Данък богатство – панацея или демотивация на работника?

Въвеждането му няма да даде нужният резултат, твърдят финансисти
Обновена: 12 сеп 2017 10:01 | 12 сеп 2017 09:47,
104

Трябва ли да има данък богатство? КНСБ поиска по-заможните българи да бъдат облагани различно.

Целият свят се занимава с един важен проблем - неравенството. Вероятно от КНСБ са се опитали да се преборят с това. По информация от БНБ от 2012 г. насам процентът бедни хора се е увеличил почти двойно. Това посочи финансистът Мика Зайкова в студиото на "България сутрин".

Още по темата

"България се развива по-бавно, отколкото трябва. С преразпределението на средствата държавата не може да забогатее, тъй като този, чиито доходи се облагат повече, ще бъде дестимулиран да си върши работата и ще бъде ниско продуктивен. Абсолютно отхвърлям идеята на КНСБ", посочи икономистът Владимир Каролев пред Bulgaria ON AIR.

Според Зайкова предложението на КНСБ е в посока прогресивно облагане, но ако се въведе действително ще повлияе на бедността, като направи бедните по-бедни.

"Въпросът е дали плоският данък е изчерпал възможностите си. Преките данъци, които са много ниски, няма накъде по-ниско да вървят. Ако ще правим нещо, трябва да направим реформа на цялата данъчна система", подчерта тя.

А притесненията на Каролев са, че "въвеждането на данък богатство ще увеличи бюрокрацията, ще увеличи разходите за данъчни служители и надали ще увеличи сериозно приходите".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Незнам къде е решението, но погледнете какво стана на терминал 2. Тези които остават са управляващите и част от индийците.
65
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 74: Трябва да имаш дълбоки комплекси, за да не вярваш в съществуването на хора като Иван. И да, те ще бягат, докато има хора с мислене като вашето. И да, на хора като вас все другите ще са им виновни - вие не взимате 7К, защото някои с връзки са го уредили. Така винаги е лесно. Успех, ще ви е нужен.
64
4
 
11
 
! Отговори
До 67 Георги преди 6 години
Сметката е проста. Бащата на Иван винаги е имал връзки. Завършил е в Германия, но се е върнал в България при мама и тати. Баща му го е уредил да работи като среден мениджър в IBM за заплата 7000 лв., от който около 1000 се удържат като данък и осигуровки. Ако тези 1000 станат 1500, Иван няма да се върне в Германия. В Германия ще отидат тези, които взимат под 1000 лева. Така държавата е на загуба отвсякъде. А хората като Иван не са проблем,а останалите, които свършват и идват *** като Иван
63
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вместо да мислят как да вземат от работниците, да помислят как да вземат от печалбите и да ги върнат обратно към работника, след като "шефа" неще да им ги дава директно... другото са глупости и насъскване на работниците помежду им
62
3
 
5
 
! Отговори
Крум преди 6 години
Не съм от богатите но смятам, че този данък е грешка. Докажете, че приходите му са незаконни и конфискувайте всичко. Според мен много по-добро решение е данък лукс. Например нямаш нужда от картина на Пикасо за да живееш. Кои предмети са луксозни трябва да се обсъди и реши. На тези предмети да се въведе голямо ДДС. Това според мен е много по коректно отколкото данък богат-беден.
61
0
 
12
 
! Отговори
Веселин преди 6 години
А какво ще кажете за Руската "Лукойл"?Милиарди оборот и е на загуба,1ин лев печалба не е внесла в хазната........Или моите 50лв.ще компенсират тази не справедливост.
60
11
 
4
 
! Отговори
Катя преди 6 години
Не е това решението. Непрекъснато чета, ниски доходи, прах и под праг на бедността.В същото време, по медиите слушам за милиарди похарчени за почивки и пътувания, задръствания на границата с Гърция, където не е евтино, милиарди похарчени по Коледа,как става това? Не се декларират реални доходи.
59
3
 
12
 
! Отговори
Цонко преди 6 години
До един българинПрав си българино, там където управлява низшата класа - там средна класа не вирее. И като гледам, как отчаяно се съпротивлявате срещу създаването на средна класа, само защото вие сте от низшата класа и нямате никакъв шанс да преминете към средната, средна класа няма и да има.
58
4
 
5
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 52 (Колето)Еееех, Коле, Колеее, *** се пробвай в X-Factor! Може да не можеш да пееш, но ще ги разсмееш от сърце! Такива веселяшки майтапи пускаш тука!Средна класа в България??? По-голям късмет ще имам ако видя стриптийз клуб в Саудитска Арабия!!!
57
4
 
12
 
! Отговори
Георги преди 6 години
Сметката е проста. Иван винаги е бил умен, с прогресивно мислене и потенциал. Завършил е в Германия, но се е върнал в България при семейството и приятелите си. Работи като среден мениджър в IBM за заплата 6000 лв., от който около 1000 се удържат като данък и осигуровки. Ако тези 1000 станат 1500, Иван ще се върне в Германия. Така нито държавата ще получи парите за данъци, нито в икономиката ще постъпят останалите. А хората като Иван ще свършат и ще дойдат *** и накрая и IBM ще си тръгне.
56
4
 
7
 
! Отговори
До 63 Колето преди 6 години
В България средна класа няма
55
0
 
11
 
! Отговори
Рашко преди 6 години
Да поработят първо върху отчитането на лични разходи като служебни, с което фирмаджиите не плащат ДДС. Преди време водих жена си на гинекологичен преглед и като стана време за плащане, сестрата ме попита дали искам фактура?!! Когато я попитах има ли хора, които искат фактури, тя каза -" Да, всички". В магазина, редовно хора напазарили за 200-300 лева си вземат фактури и им връщат ДДС, а на баба Пена за две кисели млека и вземат 20% повече. Защо?!!
54
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Укриващите доходи едва ли се сещат, че всъщност в крайна сметка това удря по техния джоб, въпреки че изглежда, че са на далавера. Примерно за 40 лева неплатени осигуровки от работника, заради укриване на доходи, работодателя не плаща още 60 лева, което означава ниски пенсии както за родителите на укриващите доходи, така и за тях самите като се пенсионират, а времето тече много бързо. Означава и ниски обезщетения при болест, но те си мислят, че така взимат повече.
53
1
 
8
 
! Отговори
Колето преди 6 години
Данък богатство не трябва да засяга средната класа. Според мен, трябва да има такъв данък, но трябва да бъде налаган върху луксозни стоки.Ако някой купи яхта, нека плати 50% данък.Ако получи дивидент, приход от наем,...нека да плати 30% данък.Ако псевдо предприемач получи приход от хазартни игри, нека да бъде обложен с 80% данък. Този приход да отиде за подпомагане на спорта.
52
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Идеята че държавата е някакво митично полубожествена същество, преразпределящо средства справедливо, е много наиво, опасно и най-вече деградивно схваща в България. Тогава когато това схващене се промени, ще настъпи и положителна промяна в България.
51
6
 
7
 
! Отговори
Истини разни преди 6 години
Няма богат българин, който да е натрупал богатството си по честен и почтен начин. Всички богати българи са станали богати не нечестен път, най-често по престъпен път.Данък богатство по принцип е еднократен данък, но като гледам коментиращите, май не го разбират всички така.
50
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До КолетоКольо в България има доста успели хора, напълно законно, обаче това не са хора за които се шуми по медиите, а ти си се вкарал във филма от непрекъсната помия с която ни заливат журналистите, защото това се продава. Хората натрупали богатство по криминален начин в България, вече не са толкова много, но пък за сметка на това обичат да парадират, което ги прави много интересни за жълти медии и простовати хора.
49
2
 
10
 
! Отговори
Колето преди 6 години
До Чиновник 55Има множество вратички, чрез които повечето "предприемачи" в България укриват данъци.Лукоил повече от 10 години не е платил нито лев данък печалба. Все привършва годината на загуба.Повечето фирми се възползват от вратичката в закона, чрез която с фиктивни разходи завършват година на загуба. Управителите прибират парите, но фирмата не плаща данъци.За спестените пари, от неплатени на реален доход осигуровки да не говорим. Всичко отива в джоба на шефа, а служителя остава ощетен.
48
1
 
8
 
! Отговори
Истини разни преди 6 години
В България с труд не се забогатява, а се разболява. В България масово се укриват доходи и може някой да се води социално слаб, а в същото време да има над 10 бона месечни доходи.Какво е данък богатство, всеки го тълкува по своему. Според мен това е начин да се узаконят кражбите, които богатите са направили досега - плащат еднократно данък богатство и вече са чисти пред закона за престъпленията си.Няма богат българин, който да не е натрупал богатството си по честно и почтено.
47
1
 
10
 
! Отговори
Архимандрит Груйчо преди 6 години
Много неща не са добре в България, така че едно от малките неща, които ме държат тука, са ниските данъци. Увеличат ли се - си грабвам шапката. Както навсякъде в живота - за да получиш, трябва да дадеш.