Революция или кървав преврат: Социалисти честваха 9 септември

Днес се навършват 73 години от най-противоречивата дата в най-новата история на България
Обновена: 9 сеп 2017 21:51 | 9 сеп 2017 21:50,
355

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Социалисти почетоха 9-ти септември на Братската могила, намираща се в столичната Борисова градина.

На днешния ден през 1944 година "Отечественият фронт" овладява властта и в България се установяват 45 години социалистическа и тоталитарна власт. 

Днес се навършват 73 години от най-противоречивата дата в най-новата история на България. В нощта на 8 срещу 9 септември 1944 г. е свалено правителството на Константин Муравиев и на власт идва правителство на Отечествения фронт, начело с Кимон Георгиев.

Отечественият фронт взема властта в България с помощта на окупиращите страната сили на Трети Украински фронт на Червената армия. 

След тази дата България попада в съветската сфера на влияние и настъпва мащабна политическа, икономическа и социална промяна в българското общество.

Девети септември традиционно за едни се превърна в повод за тържества и носталгия, а за други - в символ на кръвопролития и концлагери.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


355
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
263
1
 
4
 
! Отговори
Шаран-БГ преди 6 години
Заочне някой да ругае - не мисли ! Също като сърбин / нали сме си балканци ....и 200 люди око куке /. Винаги се връщам по-назад - до 9-ти юни 1923 госина и последвалите я събития, включително и 1925 година.А.Страшимиров го е казал най-точно !! После един умен и способен човек, който се опитал да се прави на политик, довежда самолетите на САЩ и Англия над София, Враца,Дупница, Казанлък. Следва 09.09.1944 г." Евтините" изливат злобата си над "скъпите".Когато СССР е зад гърба ти - какво очаквате?
262
1
 
6
 
! Отговори
БОКОВА=БОКО БОРИСОВ преди 6 години
МНОГО ЖАЛКО ЗА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРСКИЯ НАРОД. В ЦЯЛ СВЯТ, В ЦИВИЛИЗОВАНИТЕ СТРАНИ НА ЗАПАД ОТ МУТРОБЪЛГАРИСТАН, ФАШИЗМЪТ Е ЗАКЛЕЙМЕН КАТО НАЙ-ГОЛЯМОТО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТО. ЗАЩОТО ЗА ТОВА СТАВА ВЪПРОС. САМО В Р БЪЛГАРИЯ СЕ ОПЛАКВАТ ФАШИСТИТЕ, СТРОЯТ ИМ ПАМЕТНИЦИ, ПОРУГАВА СЕ ПАМЕТТА НА БОРЦИТЕ СРЕЩУ КАФЯВАТА ЧУМА. КОЛКОТО ДО БОКОВА, МАЙ НАТА Й. ТАКИВА КАТО НЕЯ И РЕНЕГАТА БОРИСОВ,ЧЛЕН НА БКП,ЛАМТЯТ САМО ЗА ПАРИ.ТЕ НЯМАТ ВРЪЗКА ИСТИНСКИТЕ КОМУНИСТИ-АНТИФАШИСТИ
261
3
 
5
 
! Отговори
траркис преди 6 години
До до СеверозападнияТова с Бокова наистина развеселява и кара човек да се замисли за смисъла на живота на земята изобщо. Все пак - може би децата на *** не са такива понякога, въпреки, че комунистите караха до девето коляно. Къде отиде оня премяновия само се удя, като стана дума за сад.
260
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледам снимките една след друга. Тотален потрес.
259
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Честито освобождение от фашизма! Честит 9 септември!
258
6
 
4
 
! Отговори
муспи преди 6 години
Не че комунистите не си заслужават титлата - канибал, но не им дадоха повече евреите. За демократите обаче нямаше граници! За 30 години преполовиха българите, с цел след 20 да изчезнат. И комунистите могат, но Световната Голяма Порта толкоз им даде, за утеха ги остави във власта до края на света.
257
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Червени ***, смо това ще кажа.
256
3
 
12
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До 299 Съгласен съм, напълно. Но, защо се ограничаваш само до тези, които цитираш? Аз лично, не познавам никого, който е с някакво финансово положение и възмохности сега, значително положение и значителни възможности, без да е бил във връзка с БСП и ДС. Нищо, че сега са се маскирали като успешни бизнесмени, от всички цветове на дъгата, всички тръгнаха от БКП, от червено куфарче.Впрочем, единствения млад бизнесмен, за който се сещам, и шапка му свалям, е оня, дето правеше стените за катерене.
255
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нито са социалисти,нито комунисти а интернационалисти-олигарси.Как няма да честват окупацията на България от чужда армия която ги сложи на власт да изтребят интелегенцията на държавата и да си присвоят чуждото и да слугинстват на Кремъл за да са те само добре.Родоотстъпници-Анатема во веки.
254
2
 
18
 
! Отговори
до Северозападния преди 6 години
Няма да ми стигне времето, мястото , и желанието да си послужа с факти, имена, и числа! Една Бокова - наследничка на един от най-големите червени садисти...стана ген.сек на Юнеско...мъжлето и пере милиарди на диктатори и прибира милиони ...в борда на ЕБРСтани-шеф синчето без 1 ден трудов стаж - шеф на евросоциалистите....подобни примери са безброй...само на един светиха маслото - московските му другари, че искаше да играе във висшата им лига!
253
2
 
18
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
до296Прав си, приятелю.Именно.Управляват и днес. Напиши го пак, че ако аз го напиша, не ми вярват. Всички, които са във властта от 1989-та до днес, без изключения, са комунисти, или свързани по някакъв начин с Партията или ДС. Не знам дали си спомняш Кръглата Маса? Как от нищото се появиха "дисиденти" и БКП преговаряше сама със внедрените си агенти тогава, или заблудените идеалисти, случайно попаднали там.В последствие се оказа, че "дисидентите" са търсели "Солунската митница" на Алеко.....
252
4
 
16
 
! Отговори
до Северозападния преди 6 години
Байно...я виж кои са върлите капиталисти у нас...Пеевски...Гергов...Курсланинова...се комун яги
251
5
 
15
 
! Отговори
до Северозападния преди 6 години
Ми кой е виновен бе байно?Те комунистите в Чехия си скъсаха книжките за една нощ....а в България....управляват до днес!!!
250
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още ли има някои унуки...дет викат на болшевишката мародерска окупация - революция!Да носиш плакати на най-големия сериен убиец в историята...и да му палиш свещи...е диагноза!Социопати с партийни билети....тъгуващи по отминалите времена на комунистическо мракобесие!
249
3
 
14
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Истината Пак ще попитам. В Чехия и Унгария също управляваха комунисти. Даже там с танкове влизаха руснаците, а да не говорим, че и наша войска пратихме.Там също бе социализъм, до 1989-та. Защо те сега са светлинни години напред, оправиха и държава, и промишленост, и селско стопанство, а ние затъваме все повече? Само 4 града и малко от южна България и Черноморието са добре, останалото-леш? Комунистите ли са виновни? Но, да сме живи и здрави ще има да гледаме сеир, тепърва, демократичен...
248
5
 
17
 
! Отговори
Истината преди 6 години
С кого да се помирим според дрОгаря Радев ? С престъпните ***, които избиха елита на България, които заграбиха собствеността на хората и ни вкараха в изолация за десетилетия ? С техните уродливи потомци, които след 1989 г. държат финансите, медиите, службите, съдебната власт ? Когато върнат заграбеното и се оберат крушите от всички сфери на обществото, тогава ще има помирение.
247
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Само минавам Мерси, да ти се връща двойно и тройно!
246
6
 
19
 
! Отговори
Само минавам преди 6 години
Ха да ви *** пуйката майчина болшевишка
245
2
 
6
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Анонимен287А аз се чудех, защо всички правителства, след Луканов, протриха праговете на посолствата ни по света, на търговските ни представителства, искайки възстановяване на старите ни пазарни позиции и завоюване на нови, защо всичко се насочи към развиване и стимулиране на малкия и микро бизнес, улениха го в работата му, а по селата хората не могат да поберат по дворовете си стока, машини, а хамбарите им се пукат от продукция произведена от собствена земя . А то било, че са помагали следЛу
244
3
 
13
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Анонимен278 Не знам колко са крали комунистите, тогава едно че не се знаеше , друго-че не се говореше за това, трето-не парадираха с откраднатото. Но знам, че когото и да питаш,ще ти каже, че Герб ги задминаха в това, и са шампионите до сега, в този спорт, както и в шуробаджанашкото, приятелското и влизането във властта и бизнеса по полов път. Калинка е еманацията на политиката на Герб, навсякъде, изнудването на бизнеса и обръчите -друга черта. А ако са повече от 300, какво ще прави Баце?