Упорити и оптимисти: Незрящите Нурел и Феим и техният дар - Денис

Добри хора им помагат да ремонтират жилището си
22
Упорити и оптимисти: Незрящите Нурел и Феим и техният дар - Денис
Снимка: 24 часа

Навръх празника Голяма Богородица на 15 август семейството на Нурел Халил и Феим Феим се увеличи със син - Денис. Двамата са сключили брак преди три години, но живеят в пълен мрак. И двамата са незрящи, но прогнозите на лекарите са, че бебето ще бъде напълно здраво и ще вижда!

“Нурел избра името и ме попита дали съм съгласен. Веднага приех. Проверихме в интернет и разбрахме, че Денис означава море и плодородие. Роди се 2850 г, а сега е на близо месец и вече е наддал 100 грама. Въпреки че е роден със секцио, не сме избирали и датата. Просто на 15 август около 5 ч сутринта жена ми ме събуди. Каза да ставам, защото има силни болки, и се озовахме в родилното", разказва Феим пред "24 часа".

Двамата живеят в студентските общежития в Благоевград. Тя е от Разградско, той - от Варненско. Съдбата ги събира в ЮЗУ "Неофит Рилски", където учат. Нурел вече е завършила лингвистика с английски и руски, и магистратура журналистика. Феим започва четвърти курс право.

Те обаче се запознават още в училището за незрящи във Варна, където учат до 7-и клас. Нурел е с глаукома и пълна слепота. Феим трудно различава силуети и също живее в мрак. Родил се е недоносен и е поставен в кувьоз, а малко след това става ясно, че няма зрение.

Момичето завършва с пълно отличие средното си образование, става първенец на випуска, а на изпитите по английски в Шуменския университет е изкарала 5,50. После се прехвълила в Благоевград. След 7-ми клас Феим пък остава в специалното училище във Варна и е много благодарен на екипа там, който го е подготвил за живота и му е дал знания, така че да кандидатства и да бъде приет право.

След години Нурел му се обажда по телефона.

Младите се справят сами в живота, а сега носят отговорност и за малкия Денис.

"Смятам, че да учиш право дори е по-трудно от грижите за бебето. Вече къпя малкия, научих се да разпознавам защо плаче. Основно когато е гладен и когато е напълнил памперса", казва таткото. Благодарен е на колегите си от курса и преподавателите, които го подкрепят с лекции, учебници и други материали.

Мечтата му е да стане или адвокат, или съдия. Предполага, че трудно ще го наемат на работа заради слепотата му, но е оптимист и ще се бори да вземе всички изпити.

Кметът на Благоевград Атанас Камбитов им е предоставил общинско жилище от 75 квадрата, което обаче заварили в ужасно състояние след предишните обитатели.

"Не виждам, но още щом влязох вътре, се хванах за главата. Усетих, че там са живели някакви вандали. Задигнали са контакти, водомер, чешми, стените и плочките в банята са разбити. Не мога да си обясня как има такива хора, на които им даваш нормални условия за живот и те оставят след себе си пълна разруха", възмущава се Феим.

Да им помогне в кампанията за набиране на средства се е заела тяхна приятелка Анджи. Чрез постове в социалните мрежи тя апелира за помощ към семейството. Само за дни малката стаичка в студентското общежитие се е препълнила с бебешки дрешки, памперси, дарени от добри хора.

Доста средства ще трябват и за ремонт на общинското жилище. Двамата с Нурел получават по 235 лв. инвалидна пенсия, а Феим допълва бюджета със 100 лв. - стипендия за отличен успех. Сега ще вземат и полагащите се детски надбавки.

Бащата не се оплаква и е зареден с енергия да продължи битката с трудностите в живота. Само белият бастун обаче, който му помага при придвижването, струва 55 лв. и се подменя периодично. Купува си го сам. Говорещите програми, които ползва с компютъра, са много скъпи. Шегува се, че почти всички незрящи буквално ги крадат, защото никой не им отпуска средства за закупуването.

"Пишат ми хора от цялата страна. Звънят и на моя телефон, и на Феим. Обаждат се и българи в чужбина, за да направят дарения. Досега смятах, че лошите хора са повече, но се оказва, че не е така. Голямо "благодаря" на всички, които помагат", казва Анджи, докато носи поредния пакет с детски дрешки.

Ако искате и вие да помогнете на незрящото семейство и бебето Денис, можете да го направите по банковата сметка на бащата:

Феим Феим
Обединена българска банка
IBAN: BG45UBBS80024060616940

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: Нурел ХалилФеим Феим
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
23
 
! Отговори
123 преди 6 години
Гадни,злобни душици-как може да кажете и една дума против тези хора-те трябва да са пример за силата на духа , за това ,че с воля и труд всичко се постига. Търпите хиляди мръсни ,неуки, мързеливи ***, висящи на помощи , а сте взели да плюете срещу двама души,които въпреки недъга си честно живеят и си гледат детето - БРАВО!!!
14
2
 
10
 
! Отговори
Hmmmm преди 6 години
До 1488Вземи си хапчетата редовно, пислик!!!Да са живи и здрави Семейството с малкия Дениз!
13
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Денис или ДЕниЗ... Аре да сме честни ,,.. още един ч лен на ДПС !
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Троловете са нещастни хора, те се хранят, предизвиквайки мъка и гняв у другите и задоволявайки по този начин егото си. Егото на троловете е съставено от психологическите отпадъци на другите. Като притчата за пчелата и мухата: Едно чисто място да има в стаята, пчелата ще кацне на него. Едно мръсно място да има, мухата ще кацне на него... като трола.
11
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До хммм, Афуз Али и Анонимен 12Отвратителни сте. Знайте, ще ви стигне голямо нещастие, заради отвратителната ви, cвинcka злоба. А двамата млади хора да са живи и здрави, ще си отгледат детенцето, България е с тях, а те са български граждани, несравнимо повече заслужаващи България от ония трите ypoда. Тяхе ги е изяла завистта, че двамата младежи учат, и то отлично, а трите ypoда не могат пет реда да напишат без грешки. Малограмотници.
10
26
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като си недъгав, не създавай поколение. Никой никому не е длъжен за нищо в тоя свят.
9
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Към 8 как можа да го напишеш това. Турци, българи има ли значение, хората са добри и на една маса могат да седнат всякакви, разделят ни шепа алчн за пари политици, бизнесмени маскирани духовници, които плащат за да създават напрежение.
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато Боко ви каза "Кофти материал" се сърдихте. Оказа се прав.Не е много умен,но го е усетил със здравия си селски инстинкт.Повечето коментари до тук го потвърждават.
7
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да им е живо и здраво детето!
6
41
 
7
 
! Отговори
Афуз Али преди 6 години
Маскирани ,,турци,, зад слепотата. Защо няма мнение от техните сънародници и съименици-турци? Знаят ли на какви родове са наследници и защо това го крият? А името на детето защо не е на пра дядото както е традицията?
5
33
 
13
 
! Отговори
хммм преди 6 години
абе гадна работа наистина ама може ли през ден да слушаме за тези двамата. Ясно че са турци, ясно че имате откровени симпатий към такива или поне се опитвате да демонстрирате такива, защото е модерно сега, но съвсем скоро писахте една дълга и сърцераздерателна тема за тях и сега пак. Много ви се молим не ни се четат такива неща на първа страница всеки ден, направете си отделна рубрика "Лична драма" или "Откровения". Не стига че за себеси трудно се грижат ми и напукали малко детенце да се мъчи, плoдажа при тия е неспиряем, може ли такова нещо, че и да ги съжеляваме сега.
4
8
 
81
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що за глупави коментари? Бели християни дрън-дрън... Хората са слепи! Вие изобщо осъзнавате ли колко им е труден живота? И двамата учат въпреки всичко и се борят сами, не са легнали на помощи, не просят по улиците, не крадат. Няма значение дали е Феим или Иван. Добрият човек няма раса. Просто е добър! Да им е живо и здраво детенцето и да го възпитат да е добър човек като тях. Който може ще помогне. Другите просто подминете тази новина и благодарете, че сте здрави!
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО123 ТИ ДНЕС С ДУПЕТО НА ГОРИ СТАНА , ЩО ЗА РЕЧ
2
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1337 2Поради какви твои сериозни житейски тегоби ръсиш глупотевини, изпълнени със злост и отрицание?Оправяй сам живота си, ако имаш сърце и възможности, направи добро някому и не завиждай, че други могат да бъдат съпричастни и да помагат.Радвай се, че си здрав.
1
6
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БРАВО НА ТЕЗИ ХОРА , БОГ ДА ГИ ПАЗИ ,