Данък богатство – панацея или демотивация на работника?

Въвеждането му няма да даде нужният резултат, твърдят финансисти
Обновена: 12 сеп 2017 10:01 | 12 сеп 2017 09:47,
104

Трябва ли да има данък богатство? КНСБ поиска по-заможните българи да бъдат облагани различно.

Целият свят се занимава с един важен проблем - неравенството. Вероятно от КНСБ са се опитали да се преборят с това. По информация от БНБ от 2012 г. насам процентът бедни хора се е увеличил почти двойно. Това посочи финансистът Мика Зайкова в студиото на "България сутрин".

Още по темата

"България се развива по-бавно, отколкото трябва. С преразпределението на средствата държавата не може да забогатее, тъй като този, чиито доходи се облагат повече, ще бъде дестимулиран да си върши работата и ще бъде ниско продуктивен. Абсолютно отхвърлям идеята на КНСБ", посочи икономистът Владимир Каролев пред Bulgaria ON AIR.

Според Зайкова предложението на КНСБ е в посока прогресивно облагане, но ако се въведе действително ще повлияе на бедността, като направи бедните по-бедни.

"Въпросът е дали плоският данък е изчерпал възможностите си. Преките данъци, които са много ниски, няма накъде по-ниско да вървят. Ако ще правим нещо, трябва да направим реформа на цялата данъчна система", подчерта тя.

А притесненията на Каролев са, че "въвеждането на данък богатство ще увеличи бюрокрацията, ще увеличи разходите за данъчни служители и надали ще увеличи сериозно приходите".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смешно е как хора които живеят на гърба на другите, само търсят от къде да вземат повече, за да дадат на други повече.Няма как това да се приема добре, тук не се говори да се взима по-малко на едните, а да се взима повече от другите.А като за финал, тези дето крадат и укриват данъци пак няма да ги плащат. Нефтохима ще регистрира поредна загуба и живота ще си продължи. Ама ще има повече бюджет за тези дето раздават да имат.
45
0
 
9
 
! Отговори
Чиновник преди 6 години
По начало идеята за данък "нещо си" е погрешна и неработеща. Въпроса не е хората с по- високи доходи да бъдат облагани с по- високи данъчни ставки, а просто да си плащат всички данъци. Това е огромния проблем- разните "предприемачи", които непрекъснато се изкрават на загуба, неплащат данък печалба, не плащат заплати и осигуровки на служителите си, а в същото време поддържат много висок жизнен стандарт на гърба на служителите си. Точно тази практика, държавата трябва да прекрати.
44
1
 
4
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 46Не ми се впуска в подробности за борсови игри и финансов капитал защото нямам нито време нито желание за това.Но никъде по света (е хайде, почти никъде, може би с изключение на държави като Русия) няма такъв филм да си богат независимо от какво и да не те сгащят данъчните да плащаш. Класическият пример (макар и много отдавна) е с Ал Капоне който е бил заловен и осъден за укрити данъци а не заради престъпната му дейност. Така е и сега, нищо че са минали години!!!
43
3
 
6
 
! Отговори
Колето преди 6 години
Лошо няма, да имаш голямо богатство, с което да създаваш работни места и да се грижиш за своите служители (да бъдеш коректен)."Успял (богат) човек" в България е синоним на престъпник. Сто процента от богатите в държавата са натрупали парите си по незаконен начин. А строгостта на закона не ги е достигнала.Това кара толкова много хора да подкрепят този закон. Обаче, те не разбират, че този закон няма да засегне престъпниците, а ще ощети средната класа, която изкарва своите пари с честен труд.
42
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, у нас успелият е 100% мошеник! Другите биват смляни от системата. За съжаление.
41
1
 
8
 
! Отговори
Георги преди 6 години
Защо да плащам относително по-висок данък, както предлагат глупците от КНСБ, които очевидно не гледат рационално и в перспектива? Това нали се сещате, че по-скоро би ударило зараждащата се средна класа от образовани, способни и работливи млади хора, отколкото да извади на светло парите на забогателите от далавери и съмнителни обществени поръчки. Ефектът ще бъде такъв, че и малкото качествени и способни ще иберат да се реализират в чужбина, защото могат.
40
1
 
7
 
! Отговори
Знаете ли кое е тъпо преди 6 години
Аз като работник, който бива осугуряван на пълната си заплата, ми биват взимани месечно над 600 лева за всичките му там осигуровки и данъци, като ДДФЛ е само 283 лв. Безумното е че почти всички малки и средни бизнеси плащат (на годишна база) по-малък данък печалба от ДДФЛ-то, което аз внасям в хазната! По дяволите!
39
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До КютиТи ако искаш плащай и 100% данък, това не е работещ модел! Това че така е в Холандия нищо не значи. Най-справедливия и работещ модел е пропорциалното облагане и не високата данъчна тежест не е добротел, не е никаква топла вода, напротив това води след себе си много тежки проблеми. България се нуждае от ниски данъци, облекчено законодателство и възможно най-облекчени адмистративни процедури, за да привлече свежи капитали и да постигне висок икономически ръст!
38
1
 
11
 
! Отговори
Чиновник преди 6 години
До TХайде сега, недей да изпадаш в истерия и да правиш сцени. Дай да говорим по същество. Ти като такъв значим производител на нещо, което не споменаваш какво е, но явно света не може без твоя продукт, какви запалти плащаш на служителите си. От описанието на бизнеса ти излиза, че би трябвало да получават заплати, каквито биха получавали, ако работят същата работа в Германия. Обаче ти не плащаш такива заплати. Защото не си предприемач, а псевдо капиталист с примитивен манталитет.
37
2
 
5
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Разбира се, очевидно е че трябва да има данък богатство, ние не откриваме топлата вода, и това може да се види че го има в много други развити държави. България не трябва да се дърпа от тези закони, защото например във Франция направиха нещо подобно, което даже беше толкова радикално, че някои французи решиха да станат съветски... а, тоест руски граждани.Е, ние може да сме по-умерени, но закони засягащи богатите ТРЯБВА да има.Не може да имаш много а да не даваш на държавата, нали?
36
5
 
11
 
! Отговори
Цонко преди 6 години
До анонимен 37Взе ми думите от устата - ама не, у нас успелия винаги е "мошенник", нищо, че всички други искат да са успели! Двойнствената ценностна система, съгласно която с един аршин мерим своето а с друг чуждото, винаги е била широко разпространена у нас, наред с мързела и завистта!
35
8
 
9
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Абсолютно приемам идеята на КНСБ!Данък богатство трябва да има и това ще доведе до развитие на икономиката и бедните ще станат по-богати. Така мисля аз. Не само мисля, а съм убеден че друг изход няма!Вместо богатите да плащат милионите си като откуп срещу децата си на също така богати престъпници, много по-добре би било ако тези пари ги дадат на полицаите (не само като заплати но и оборудване) да си вършат работата по-добре и да залавят престъпниците. Това е от полза и за богатите!
34
7
 
6
 
! Отговори
Кюти преди 6 години
Данъците трябва да са прогресивни ,а опит има в Европа - ние не трябва да откриваме топлата вода, ама някой хора не искат опит а пари .Живея в Холандия и плащам 52% данък и не се уплаквам .
33
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук пишат уникални простаци - щели да борят сивата икономика с увеличаване на данъчната тежест, тотална простотия, щели да борят олигархичния модел, като дават повече ресурс на олигарсите, ако не беше тъжно, щеше да е ужасно смешно. Хем недоволни от корупцията, хем искат да дават повече власт и ресурс на корумпираните чиновници - отчайваща простотия!
32
4
 
8
 
! Отговори
T преди 6 години
До ЧиновникСупер нагъл нахалник си! Честно. Трябва ви поне 50% сеч в бюджетната сфера. В кратуните ви е само "даване". Някой да ви даде наготово. Аз съм производител, а ти консуматор. Схващаш ли разликата?! Такива като теб, мрънкала, на свободния пазар, бил той трудов или продуктов, сте загинали. Една клечка за зъби не можете да произведете и да убедите клиентите по света да ви предпочетат пред другите конкуренти. Чакате края на месеца за заплатката. Вие не знаете що е риск и що е глад.
31
2
 
11
 
! Отговори
Колето преди 6 години
Данък богатство няма да реши проблемите. По-скоро ще ги изостри. Това ще подтикне квалифицираните служители, които все още не са заминали, да отпътуват през терминал 2.Решението може да се крие в безусловен базов доход (ББД).В момента, ако човек си търси работа, но му предложат по ниска заплата от 1000-1500 лв, то той започва да си стяга багажа. Не вижда смисъл да се превърне в работещ беден.Ако има ББД, то този човек би започнал работа, която му доставя удоволствие, независимо от заплата.
30
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До КолетоКольо този закон е насочен срещу онези хора които си изкарват законно парите! Хайде напъни малко онова нещо закачено на раменете ти! Не може да си в сивата икономика и да плащаш данъци, тук става въпрос за хора и компания работещи спазвайки данъчното законодателство и въобще установената в България правна норма, наречени реална икономика. Онези с обществените поръчки могат само да потриват ръце, от твоето наивно-глуповати писания.
29
2
 
8
 
! Отговори
Цонко преди 6 години
На тоя свят винаги е имало два вида хора - "ставащи" и "неставащи". Ставащите дърпат света напред, а неставащите чистят акитата след тях. Всякакъв опит за изкуствено приравняване на двата вида или не дай боже смяна на местата им, води до катастрофа. Ставащите никога няма да се примирят да чистят акита и просто ще емигрират там, където ценят труда им. Неставащите, така или иначе освен да направят така, че всички да чистят акита, друго не могат. Нали вече си играхме на "равенство"!
28
1
 
6
 
! Отговори
нереалист преди 6 години
До ТКато ви чете човек, ще се заблуди, че плащате милиарди данъци- вие плащате тротоарите, плащате магистралите, плащате учителските заплати, лекарските заплати, депутатските заплати, спортните зали, детските площадки, парковете, санирането... ако не сте конкретно ВИЕ, държавата да е фалирала.
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
32, взе ми думите от устата!