100 години по-късно: Цветя и свещи в памет на царица Елеонора

Втората съпруга на княз Фердинанд е известна с милосърдието си
12 сеп 2017 16:15,
23

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Днес в двора на Боянската църква беше отслужена панахида по повод 100-годишнината от смъртта на царица Елеонора, втората съпруга на княз Фердинанд.

Царица Елеонора идва в България през 1908 г. като втора съпруга на княз Фердинанд и като личност, отличаваща се с високи и устойчиви добродетели.

Веднага бива провъзгласена от ръководството на Българския Червен кръст за негова покровителка, като преди това тя вече има популярност в Международния Червен кръст.

Освен ежедневните прояви на чиста човешка добрина, благотворителност, основаване на центрове за лечение на деца, Елеонора участва в Балканската война като милосърдна сестра.

Приносът на царица Елеонора към историята на Българския Червен кръст е безценен и изключително значим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гърция и Сърбия са имали военен договор зад гърба ни, Сърбия първа предявява претенции за част от "безспорната" зона. Така или иначе са щели да се разправят с нас.
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Благодарение на нея е съхранена Боянската църква. Местните власти искали да я събарят, за да построят на нейното място по-голям храм.Царица Елеонора се намесила и този паметник на културата е бил съхранен. С други думи, тази достойна жена има принос и в сферата на българската културата.Поклон пред паметта й!
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДОСТА ГЛУПОСТИ ПИШАТ НЯКОИ, АКО МОГАТ ДА ЧЕТАТ, ДА ПРОЧЕТАТ И КНИГИ, НЕ САМО В ИНТЕРНЕТ.И какво им обяснявате, те не могат да разберат нищо поради интелектуален недоимък!
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази жена заслужава уважение, но за нейната благотворителна дейност днес се знае твърде малко.Светла й памет!
16
3
 
5
 
! Отговори
Боже пази България преди 6 години
Шопе, усърдието е похвално, но да си усърден в глупостта е укоримо.България не печели нито 30, нито 20% територии сле Междусъюзническата война!!! Вземи прочети историята, а не ми казвай какво мислиш, че пише там! След Междусъюзническата война (загубена от България), страната ни губи голяма част от земите спечелени през Балканската война. Българските войници не маршируват нито в Белград, нито в Букорещ, напротив - румънците стигат почти до София.Пази Боже от глупци!
15
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хубаво, нека са само +20%, пак не е катастрофа. Нападението над Сърбия и Гърция си е било ок, България е била по-голяма от двете, взети заедно. За капитулацията на *** се поинтересувайте, пише си в историята. Немците са стигнали до Петербург, нашите са марширували в Белград и Букурещ. А това кой ще спечели една война, никой не знае предварително.
14
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Шоп Как ги сметна тези +30%територилни придобивки след Балк. войни, май забравяш загубата на южна Добруджа. Нищо, че сме били парламентарна монархия, влизането на страната на Централните сили е под давлението на Цара, военните и ВМРО, Фердинанд е бил достатачно лукав за да прокарва свойта политика, чрез продажни политици.
13
2
 
4
 
! Отговори
Боже пази България преди 6 години
Шопе, не ми е известно "че под командването на Фердинанд I Български побеждаваме и унищожаваме фактически Руската империя?" и боя се не само на мен не ми е известно, на световната история също не и е известен подобен факт:) Известно ми е, че Фердинанд заповядва на ген.Колев (тайно от българското правителство), да атакува едновременно Сърбия и Гърция и това води до първата национална катастрофа. И втората национална катастрофа е дело на същия негодник след като вкарва България в ПСВ.
12
2
 
3
 
! Отговори
До Шоп преди 6 години
Шопите са свестни хора, не ги маскари с невежеството си.Първата Национална катастрофа причинена от Фердинанд (и както правилно отбелязваш с подкрепата на продажния ни политически елит) е след загубата на Междусъюзническата война, след която противно на твоето невежество, страната ни не присъединява никакви територии, напротив губи такива.Втората Национална катастрофа е след ПСВ, след която страната ни се лишава от още земи. Стотици хиляди са мъртви и осакатени.
11
3
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
А случайно известно ли ти е, че под командването на Фердинанд I Български побеждаваме и унищожаваме фактически Руската империя? Централните сили разбиват иванушките и освобождават Полша, Финландия и Прибалтика от московски гнет. По времето на Фердинанд се случва това.
10
4
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
До Боже пази БългарияОтличаващият се с липса на всякакви добродетели Фердинанд, довежда България до две национални катастрофи.-------------- Кои са тези национални катастрофи? Известно ли ти е, че България е била парламентарна монархия и депутатите, избрани от народа, са подпечатвали указите на Царя? И българите са идвали от чужбина, за да се запишат доброволци във войската? България излиза от Междусъюзническата война с присъединена Пиринска Македония и излаз на Бяло море, тоест + 30%.
9
1
 
4
 
! Отговори
Боже пази България преди 6 години
Добавка към бай хОтличаващият се с липса на всякакви добродетели Фердинанд, довежда България до две национални катастрофи. Борис трети, в стремежът си да се разграничи от мразения си баща му забранява да влиза в България. Фердинанд по желание на Борис трети не е допуснат в България дори за погребението на сина си.Сега в България има хора изповядващи същите "ценности" като на негодника Фердинад и пледиращи тленните останки на този предател да бъдат погребани у нас с царски почести.
8
7
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
Фердинанд ебил цар на българите и всички са благоговеели пред него.Не той лично, а българите са искали война.Всичките велики военни победи са спечелени под негово командване.Цялата помия по адрес на българската царска династия се излива от страна на русофилите. Защото основната цел и генерална линия на руската политика е да унищожи българската нация и да превърне българите в безродно население на Задунайската губерния.
7
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичките тези са предложени от Русия, вкл. и Елеонора. Фердинанд е иска жена, която да не очаква внимание и да се занимава с благотворителност и е получил тази по-възрастна от него жена на 48 години тогава.
6
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Царица Елеонора идва в България през 1908 г. като втора съпруга на княз Фердинанд и като личност, отличаваща се с високи и устойчиви добродетели."Чудя се как Фердинанд, отличаващ се устойчивата липса на всякакви добродетели си е намерил такава добродетелна жена.
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз историята я знам, но така както са написали в "новината" се разбира друго.
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 3Не си знаете историята. Първата му съпруга умира края на 19 век.
3
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Царица Елеонора идва в България през 1908 г. като втора съпруга на княз Фердинанд ...Как така като втора? Харем ли е имал князът?
2
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КОЙ Е ОТСЛУЖИЛ ПАНИХИДАТА, ЩОТО ТЯ Е КАТОЛИЧКА И НЕ СИ Е СМЕНЯЛА ВЯРАТА, КАКТО И ФЕРДИ.
1
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Такива хора ги заместихме с хора с едва завършен трети клас руски марионетки. И така 45 години и още 30 от техните деца.