядовците, и всички, които могат да помогнат, нямат пари.
77
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До нереалистИ въпреки това тези хора раждат и отглеждат деца, а ти тук си живееш като цар, в сравнения с тях и едно дете най-вероятно не си създал, защото си егоист и те мързи. Ето там е големия проблем, ако в България ти създадеш с жена ти 6 деца, нито те, нито вие, ще умрете, нито те ще са необразовани, нито ще ви притесняват разни религиозни фанатици, но големия проблем е че хора като теб не им се занимава, това не е приоритет, не е цел в живота, това е просто досадна ненужна подробност.
76
4
 
11
 
! Отговори
нереалист преди 6 години
До АнонименЗащото начинът на живот е друг. Искаш ли в Бг децата да се въргалят в прахта по цял ден голи и боси пред дома им? Искаш ли една жена да роди 6 деца и да оцелеят само 2? Защо смъртността е голяма, а? Да са неграмотни, без телевизия, електричество, да чакат доброволци от другите страни да дойдат да ги учат на 2+2, да станат привърженици на Б.око х.арам и пр., та си тръгнал да сравняваш с африканските страни? Стига с тия азиатци и африканци!
75
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-голямата причина е страхът от поемане на отговорност. На българина все друг му е виновен.
74
4
 
13
 
! Отговори
вергил преди 6 години
До 84Те щото мъжете са приритали за разведени жени с деца.Познавам няколко такива разведени,дето се помислиха за голямата работа и се разведоха.Сега си стоят сами като кукувици или са любовници на някой женен мъж.
73
14
 
8
 
! Отговори
нереалист преди 6 години
До СоломонГлупости! Мъжете в Бг не могат да издържат семейство. Мъжете търсят жени, които носят пари, гледат и издържат сами децата си, не ги ангажират с нищо. Българският мъж пръв капитулира пред семейството и остави самотни майки и деца без бащи. Колко семейства се разпаднаха в зората на демокрацията, заради мъже, които отидоха на гурбет и там заживяха с рускини, украинки и какви ли не, като загърбиха децата си. Уж жените им били развратни и меркантилни.Ай стига упреквахте за всичко жените!
72
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и си вдига чукалата при друг..."Щом има друг, значи не всички мъже са такива и обобщението не е точно....Познавам "други" при които са се "вдигнали" повече от една.
71
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе всички тук сте много принципни, много искате дом, мъж/жена, семейство и деца, но вечно разбираш има някакъв голям проблем който ви пречи - въобще историята е типа на, мързиме да направя нещо и си търся всевъзможни оправдания. Реално днес живеем в много по-добре от нашите предци, които масово са имали многодетни семейства, така че реването за пари, е меко казано абсурдно. Обвинения към противоположния пол, също са откровенно глуповати - вие ли сте най-специални и перфектни на света?
70
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Половината ми познати имат деца, другата половина нямат. Тези които са семейни и нямат деца, чакат да си съберат за собствено жилище. Другите нямат деца, защото не са срещнали подходящия партньор за създаване на семейство. нещата са комплексни и зависят от много неща, но едно от тези неща са точно недостатъчната финансова сигурност, която се е превърнала в държавна политика за контрол над населението.
69
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Парадокс, но българинът под чуждо управление се е множал докато под собствено е линеел. Това показва историческата ретроспекция. Изводите си направете сами.
68
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"и си вдига чукалата при друг..."Щом има друг, значи не всички мъже са такива и обобщението не е точно.
67
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Народа продължава да емигрира извън България и вътрешно към 3 големи града. Провинцията се обезлюдява. Къщи и апартаменти се рушат празни и се обезценяват с всяка изминала година. Браковете намаляват, раждаемостта намалява, пенсионерите се увеличават малко поради застаряването на населението, но скоро и те ще почнат да намаляват, поради прекалено високата възраст за пенсиониране. Само едни тъмни шведи продължават да се множат с бързи темпове и постепенно подменят гените на нацията.
66
7
 
8
 
! Отговори
до Соломон преди 6 години
А какво правят мъжете? Намират си някоя проста дето по цял ден да я юркат да им слугува докато те ходят да й изневеряват. Важното е да кажат на хората, че вече имат "жена и дете". В последствие на тази жена й писва да се държат с нея като *** и си вдига чукалата при друг... Да не говорим, че голяма част от мъжете изобщо не искат да създават семейство, защото е много по-яко да си харчат парите си за себе си и да си ергенуват докато не станат на 60 и не пукнат при маминка в семейното жилище.
65
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
парата прави борбата !
64
1
 
17
 
! Отговори
нереалист преди 6 години
В общество, в което ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ е издигната на пиедестал, децата, човешкият живот не са приоритет. Стоката, колата, къщата, лаптопа, смартфона, екскурзията, 5-те лева в джоба- това е свещено, ИКОНИ!Тоя със семейното подоходно облагане да си гледа работата- какви са доходите, че едно такова облагане ще оправи положението!?Как да раждат хората, които вземат 1000лв заплата, като знаят, че тези около тях получават 350лв или са безработни? И днес-утре 1000лв, ама след година може и нищо.
63
1
 
9
 
! Отговори
БРОКЕРО преди 6 години
Важното е, че вървят постоянно едни фалшиви новини как има глад за имоти,като наемите и цените неизбежно скачат....видиш ли.
62
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българчета се раждат, но в чужбина с чуждо самосъзнание... и само от родителите си вероятно ще знаят нещо за България и малко майчин език. Реално тези деца никога няма да са българи...
61
3
 
9
 
! Отговори
Соломон преди 6 години
Ще перифразирам твърдението на 72Мъжете не искат да създават семейство с меркантилни жени.Мъжете искат жени, които да отделят повече време на своите деца. Децата трябва да бъдат възпитавани и образовани от техните майки. Трябва да се подпомага тяхното развитие.Мъжете искат жени, които да поддържат дома в изрядно състояние.За съжаление, повечето жени висят по цял ден във фейсбук, обикалят по магазини, кафета, пушат, пият и скачат от скут в скут.Какъв пример ще дадат на своите деца?
60
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До asdfИ като проблема е в "социална-административна система" в България, защо в Западна Европа раждаемостта е колко тук, че и по-ниска, а в редица африкански и азитски страни, където не са и чували за подобни системи една жена средно ражда по 4-5, че и в някои страни повече деца?