Революция или кървав преврат: Социалисти честваха 9 септември

Днес се навършват 73 години от най-противоречивата дата в най-новата история на България
Обновена: 9 сеп 2017 21:51 | 9 сеп 2017 21:50, Венцислава Вельова
355

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Социалисти почетоха 9-ти септември на Братската могила, намираща се в столичната Борисова градина.

На днешния ден през 1944 година "Отечественият фронт" овладява властта и в България се установяват 45 години социалистическа и тоталитарна власт. 

Днес се навършват 73 години от най-противоречивата дата в най-новата история на България. В нощта на 8 срещу 9 септември 1944 г. е свалено правителството на Константин Муравиев и на власт идва правителство на Отечествения фронт, начело с Кимон Георгиев.

Отечественият фронт взема властта в България с помощта на окупиращите страната сили на Трети Украински фронт на Червената армия. 

След тази дата България попада в съветската сфера на влияние и настъпва мащабна политическа, икономическа и социална промяна в българското общество.

Девети септември традиционно за едни се превърна в повод за тържества и носталгия, а за други - в символ на кръвопролития и концлагери.

 


355
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
271
0
 
2
 
! Отговори
Шаран-БГ преди 1 година
Заочне някой да ругае - не мисли ! Също като сърбин / нали сме си балканци ....и 200 люди око куке /. Винаги се връщам по-назад - до 9-ти юни 1923 госина и последвалите я събития, включително и 1925 година.А.Страшимиров го е казал най-точно !! После един умен и способен човек, който се опитал да се прави на политик, довежда самолетите на САЩ и Англия над София, Враца,Дупница, Казанлък. Следва 09.09.1944 г." Евтините" изливат злобата си над "скъпите".Когато СССР е зад гърба ти - какво очаквате?
270
0
 
4
 
! Отговори
БОКОВА=БОКО БОРИСОВ преди 1 година
МНОГО ЖАЛКО ЗА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРСКИЯ НАРОД. В ЦЯЛ СВЯТ, В ЦИВИЛИЗОВАНИТЕ СТРАНИ НА ЗАПАД ОТ МУТРОБЪЛГАРИСТАН, ФАШИЗМЪТ Е ЗАКЛЕЙМЕН КАТО НАЙ-ГОЛЯМОТО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТО. ЗАЩОТО ЗА ТОВА СТАВА ВЪПРОС. САМО В Р БЪЛГАРИЯ СЕ ОПЛАКВАТ ФАШИСТИТЕ, СТРОЯТ ИМ ПАМЕТНИЦИ, ПОРУГАВА СЕ ПАМЕТТА НА БОРЦИТЕ СРЕЩУ КАФЯВАТА ***. КОЛКОТО ДО БОКОВА, МАЙ НАТА Й. ТАКИВА КАТО НЕЯ И РЕНЕГАТА БОРИСОВ,ЧЛЕН НА БКП,ЛАМТЯТ САМО ЗА ПАРИ.ТЕ НЯМАТ ВРЪЗКА ИСТИНСКИТЕ КОМУНИСТИ-АНТИФАШИСТИ
269
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А БЕ СМЕНЕТЕ СИ ХАПЧЕТАТА БЕ ИЛИ АКО НЕ АИДЕ В КАРЛУКОВО БЕ СЕГАШНИ
268
3
 
3
 
! Отговори
уточнение преди 1 година
И Тиквения е бил там.Маскиран.Имал носталгия от едно време ,когато ближеше краката на правешкия сатрап.
267
2
 
3
 
! Отговори
траркис преди 1 година
До до Северозападния

Това с Бокова наистина развеселява и кара човек да се замисли за смисъла на живота на земята изобщо. Все пак - може би децата на *** не са такива понякога, въпреки, че комунистите караха до девето коляно. Къде отиде оня премяновия само се удя, като стана дума за сад.
266
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледам снимките една след друга. Тотален потрес.
265
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Честито освобождение от фашизма! Честит 9 септември!
264
5
 
2
 
! Отговори
муспи преди 1 година
Не че комунистите не си заслужават титлата - канибал, но не им дадоха повече евреите. За демократите обаче нямаше граници! За 30 години преполовиха българите, с цел след 20 да изчезнат. И комунистите могат, но Световната Голяма Порта толкоз им даде, за утеха ги остави във власта до края на света.
263
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Червени боклуци, смо това ще кажа.
262
2
 
10
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 1 година
До 299 Съгласен съм, напълно. Но, защо се ограничаваш само до тези, които цитираш? Аз лично, не познавам никого, който е с някакво финансово положение и възмохности сега, значително положение и значителни възможности, без да е бил във връзка с БСП и ДС. Нищо, че сега са се маскирали като успешни бизнесмени, от всички цветове на дъгата, всички тръгнаха от БКП, от червено куфарче.Впрочем, единствения млад бизнесмен, за който се сещам, и шапка му свалям, е оня, дето правеше стените за катерене.
261
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нито са социалисти,нито комунисти а интернационалисти-олигарси.Как няма да честват окупацията на България от чужда армия която ги сложи на власт да изтребят интелегенцията на държавата и да си присвоят чуждото и да слугинстват на Кремъл за да са те само добре.Родоотстъпници-Анатема во веки.
260
1
 
16
 
! Отговори
до Северозападния преди 1 година
Няма да ми стигне времето, мястото , и желанието да си послужа с факти, имена, и числа! Една Бокова - наследничка на един от най-големите червени садисти...стана ген.сек на Юнеско...мъжлето и пере милиарди на диктатори и прибира милиони ...в борда на ЕБР
Стани-шеф синчето без 1 ден трудов стаж - шеф на евросоциалистите....подобни примери са безброй...само на един светиха маслото - московските му другари, че искаше да играе във висшата им лига!
259
1
 
16
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 1 година
до296Прав си, приятелю.Именно.Управляват и днес. Напиши го пак, че ако аз го напиша, не ми вярват. Всички, които са във властта от 1989-та до днес, без изключения, са комунисти, или свързани по някакъв начин с Партията или ДС. Не знам дали си спомняш Кръглата Маса? Как от нищото се появиха "дисиденти" и БКП преговаряше сама със внедрените си агенти тогава, или заблудените идеалисти, случайно попаднали там.В последствие се оказа, че "дисидентите" са търсели "Солунската митница" на Алеко.....
258
3
 
14
 
! Отговори
до Северозападния преди 1 година
Байно...я виж кои са върлите капиталисти у нас...Пеевски...Гергов...Курсланинова...се комун яги
257
4
 
13
 
! Отговори
до Северозападния преди 1 година
Ми кой е виновен бе байно?
Те комунистите в Чехия си скъсаха книжките за една нощ....а в България....управляват до днес!!!
256
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още ли има някои унуки...дет викат на болшевишката мародерска окупация - революция!
Да носиш плакати на най-големия сериен убиец в историята...и да му палиш свещи...е диагноза!
Социопати с партийни билети....тъгуващи по отминалите времена на комунистическо мракобесие!
255
2
 
12
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 1 година
До Истината Пак ще попитам. В Чехия и Унгария също управляваха комунисти. Даже там с танкове влизаха руснаците, а да не говорим, че и наша войска пратихме.Там също бе социализъм, до 1989-та. Защо те сега са светлинни години напред, оправиха и държава, и промишленост, и селско стопанство, а ние затъваме все повече? Само 4 града и малко от южна България и Черноморието са добре, останалото-леш? Комунистите ли са виновни? Но, да сме живи и здрави ще има да гледаме сеир, тепърва, демократичен...
254
4
 
15
 
! Отговори
Истината преди 1 година
С кого да се помирим според дрОгаря Радев ? С престъпните ***, които избиха елита на България, които заграбиха собствеността на хората и ни вкараха в изолация за десетилетия ? С техните уродливи потомци, които след 1989 г. държат финансите, медиите, службите, съдебната власт ? Когато върнат заграбеното и се оберат крушите от всички сфери на обществото, тогава ще има помирение.
253
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Само минавам Мерси, да ти се връща двойно и тройно!
252
5
 
17
 
! Отговори
Само минавам преди 1 година
Ха да ви Ева пуйката майчина болшевишка