Тръгва подписка: Необлагаем минимум и гъвкав ДДС!

Леви формации настояват за по-ниски ставки за вода, храна и др.
11 сеп 2017 16:30,
69
Тръгва подписка: Необлагаем минимум и гъвкав ДДС!
Снимка: Reuters

Национална подписка ще събира подкрепа за въвеждане на необлагаем минимум и гъвкав ДДС. Инициативата е на няколко граждански организации, синдикати и партии. Според тях необлагаемият минимум за доходите на физическите лица трябва да е поне до текущия размер на минималната работна заплата – 460 лева.

Инициаторите на подписката смятат и че трябва да се въведат намалени ставки на ДДС от 9%  за вода, основни и детски храни, базови лекарства, учебници и книги.

Гражданската инициатива е под мотото "Да спрем машината за неравенство! За справедливи данъци!".

Още по темата

Подписите ще бъдат внесени в парламента успоредно с внасянето на бюджета за 2018 година, информира БТА.

"Данъчната система в България днес е грубо изкривена, няма друга европейска страна, в която да няма отстъпки за хората с по-ниски доходи", каза председателят на Сдружение "Солидарна България" и икономически съветник в КТ "Подкрепа" Ваня Григорова.

Според нея и икономистът Димитър Събев у нас данъчното бреме пада върху плещите на скромните български семейства, докато компаниите и хората с най-големи възможности се възползват от многобройни писани и неписани вратички в данъчните закони.

"Стават десет години откакто беше отменен необлагаемият минимум за хората, които получават минимална работна заплата", припомни Григорова. Според нея за тези години, вместо да настъпи благоденствие, според данните на Евростат растат неравенствата.

"Изследвания показват, че разликата между доходите на най-бедните и най-богатите 10 на сто от българите е вече 13 пъти, докато в Европейския съюз е 8,5 пъти, а в съизмерими с нас страни като Чехия, Словакия и Словения - под 6 пъти", пише в подписката на инициативата.

Организаторите допълват, че всеки от нас, дори и да получава минимална работна заплата, плаща 10% данък върху доходите, а дори и безработните и хората на социални помощи плащат данък под формата на ДДС, когато купуват хляб, мляко и ежедневно необходимите стоки за оцеляване на техните семейства.

"За българската хазна няма значение дали купуваш яхта или учебник за детето: върху всичко се начислява 20 на сто данък. И това е само една от проявите на дълбоката данъчна несправедливост у нас", се заявява в подписката на инициативата. В нея пише още, че за разлика от развитите западни демокрации, в България прогресивният данъчен модел е сменен с "плосък".

Инициативата е подкрепена от: КТ "Подкрепа", "Българска антибедност мрежа", Сдружение "Солидарна България", "Колектив за обществени интервенции".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
няма значение дали купуваш яхта или учебник за детето...................чудесно. вече ще си купуваме яхти. какво толкова сме се стиснали .
24
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Вики. Като си на светло, договаряй си заплатата в бруто тогава, за да си сигурна че ще получиш толкова нето, колкото искаш. Ако си поискала нето на интервюто, а те са ти я писали бруто - проблема си е твой.
23
3
 
10
 
! Отговори
Данъчното преди 6 години
ами в България има стъпаловиден корпоративен данък(за фирмите), ако си ЕТ - плащаш 15% данък печалба, ако не - 10%. Така че не е лошо в подписката да се пусне и изравняване на данъка на големите фирми с този на ЕТ, барем от КУМОВА СРАМА!
22
5
 
18
 
! Отговори
хм преди 6 години
общо взето, глас в пустиня.....проблемът е по-широк и той е на политическо ниво, а след това на фискално. Но не е лошо да се шуми, може подписката да се пусне и в Европарламента, ей така да ни видят как се борим за къшея.
21
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименДДСто не са връща само фирми нито на частни лица. (Фирми които са произвели и продали продукт от вече закупени суровини и материали са платили два пъти ДДС и тогват държавата компенсира, но това не е връщам). На частни лица не се компенсира, освен ако се продадеш като сотка, като роб. Французите са измислили ДДСто някъде 60те години, преди това не е имало такъв данък никъде.
20
10
 
15
 
! Отговори
Вики преди 6 години
Слагате минуси на номер 7, но аз съм съгласна с него/нея. Много хора се водят на минимална РЗ, а вземат на джоб още толкова, а тези, които са на светло - имат огромни удръжки и вземат един празен портфейл накрая.
19
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Социал либералКакво точно предложи? Собствениците на фирми с плосък данък печалба дирекно в техния джоб отиват парите и наначават само на ниски заплати заради стъпаловидния данък върху заплатите. Така работниците по-бедни, а собствениците по-богати.
18
1
 
10
 
! Отговори
До 17 преди 6 години
Никога няма да можеш, защото ДДС се плаща от крайния потребител, това е неговия смисъл на всякъде по света.
17
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак гол популизъм, измислени статистики и глуповати заключение. Българина има нужда най-накрая да проумее, че в този живот единствено и само той е отговорен за собствената си съдба. Или се стягаш и живееш добре, или вечно мърмориш как някой друг ти е виновен и длъжен и съответно живееш в мизерия. ДДС е данъка с най-голяма тежест в бюджета, а той се намали, всички остнали трябва да скочат поне двойно, ако не и повече, за да се компенсира дупката в бюджета.
16
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А кога ще мога аз като физическо лице да си върна част от ДДС-то?
15
20
 
6
 
! Отговори
Социален либерал преди 6 години
Предлагам да се въведе либерален режим за бизнеса както е на запад - дивиденти, доходи от запазени марки, корпоративен данъд всичко е плоска ставка и се плащат минимални данъци, да се създадат условия за развитие на бизнеса. Само работещите трябва солидарно да споделят отговорността за тях да има стъпаловиден данък - както е на запад, така е социално справедливо който взима по голяма заплата да плаща по голям %, в България от 1600 лева нагоре данъка трябва да е поне 50%.
14
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да свалят ДДСто на горивата, че купуваме най-скъпите бензин и нафта в цял ЕС.
13
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въведе ли се прогресивния данък в България, където няма никакъв контрол и всеки си прави каквото си иска, милионерите ще се пишат бедняци по документи за да спестят от данъци.
12
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Bogatite da pla6tat 38% danak bednite nikakav danak. Saplati pensii do 500 lv m da ne pla6tat gerb nali hodi po 4ujbina i dr ministri ne sa li na jasno nali bg e v eu na prikaski ne na blagata na eu nai niski pensii saplsti sa v bg horata v eu ni se podugravat 28 g. Sa bogataachite i sem super v bg no ne sa normalnite unijeni mladi i stari hora
11
2
 
11
 
! Отговори
д-р Хаус преди 6 години
До РеалистМислим, мноо те е напекло днеска!
10
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дори и да свалят ДДС на някой стоки, българските търговци ще си вдигнат надценката, само и само да си запазят досегашните цени. Щом като раята купува на такива цени, няма да ги свалят.
9
4
 
24
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
Сега ли сетихте другари? Като въведохте плоския данък как беше положението, а?Никой повече няма да се върже на глупостите ви. Скоро и парламент няма да видите!
8
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Номер 2 - Реалиста явно е виден български мутроген, щом предлага най-бедните да плащат най-голям данък, а най-богатите - най-малък.
7
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За България огромен проблем е сивата икономика и укриването на доходи, затова тези, които се водят официално на минимална заплата трябва да плащат голям процент ДОД и трябва да се стимулират тези, които не укриват доходи с по-малка ставка.
6
4
 
19
 
! Отговори
д-р Дрегер преди 6 години
Намислили са някаква далавера. Смислено би било просто да свалят ДДС ама не са такива хора. Вместо това ще усложнят ставката за да има още работа за счетоводители и още измами.