България - Мека за любителите на "тъмния туризъм"

Австрийско издание за новата туристическа мода
12 сеп 2017 11:28, Елка Василева
105
България - Мека за любителите на "тъмния туризъм"
Снимка: архив, Булфото

НЛО, кацнал на връх в Балкана; комунистическа „Триумфална арка“; войници, излезли сякаш от филма „Трансформърс“ – все образци на монументалното социалистическо изкуство, които днес привличат нов вид туристи в България.

„Dark Tourism" – „тъмен туризъм" или „мрачен туризъм": тази нова туристическа мода е отвела в България кореспондентката на австрийския вестник „Дер Щандарт" Карин Черни. В дългия си репортаж с много снимки тя разказва за обиколката на комунистически забележителности в България, пише Дойче веле. Групата туристи от САЩ, Англия, Германия и Австрия посетили седем „шантави комунистически паметника", тръгвайки от Паметника на Съветската армия в София.

„Монументът е разположен централно в един обществен парк, наоколо се мотаят скейтъри и млади хора, които пият бира и слушат музика. Нощем е тъмно като в рог – паметникът не се осветява, което навежда на недвусмислени заключения за амбивалентното отношение на страната към собствената ѝ история. България иска да върви напред, тя гледа към капиталистическото бъдеще и сякаш предпочита комунистическото ѝ минало да го няма. Благодарение на анонимни автори паметникът продължава да привлича обществено внимание", пише Карин Черни и разказва накратко за няколкото среднощни акции по боядисване на паметника.

Следващата спирка на групата по „тъмен туризъм" е „Музеят на социалистическото изкуство" в София. „България не полага особени усилия да рекламира този музей. Той покрива периода от 1944 до 1989 г., а особено впечатление правят скулптурите в него: тук могат да се видят статуи на Ленин и Сталин, спасени от разрушаване, както и гигантската червена звезда, която навремето грееше над Партийния дом в София."

Комунистическа "Триумфална арка"

За "Триумфалната арка" в Балкана над Троян авторката на пътеписа между другото пише: „Тя показва каква свобода на формите и на историческите образци е била възможна по онова време, стига да се виждат комунистическите символи сърп и чук. И че дори една римска триумфална арка е била възможна като съветски паметник."

За паметника в Шумен, посветен на 1300-годишнината от основаването на българската държава, Карин Черни пише:

„За разлика от много други паметници, които държавата не поддържа, този е в безупречно състояние. Направо смазващо действат дори само мащабите на комплекса, открит през 1981 г. в чест на основаването на българската държава. Абстрактните бетонни фигури сякаш са излезли от филма „Трансформърс" – застинали в движението си. Паметникът в Шумен не е свързан пряко с комунизма – може би тъкмо поради това е толкова добре запазен и привлича младоженците, които си правят сватбени снимки пред него."

„Фитнес на открито във Варна"

След подзаглавието„Варна е лятната столица на България” пише: “Градът край Черно море излъчва средиземноморска лежерност. Паметникът на българо-съветската дружба е бил открит през 1978 г., когато градът още се е казвал Сталин (грешката е на авторката на статията – бел. ред.). Разположеният на едно възвишение паметник се е използвал до 1989, вътре е имало дори малка книжарница. Сега обаче импозантният монумент, за който навремето са били използвани 10 хил. тона бетон, постепенно запада. "По примера на филмовия герой Роки Балбоа местните хора използват 305-те стъпала към него за фитнес на открито."

За Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора", изграден през 1977 г. авторката между другото пише:

„Огромният комплекс се състои от едно абстрактно знаме, конкретни фигури и интересни наземни мотиви. Пазачът следи да няма прояви на вандализъм, а руската общност в града се грижи за поддържането му."

"Комунистическият НЛО"

Последната спирка на групата по „тъмен туризъм" е комплексът в Бузлуджа, за който авторката пише следното:

„Бузлуджа е иконата сред комунистическите паметници. Сградата прилича на летяща чиния, кацнала на върха, и е построена в чест на социалистическото движение в България. След падането на комунистическия режим през 1989 г. никой не желаеше повече да се грижи за опазването на мемориала. На много места таванът вече е продънен, през зимата снегът се сипе във вътрешното помещение, което в резултат изглежда като от някакъв друг свят. Посещението на Бузлуджа е авантюра, защото влизането в района е строго забранено. Държавата дори е наела охранителна фирма, която е инсталирала и камери. (…)

Ако имате късмет, ще срещнете хора, които вече са били вътре. Те разказват за вътрешното помещение с формата на арена, от чиято красота направо ти спира дъхът. Вятърът и климатът тежко увреждат сградата, великолепните мозайки постепенно се ронят, а много посетители смятат, че е добра идея да се увековечат чрез графити.

Междувременно и в България вече има инициативи, които искат да запазят този своеобразен космически кораб поне в сегашното му състояние и да опазят архитектурния паметник от окончателна разруха. Бузлуджа е типична дестинация за авантюристите, които практикуват „тъмен туризъм" – там дори границите на закона понякога се прекрачват. Има хора, които се катерят през една тъмна шахта чак до върха на 107-метровата кула, минавайки покрай изпотрошени стъклени прозорци с червени петолъчки. А за онези, които са останали долу: от връх „Хаджи Димитър", където някога е кацнал „комунистическият НЛО", към Балкана се открива впечатляваща гледка."

 


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А в ГДР-то сякаш ги няма тия работи! Там са още повече. И госпожа МЕРКЕЛ си е оттам! Тия кво се правят на паднали от Марс.
76
2
 
1
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 1 година
За любителите на екстремните преживявания е организиран лов на червени вещици сред отломките на чинията
75
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората на Запад, докато не се интересуват и си купуват модни дрешки от Италия, се напълниха с имигранти от Африка и Арабия. Вече във историческите документални филми слагат чернокожи благородници от Средновековието. Тези благородници след време ще се издигнат в крале, засега само кралиците са чернокожи.
74
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората на запад изобщо не се интересуват от остнаките на комунизма, повече ги интересува да отидат в Италия на разпродажбите да си купят изгодно мардкови дрехи, само Ганьо демократчето си мисли, че някой на запад много се интересува от "тъмното комунистическо минало".
73
0
 
3
 
! Отговори
:))) преди 1 година
пише Дойче веле
72
1
 
6
 
! Отговори
Мосю Густав преди 1 година
Българинът не разбра, че това което привлича западния турист са останките от комунизма и на второ място природата. Природата я съсипахте, сега като бутнете и паметниците и сте дотам.
71
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ГЕРБ защи взеха 30 милиарда заеми?
70
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ХМ

Що фалира НРБ е "умник". Жалък руски мръсник си!
69
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Черноморието ни цялото е заляно от повръ.щането на английските алкохолици. С тях кво да правим? Те ще ми говорят за цивилизация и за туризъм.
68
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както искат да го наричат тъ.паците туризма - да идват и да си оставят тука парите. А после да ходят на май.ната си в къщи при талибаните.
67
1
 
1
 
! Отговори
Юрофайтер преди 1 година
До хм до юрофайтер

Пак си гледал ТВ бАтака и RT до полуда, нали!
66
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако идеш на екскурзия в Лондон и се разходиш по центъра може и половин час да мине и да не видиш бял човек. Ето това се нарича "тъмен туризъм".
А драскачите на тая статия да си я заврат, където слънце не изгрява. Аман от разбирачи. Май само тук разни чужди посланици и журналисти си позволяват да се държат безобразно и българите да си траят.
65
1
 
6
 
! Отговори
Култура ми Янко преди 1 година
Накря ще се окаже, че западняците дават луди пари да посещават пометниците строени по врмето на социализма, които нашите платени културолози намират за грозни.
64
3
 
3
 
! Отговори
ХМ преди 1 година
Хора или там каквото сте !
Няма как една разпадаща се по шевовете държава да я изкарвате преуспяла!
Простотиите ви за броя регистрирани фирми и такива подобни са ми уникално смешни ,всичко тук се крепи на наследството от 90та година ,тук там има нещо ново ,но и то е малко и смешно като обем.

Питам ви аз какъв пазар имаше българската кисела краставичка в 1987ма година !

После ми говорете за космически технологии ,хахах
63
1
 
8
 
! Отговори
5 преди 1 година
Уникален монумент!!! Много красив, дори в този му вид!
62
2
 
2
 
! Отговори
хм до шейтанския преди 1 година
Вие да не вадите от ръкавите, вицовете?
Е драги 5 милиарда обезценени долари от 2017 ли е цялата индустрия на РБ?
Жалко това са 100 милиона от 69та!
61
2
 
5
 
! Отговори
суджуков преди 1 година
До 666

И къде ги правят тия машини и апарати,че не се сещам.То гащи и сутиени вече се внасят,та апарати за кръвно ли
60
1
 
6
 
! Отговори
ХМ преди 1 година
"В България има 392000 действащи предприятия - малки, микро и средни."

Хахахахахахахаха що за образи пишат тука, олеле каква смешка.
Има и хора с 10000 сим карти ,това означава ли ,че имат 20000 уши ?
59
8
 
3
 
! Отговори
666 преди 1 година
Само износът на българска електроника, електротехника, машини, апарати и др. техника през 2016 г. е на стойност 4,6 млрд. долара. Така че, червените тролове да не се безпокоят - България е жива и прозвежда. По времето на соца 90 % от предприятията работеха на загуба и държавата ни накрая фалира. Сега още плащаме тези гигантки загуби.
58
2
 
8
 
! Отговори
хм до юрофайтер преди 1 година
Хаххахааах по-големи простотии не бях чел!
България е марионетна колония суровинно-производител!
Лудост ли е да се сравнява икономически рухналата РБ с индустриялно -селскостопанска НРБ!
България продаваше оръжия за 200 милиарда годишно по курса към момента !
Истина ,а не статистика писана от хората с парите от чужбина!