Тръгва подписка: Необлагаем минимум и гъвкав ДДС!

Леви формации настояват за по-ниски ставки за вода, храна и др.
11 сеп 2017 16:30,
69
Тръгва подписка: Необлагаем минимум и гъвкав ДДС!
Снимка: Reuters

Национална подписка ще събира подкрепа за въвеждане на необлагаем минимум и гъвкав ДДС. Инициативата е на няколко граждански организации, синдикати и партии. Според тях необлагаемият минимум за доходите на физическите лица трябва да е поне до текущия размер на минималната работна заплата – 460 лева.

Инициаторите на подписката смятат и че трябва да се въведат намалени ставки на ДДС от 9%  за вода, основни и детски храни, базови лекарства, учебници и книги.

Гражданската инициатива е под мотото "Да спрем машината за неравенство! За справедливи данъци!".

Още по темата

Подписите ще бъдат внесени в парламента успоредно с внасянето на бюджета за 2018 година, информира БТА.

"Данъчната система в България днес е грубо изкривена, няма друга европейска страна, в която да няма отстъпки за хората с по-ниски доходи", каза председателят на Сдружение "Солидарна България" и икономически съветник в КТ "Подкрепа" Ваня Григорова.

Според нея и икономистът Димитър Събев у нас данъчното бреме пада върху плещите на скромните български семейства, докато компаниите и хората с най-големи възможности се възползват от многобройни писани и неписани вратички в данъчните закони.

"Стават десет години откакто беше отменен необлагаемият минимум за хората, които получават минимална работна заплата", припомни Григорова. Според нея за тези години, вместо да настъпи благоденствие, според данните на Евростат растат неравенствата.

"Изследвания показват, че разликата между доходите на най-бедните и най-богатите 10 на сто от българите е вече 13 пъти, докато в Европейския съюз е 8,5 пъти, а в съизмерими с нас страни като Чехия, Словакия и Словения - под 6 пъти", пише в подписката на инициативата.

Организаторите допълват, че всеки от нас, дори и да получава минимална работна заплата, плаща 10% данък върху доходите, а дори и безработните и хората на социални помощи плащат данък под формата на ДДС, когато купуват хляб, мляко и ежедневно необходимите стоки за оцеляване на техните семейства.

"За българската хазна няма значение дали купуваш яхта или учебник за детето: върху всичко се начислява 20 на сто данък. И това е само една от проявите на дълбоката данъчна несправедливост у нас", се заявява в подписката на инициативата. В нея пише още, че за разлика от развитите западни демокрации, в България прогресивният данъчен модел е сменен с "плосък".

Инициативата е подкрепена от: КТ "Подкрепа", "Българска антибедност мрежа", Сдружение "Солидарна България", "Колектив за обществени интервенции".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
2
 
4
 
! Отговори
111111 преди 6 години
Крайно време беше, само не ми е ясно защо тгрябва да се правят подписки и т.н.!? Във Франция от години има три ставки на ДДС: 5,5% за хранит. стоки, по-висок за преработени храни и др. готови изделия, а най-високия е 19%. Ама хората имат държавници, а народът не спи!
64
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
G, ДОКАТО СИ БИЧИЛ УРАВНЕНИЯТА СЛУЧАЙНО ДА ОТЧЕТЕ ЧЕ ЖИВЕЕМ В ДЪРЖАВА С ВАЛУТЕН БОРД ОТ 1ЮЛИ 1997 Г ЧЕ БЪЛГАРИТЕ БАЧКАХМЕ ЗА 5 ДОЛАРА СРЕДНА МЕСЕЧНА ЗАПЛАТА, А СЕГА ФИСКА Е УВИСНАЛ НА РАМЕНЕТЕ НА ПЕНА ЧИСТАЧКАТА/ ВИЖ В БСИ КОЛКО РАБОТЕЩИ СЕ ОСИГУРЯВАТ НА МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА/, ЛИЦЕМЕРИЕ Е ДА СЕ РЕАГИРА ТАКА. ДА АЗ НЕ БИЧИХ УРАВНЕНИЯ ДО 3 ПРЕЗ НОЩТА, АЗ ГЛЕДАХ ДЕЦАТА СИ ДЕНОНОЩНО И ГИ ОБРАЗОВАХ, НО ЗАРАДИ ПЛОСКИЯ ДАНЪК ВСИЧКО Е ПОТЪНАЛО В МИЗЕРИЯ. КОЯ РАЗВИТА ДЪРЖАВА Е НА ПЛОСЪК ДАНЪК.
63
1
 
4
 
! Отговори
x преди 6 години
МИЛИАРДИТЕ НА ГОРАНОВ КАТО ПЛЮС В БЮДЖЕТА НЕ СТИГАТ ДО ХОРАТА,БАТ БОЙКО!!! ТОГАВА КЕЛ ФАЙДА,БРАТКО...?
62
6
 
7
 
! Отговори
G преди 6 години
тука чета някакви безумия "изравнявало се неравенството" аз като бичих диференциални уравнения до 03:00 сутринта вие какво правехте че сега искате да сме равни тогава равни ли бяхме или вие спахте а аз се мъчих сега в момента аз като работя и правя пари вие какво правите - гледате вип брадър и пиете бира от пластмасови двулитровки и после искате да сме равни айде сложете си препинателните знаци сами нали сме равни и вие също сте много умни и грамотни елементарна задачка ви давам капацитети
61
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега им се живее на тарикатите ама след години ще зее колко му била ниска пенсията
60
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак ще има осигуряване на минимална заплата,не че сега не е масово ама с въвеждане на необлагаем минимум само държавните,бюджетните служители и в IT сектора ще плащат осигуровки на истински или близки до истинските доходи данъци,пак ще имаме директори на минимални заплати а дори и под нея,на тия синдикати само глупости им идват на ум.
59
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МИ ТО НЯМА ДА СЕ ДОЖИВЕЕ ДО ПЕНСИЯЗАЩО ДА СЕ ПЛАЩАТ ОСИГУРОВКИ ?
58
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бай *** най-мрази за плаща данъци и осигуровки.
57
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще ги видим след време тези хитреци от сивата икономика какви пенсии ще вземат и дали въобще ще доживеят.
56
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е важно колко е сивият сектор - важното е всички да си цакат под масата отчисленията на Судужука. Милиарди не се правят от кисело зеле.
55
5
 
6
 
! Отговори
До 57 преди 6 години
Мислех да не се заяждам, ама гледам, че ти счупи ***. 20% от 560 ... как и да го смяташ е 112. Ограмотете се първо после искайте. Освен това в БГ максимален осигурителен доход, които е 2600 лева. Демек над теЗи пари ти вземат само 10 ДОД. Ама не мога да ти обяснявам, че си адски ...ъп
54
4
 
8
 
! Отговори
до анонимен 53 преди 6 години
за 1000лева нето трябва заплатата да е 1800лева бруто
53
8
 
10
 
! Отговори
до 54 преди 6 години
кое не схващаш ?човека сбъркал 6 с 5 и написал 660 вместо 560а 20% от 560 са 93,33леваистината е че държавата взима над 50% от заплатите във вид на данъци,осигуровки акцизи и другиако взимаш 10000лева,няма проблем,остават ти 5000 за да живееяно ако взимаш 800 лева вече е проблем
52
4
 
31
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 6 години
Плосък данък има все там, където никой от младите хора не иска да емигрира.Младежите на България отиват все в държави с прогресивно (и за корпорациите) данъчно облагане. Защо ли? Защото тамошните бизнеси и правителства знаят, че идва един момент (точката на пречупване), когато пролетариата взима нещата в свои ръце.Рузвелт (върл републиканец) прави нещо феноменално по време на депресията, защото знае, че гладен народ хоро не играе...
51
2
 
17
 
! Отговори
Чистач преди 6 години
Столичани , нъли днес щяхте да метете ***? Колко се събрахте 100 000, 200 000 или по вече?Е изметохте ли го?
50
4
 
11
 
! Отговори
До бг работодател преди 6 години
Пич, не знам какъв работодател си, но с числата си гола вода. Първо от 1000 лева извади 440 и получи 560, после станаха 660, а накрая сложи някакви 93 лв, които сигурно са ДДС, но при 20% от 560 или 660 са др. суми. В общи линии си прав за всичко. Сложи и по един акциз ... гориво, алкохол и цигари само :) Базикам се за цигрите.
49
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До бг работодателСтига бе, човек, направо ще се разрева, ша знайш, за дашния работодател и алчната държава... Ти дай на работника нетно 1000 и не мисли кво му взима държавата, а ако не можеш, просто търси работници... докато ги има :D
48
13
 
19
 
! Отговори
бг работодател преди 6 години
аз като един скромен работодател да ви кажа как е сега а вие решете къде е проблемапримерно давам на работника си 1000лева бруто заплатаоколо 44% /440лева/държавата ги взима под формата на данъци,осигуровки и другии за работника остава да вземе 560левакато отиде да си плати сметките,да си купи нещо с тия 660лева държавата взима нови 20%, това за нови 93 леваи се получава че от 1000лева бруто заплата държавата си прибира 533левае при тая сметка няма как даняма сива икономика....
47
4
 
21
 
! Отговори
къде сме ние преди 6 години
Румъния - 9% ДДС върху храните 19% ДДС върху други стоки
46
2
 
26
 
! Отговори
28години по късно преди 6 години
къде в крайна сметка изтича това дедесе, одрано допълнителен рекет от народа над надценката на стоката или услугата, и защо като са на власт формациите се правят на улави, а в опозиция подписки алабала събират