Хукват 2000 мобилни безработни. За безплатен наем, нет и ясла

Могат да получат и по 200 лева за режийни за 12 месеца
11 сеп 2017 17:45,
7
Хукват 2000 мобилни безработни. За безплатен наем, нет и ясла
Снимка: архив Булфото

Държавата ще плаща наема, таксите за ясла, детска градина и интернет на около 2000 безработни, които намерят препитание на повече 50 км от дома си.

От октомври регистрираните в бюрото по труда, които започнат работа в съседно населено място, могат да поискат режийните им разходи да бъдат възстановени. Сумата, която мобилните безработни могат да получат от държавата, е в размер на 200 лв. в продължение на 12 месеца.

Още по темата

Това означава, че живеещите в Дупница, които успеят да намерят заетост в столицата, могат да кандидатстват за помощта в бюрото по труда. За да получат финансова подкрепа обаче, те трябва да са регистрирани на трудовата борса и да имат вече сключен безсрочен трудов договор.

Схемата за подкрепа на мобилните работници стартира пилотно през миналата година. Едва 13 души са се възползвали държавната помощ за наем и ясла.

За да популяризират схемата, от Агенцията по заетостта (АЗ) започват разяснителна кампания сред регистрираните безработни.

"Целта е да стимулираме хората да търсят заетост и в други краища на страната. Хората трябва да разберат, че мобилността е важна", обясниха от АЗ.

По данни на синдикатите половин милион българи пътуват до офиса всеки ден.

Най-много мобилни работници има в София, Стара Загора, Варна, Пловдив, Бургас и Ловеч, пише "Монитор".

Според проучванията препитание в друг град или село търсят предимно мъже между 30 г. и 55 г. В последните години обаче броят на дамите, които търсят препитание в друго населено място, се увеличава.

2/3 от пътуващите служители са със средно образование и богат трудов опит. 25% от мобилните работници са висшисти, повечето от които са жени. Вътрешните мигранти се трудят в сферата на преработващата промишленост, производството, търговията, строителството и транспорта.

Социалното министерство вече осигури работа на други 1066 души от 14 общини в рекордно висока безработица в Северозападна България. 925 от тях са заети от общинската администрация като озеленители, метачи и строители.

Осен за общината те ще могат да работят почасово и за жителите на населеното място. Така пенсионерите ще могат да ги наемат за цепене на дърва или дребни ремонти. Дали и колко ще струва почасовата работа на "общинските“ работници ще решават кметовете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
3
 
! Отговори
селинджър преди 6 години
юруушш към софето пенке е вържи козата да бегаме
6
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За ясла и градина *** дойди, но МОИТЕ данъци да отиват за интернета на някой си, вече ми идва повечко! За миграцията в големите градове е ясно кой ще се възползва от прИмоцията - сина на кмета на село Х, дъщерята на шефа на бюрото по труда в село Y.Нищо не се споменава в тази насока, което води отново към корупция и шуробаджанащина - запазена марка на няма да ви казвам кои, вие си знаете
5
3
 
17
 
! Отговори
Простотия преди 6 години
Аз като от 3 години работя на друго място ще ми дадат ли кинти.
4
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Програмите на "Бюрото по труда", са хранилка за няколко частни фирми които взимат луди пари за "преквалификация", "обучение" и "създаване на работни места". Милиарди левове потъват в тези програми без никакъв резултат за обществото, но с огромна далавера за няколкото фирми.Сигурно е много глупава идеята, вместо хората да пътуват по 50-100 км. насам - натам, управниците да схванат, че не само София е България и да стимулират инвестиции по региони.
3
2
 
34
 
! Отговори
Стоев преди 6 години
Значи с парите от нашите данъци мафията си осигурява евтина работна ръка? Ама ние нали сме си овце
2
1
 
27
 
! Отговори
Елена преди 6 години
БезСрочен договор?Нито един няма да го получи.Смях в залата......
1
4
 
26
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Дръж се Софийо,нема да ти казвам какво ще те гази при това безплатно.