Революция или кървав преврат: Социалисти честваха 9 септември

Днес се навършват 73 години от най-противоречивата дата в най-новата история на България
Обновена: 9 сеп 2017 21:51 | 9 сеп 2017 21:50,
355

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Социалисти почетоха 9-ти септември на Братската могила, намираща се в столичната Борисова градина.

На днешния ден през 1944 година "Отечественият фронт" овладява властта и в България се установяват 45 години социалистическа и тоталитарна власт. 

Днес се навършват 73 години от най-противоречивата дата в най-новата история на България. В нощта на 8 срещу 9 септември 1944 г. е свалено правителството на Константин Муравиев и на власт идва правителство на Отечествения фронт, начело с Кимон Георгиев.

Отечественият фронт взема властта в България с помощта на окупиращите страната сили на Трети Украински фронт на Червената армия. 

След тази дата България попада в съветската сфера на влияние и настъпва мащабна политическа, икономическа и социална промяна в българското общество.

Девети септември традиционно за едни се превърна в повод за тържества и носталгия, а за други - в символ на кръвопролития и концлагери.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


355
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
3
 
5
 
! Отговори
бсп преди 6 години
мисли като комунист, мисли и действа ненормално, краде като комунист, лъже народа,мисли азиатски, а не европейски, мисли ***.
222
3
 
8
 
! Отговори
майорски преди 6 години
Много коментри тук, очевидно са написани от хора който не са живели през ерата на българският социялизъм.....а просто са чели книжки и постове във интернет.Лошото е че повечето статий за Социялизъма последните години са написане в една анти-комунистическа/про-капиталистическа пропагандна мажина субсидирана от запада и Америка. Едни и същи клишета се повтарят , едни и същи негативи се пре-експонират.В МОМЕНТА ПРОПАГАНДАТА Е ПО-ГОЛЯМА ОТ ПО СОЦ ВРЕМЕТО ...ТОВА Е ФАКТ !!
221
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами пробвай първо да махнеш паметника на американските летци, аз лично ще ти ръкопляскам.Нали знаеш, че той се намира на американска територия и ще те застрелят като куче, докато прескачаш оградата на посолството?
220
3
 
7
 
! Отговори
съндърлъ мъндърлъ преди 6 години
Интересно ... как след 89г, само за ,,една една нощ ,, комунистете се пребоядисаха в социалисти , а част от тях в демократи. Как така 40 г. са градили, а после след ,,пребоядисването ,, почна масовия грабеж от тези същите хора.Изниква съмнението че и двата случая са мислили само за себе си и семействата си- плюейки на нацията.Не случайно Пиночет ги изтребил до семка, както ми казваше синът на един чилийски емигрант.
219
2
 
5
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До трябва А братските могили и паметници на Шипка, да ги махаме ли? Или първо да почнем от паметника на американските летци, бомбардирали София и Враца?
218
3
 
8
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Изобщо, през социализъма-не те ли мързи да работиш, имаш ли нещо между ушите ти, различно от шкембе чорба, начини за да живееш и то-сравнително добре, за тогава, имаше много, законни, при това. При демокрацията, какво мислите, че някой ви е задължен да ви напълни джобовете, да изучи децата ви и да ви построи къща и купи чисто нова кола, заради черните ви очи само? Разликата е, че сега начините да постигнете това със законна и честна работа са сведени до минимум. а "Далаверата" е изведена до култ
217
5
 
6
 
! Отговори
трябва преди 6 години
да се приеме закон за унищожение-премахване на братски могили и пантеони, това сакомунистически глупости, за умрелите мястото е в гробищата.
216
2
 
9
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Интересно, против комунизма пък тук пишат тези, които едно време бяха по-ниски от тревата, и не смееха да се обадят.Можеше ли да се краде тогава, от държавните пари, можеше ли да се правят стопански престъпления в мащаби, като сега? Можеше ли да извършиш престъпление, да те заловят на място, и да те пуснат условно, с адвокатски хватки? Можеше ли да съществуват телефонни измамници, например, цели фамилии безработни ***, но с по 3 етажа къщи?
215
1
 
9
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Лошото при социализъма бе, че повсеместно команзваха хора от Партията, където по тяхно признание"Социализма се предава по полов път" , всички са семейно или по друга линия обвързани.Често пъти-крайно ограничени и некадърни, но от Партията, и служебно ги издигаха в кариерата, независимо дали имаха качества. Нещо, като сега кариертното издигане при Герб. Тогава кадърните, знаещи и инициативните, ги държаха настрана и ниско долу, за да не клатят столчетата на началниците от Партията.
214
3
 
9
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Анонимен257 В България купоните дойдоха след 1989-та година.До тогава само режим на тока имаше, и познай защо? Защото го изнасяхме.Срещу валута.За Турция, Македония.Заводите работеха на 3 смени, безработни нямаше. Продавахме и вътре в СИВ и навън.Произвеждахме по лиценз на Перкинс, Фанук....Роботостроене развивахме, в Ст. Загора, произвеждахме металорежещи машини с ЦПУ , трактори, мотокари. И ги продавахме.Сега даже домати, чушки и кибрит внасяме.Но, както казват-банани и тоалетна хартияима
213
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно защо за СОЦА най много пишат неродените още тогава пос.........ерковци ??
212
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МАЛКО ПРЕДИ 1989 ГОД В ДЪРЖАВАТА НА СОЦА БЪЛГАРИЯ СЕ ВЪВЕДОХА КУПОНИ/ПАЗЯ СИ ГИ ОЩЕ ЗА ДА НЕ ЗАБРАВЯМ ДО КЪДЕ НИ ДОКАРА СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ, КОЕТО АХА, АХА ВСЕКИ МОМЕНТ ЩЕШЕ ДА СЕ ПОЯВИ ТАМ ЗАД ЪГЪЛА, АМА ЪКА, НЕ БИ/, А ДЪРЖАВАТА В ТОЧНО ТОЯ МОМЕНТ ПРЕЖИВЯ БАНКРУТ- ВИЖ БНБ ИМА КАКВО ДА ПРОЧЕТЕШ- ПОМНИТЕ КРЪГЛАТА МАСА И ЕДНИ ХОРА НА НЕЯ СЕГА С ЛЕТЯЩИ ЧИНИИ И ЯХТИ ЗА МИЛИОНИ ТОГАВА С ПУЛОВЕРЧЕ ОПЛЕТЕНО НА РЪКА БОЯДИСАНО С ЛУЧЕНИ ЛЮСПИ- ДО КА СЕ НАПЪНАХА И ФАЛИРАХА БАНКИТЕ И ПОСТРОИХА ЛИЧНИЯ КОМУНИЗЪМ
211
3
 
10
 
! Отговори
Патаран преди 6 години
вървеше като паток, беше се домъкнал в големият град от едно село на запада.Взеи апартамент, взе и място на златните пясъци, беше пресметлив, хитър и мързеливно държавата го дари с място на златните пясъци, беше нагъл комунист, дървена глава.Беше като всички комунисти-***, но се явиха собствениците и си взеха половината място и този *** изрева:Взеха ми мястото, а то беше чуждо, ***=комунист.
210
4
 
8
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Имало е и хубаво и лошо, през социализма, както има и хубаво и лошо преди и след него.Но, ние отхвърлихме и хубавото , заедно и с лошото. Смея да твърдя, че в образованието, особено в професионалното, бяхме години напред, и на много добро ниво.На запад, все още има, виждал съм го с очите си, хора, които не могат да събират, делят, умножават и изваждат без калкулатор, а са на отговорни позиции.Имаше ли гладуващи, неосигурени здравно, безработни, имаше ли вилнееща етническа престъпност?
209
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СПОМЕН ОТ СОЦА В САНДАНСКИ- НА КВАРТИРИ, НАХАПАНА ЦЯЛАТА ОТ БЪЛХИ И ДЪРВЕНИЦИ, ХРАНЕХМЕ СЕ В НЯКАКВО ОБЩО ПОМЕЩЕНИЕ КРАЙ НЯКАКЪВ КАНАЛ- ХРАНАТА БЕШЕ УЖАСНА И ПО ВЕЧЕ НЕ СТЪПИХ, ПОЧИВАХ И НАД ДРУЖБА В НЯКАКВИ БУНГАЛА/ В СЪСЕДСТВО СЪС АРАБСКОТО СЕЛИЩЕ АБАТКО/- БЕШЕ ***, СТАРО, ВЕХТО, ПОДПИРАХМЕ ЛЕГЛАТА С ПОДРЪЧНИ СРЕДСТВА И СИ ТРЪГНАХМЕ НА 4 ДЕН- НЯМА ДА ГО ЗАБРАВЯ НИКОГА- ДАНО НЕ ВИ СЕ НАЛОЖИ ДА ПОЧИВАТЕ ПО СОЦ КАТО РАБОТНИК ЗА КОМ ДЕЯТЕЛИ ИМАШЕ ДРУГИ ЕКСТРИ НА 1 ЛИНИЯ И ОХРАНЯВАНИ ОТ УБО.
208
6
 
7
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Така е242 И си прав, и не си.В сравнение с други държави, 1989-та бяхме светлинни години напред. Бяхме преди Турция, Гърция, в научно техническата област.В Стара загора произвеждахме компактдискове, много преди Китай да залее света, Китай тогава внасяше у нас само гуменки, кецове, моливи с гумичка и тетрадки, а малките тракторчета, дошли оттам, имаха конструкция и технология от 20-те години на 20 век.Сега, къде са те, къде сме ние? а комунистите от 27 години не са на власт, в ЕС сме, в Нато
207
3
 
6
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 253Та прочее, аз съм имал нещастието да видя телените мрежи на този концлагер, наречен НРБ, защото селото на баба ми и на прабаба ми (съседно, на 3 километра едно от друго) се намираше близо до Кльона, границата с бившата Югославия!Значи, можех да отида до Бургас и Несебър, даже до Ахтопол сме ходили когато бях по-малък (то май Кльона го нямаше още по турската граница), но на десетина километра от село ми беше Тера Инкогнита - все едно да отида до Луната! Не ни пускаха!
206
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПРИ СОЦА НАЙ ГОТИНОТО БЕШЕ ДА СИ МЕСТНО КОМУНИСТИЧЕСКО СВЕТИЛО- ТЕ ПАЗАРЯХА ОТ МАГАЗИНИ СЪС ЗАТЪМНЕНИ ВИТРИНИ И СИМВОЛИЧНИ ЦЕНИ. ТОГАВА ИМАШЕ НОРМАТИВ КОЙТО МОЖЕШ ДА ОБИТАВАШ ИЗВЪН ТОЯ НОРМАТИВ ДЪРЖАВАТА ПРИБИРАШЕ ЗЕМИ, ФИРМИ, АПАРТАМЕНТИ, КЪЩИ И ГИ РАЗДАВАХА НА БЕЗИМОТНИ. НАЧИ *** ОТ ОНИЯ ГОДИНИ СВИКНАЛИ ДА ПРИБИРАТ ЧУЖДО НЯМАТ СПИРАНЕ И СЕГА. СЕГА ПЛАЧАТ ХОРА КОИТО ИМАХА РАЗДАДЕНИ ВИЛНИ ПАРЦЕЛИ ПО НЯКАКВО ПОСТАНОВЛЕНИЕ И ПОСЛЕ ИМ ГО ПРИБРАХА- СЕГА РИВЪТ БАНЕВИ ДЕТО АЛЧНО ЗАХАПАХА
205
4
 
5
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 253Даааа, много хубави неща имаше при бай Тошо.На море не съм ходил всяко лято, въпреки пропагандните инсинуации на платените руски тролчета. И все пак морето беше евтино, служебните карти бяха за цели две седмици, в които... хм, се гъчкахме в талашитени бунгала (за климатици и дума да не става, тогава не знаех че има такова животно даже!).А най-хубавото на "соца" беше, че курортите бяха пълни със чехкини, полякини, унгарки... Щото всички бяхме в голям концлагер а те нямаха море!
204
4
 
4
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 253Как бе? Тогава имаше много хубави "тунквани" вафли и чудесен Алтай! Почти толкова хубав, колкото Кока-Кола. Не че имаше Кока-Кола, но и Алтаят не беше лош.Шоколади нямаше, тоест имаше но ги нямаше в магазините. Затова пък имаше много марципани. Които са далече от истинските, ама ставаха за ядене.На село ключът от къщата беше под изтривалката, но в София си заключвахме квартирата (в която бяхме на свободен наем). То не че имаше какво да се краде де.