Данък богатство – панацея или демотивация на работника?

Въвеждането му няма да даде нужният резултат, твърдят финансисти
Обновена: 12 сеп 2017 10:01 | 12 сеп 2017 09:47,
104

Трябва ли да има данък богатство? КНСБ поиска по-заможните българи да бъдат облагани различно.

Целият свят се занимава с един важен проблем - неравенството. Вероятно от КНСБ са се опитали да се преборят с това. По информация от БНБ от 2012 г. насам процентът бедни хора се е увеличил почти двойно. Това посочи финансистът Мика Зайкова в студиото на "България сутрин".

Още по темата

"България се развива по-бавно, отколкото трябва. С преразпределението на средствата държавата не може да забогатее, тъй като този, чиито доходи се облагат повече, ще бъде дестимулиран да си върши работата и ще бъде ниско продуктивен. Абсолютно отхвърлям идеята на КНСБ", посочи икономистът Владимир Каролев пред Bulgaria ON AIR.

Според Зайкова предложението на КНСБ е в посока прогресивно облагане, но ако се въведе действително ще повлияе на бедността, като направи бедните по-бедни.

"Въпросът е дали плоският данък е изчерпал възможностите си. Преките данъци, които са много ниски, няма накъде по-ниско да вървят. Ако ще правим нещо, трябва да направим реформа на цялата данъчна система", подчерта тя.

А притесненията на Каролев са, че "въвеждането на данък богатство ще увеличи бюрокрацията, ще увеличи разходите за данъчни служители и надали ще увеличи сериозно приходите".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
13
 
! Отговори
нереалист преди 6 години
До АнонименАйде у лево с тая пропаганда!Един и същ Анонимен под всяка статия пише, че българите са много замогнали се, докато народа изнемогва от немотия.Затова всичко живо емигрира и скоро няма да остане читав човек тук. Всяка година се затрива по един град с размерите на Свищов, ама платените партийни *** дрънкат една и съща пропаганда до откат. Надявайки се лъжата им повторена 100 пъти да стане истина.
25
3
 
7
 
! Отговори
Az преди 6 години
До АнонименНа запад от 4000 евро нагоре заплата взимат по 10% от хората. Средната заплата в Рим е 2200, В Барселона 1600, и т.н. Оголо 50% от хората взимат между 800-1800. Няма държава, в която всички да са богати.
24
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЧиновникЕто ги типичните простовати мърморковци на които всички са им виновни, че ги мързи и живеят мизерно. Кои са онези които разчитат на обществени поръчки? Олигарсите - в превод за прости хора като теб, хора чиито бизнес са основава на контактите им с държавната адмистрация, тоест източването държавния бюджет. Какво предлаш ти - да увеличим данъчното бреме, да дадем на същите онези държавни служители, допълнителен ресурс които да си поделят с олигарсите. Простотията струи от теб!
23
1
 
13
 
! Отговори
Веселин преди 6 години
Първо,какво е богат?Да не би аз да съм, без да знам с тази заплата от 1500лв?Ако съм от богатите,какво искате да ми вземете още?Внасям всеки месец по 500лв.във държавата,на годишна база са 6000лв.Знаете ли че има бизнесмени които не са внесли и 1000лв печалба,а имат обороти за милиони........Та ако това ще оправи държавата съм готов да дам още 50лв за данъци,но не там заровено кучето
22
8
 
13
 
! Отговори
Т преди 6 години
До ЧиновникГотованко, държавата нищо не ми дава! Дори това, за което съм си платил и го заслужавам, не ми го дава. Аз на нея ѝ давам и тези, които нищо не ѝ дават, трябва да ми целуват краката денонощно. Онзи ден си навехнах глезена и си скъсах доста скъпи и хубави обувки, защото липсват тротоари, за които съм платил. Доста хора произвеждаме РЕАЛЕН и търсен продукт, който се продава зад граница и внасяме пари в тази държава, за разлика от *** като вас, които все много знаят. Наглеци.
21
5
 
15
 
! Отговори
бачкер преди 6 години
Богатите са виаги умни и красиви, много работливи ,пестеливи ,,работят със смет и купуват сливи''/сливи за смет/Но , никога не са корумпирани ,алчни ,завистливи,крадливи, ...АЛА БАЛА АЛА БАЛАРаботниците мъзеливи болни недоволни изтощени..Знаете ли колко много, мързеливи работници познавам, само че като излязат в чужбина стават такива работни, че имат вече по няколко къщи?А бизнесмените ни милионери като отидат в чужбина нищо не става от тях понеже там трудно се краде - има закони...
20
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въведете данък комунист и ще видите, че ще има ефект!
19
7
 
15
 
! Отговори
Колето преди 6 години
До Анонимен 18 Всички знаем що за стока са "успелите хора" в България. Знаем, че печелят с измама, но наработещата съдебна система и правораздавателни органи не ги наказват.Успелият човек в България е забогатял чрез обществени поръчки. Краде от парите, събирани чрез данъци от народа.*** своите служители и не плаща техните осигуровки за реален доход.Не инвестира в иновации и обучение на своите служители, а си купува скъпи играчки всяка година.Превръща своите служители в работещи бедни.
18
6
 
14
 
! Отговори
Чиновник преди 6 години
До Анонимен 18"Да накажем умния, борбен и целеустремен човек, защото се е напънал и е измислил как да печели законно пари."Моля?!?! Я, пак!!! Тия глупости за инициативност и целеустременост, ги разправяй на баба си. Ако не е държавата да ви дава НАГОТОВО обществени поръчки, щяхте да карате с по 300 евро на месец, а може би и по- малко. Защото точно хората, които най- много се перчите с предприемчивост, всъщност сте най- големите готованци и далавераджии в България.
17
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БобиБоби ти акъл нямаш и 5 стотинки, тръгнал да лее "акъл". ДДС се плаша от крайния потребител, тоест тези които потребляват повече логично, плащат повече! Когато данъка е пропорциолен е колосална глупост да твърдиш, че на теб ти дерат кожата, а другите не плащат нищо! Защо на някой с доход 500 лева, на който данъка му е 50 лева, да плаща повече от някой с доход 2000 лева и съответно размер на данъка 200 лева?
16
9
 
7
 
! Отговори
H преди 6 години
До Анонимен"...най-лошото че те не са са амбицирани да постигнат някакви успехи в живота си..."Как да не са амбицирани?! Нали по цял ден търкат амбициозно билетчета и чакат "гулямата пичалба", а в останалото време люпят семки, цокат евтина биричка и неспирно философстват кой колко пари бил "взимал" и как държавата трябвало да се намеси, да им ги вземе и да ги раздаде на останалите. Щото те са били егати вървежнити пичове в даскало, а сега некви *** пари ше имат. Аре бе, шшшш!
15
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да накажем умния, борбен и целеустремен човек, защото се е напънал и е измислил как да печели законно пари. Най-лошия човек в България е успешния човек - защо ли? Ами защото останалите се пукат от яд, че нямат и те, но най-лошото че те не са са амбицирани да постигнат някакви успехи в живота си, тяхното единствено желание е да накажат много лошите успели хора. И така ние си представяме, че като наказваме активните качествени хора, ще вървим напред, ще преуспяваме - ако това не е глупост кое е?
14
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БобиИ като виждаш положение в БГ какво е, кой по-точно те е спрял да емигрираш и да правиш пари? Това да си вдигнеш багажчето от кого по-точно зависи?
13
4
 
5
 
! Отговори
Жеко преди 6 години
Нали във фейсбук пишат че щастието не е в парите, по добре направо да се вземат парите на бедните и да се дадат на богати за да са още по нещастни, хак да им е
12
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
" Бабо Мравке, где така? Тичам Щурчо за храна.А ти къде със таз гъдулка? Днес Калинката е булка,та съм канен на свирня. А когато сняг забръска,що ще правиш ти зимъска?"Това което предлагат е да вземат пари от мравката, която цяла година е работила и да ги дадът на щуреца, който цяла година си е свирукал. Познайте това до какво ще доведе - до увеличаване броя на мравките или до увеличаване броя на щурците? Щурци има бол в България, мравките са кът!
11
5
 
9
 
! Отговори
Боби преди 6 години
Бедността не зависи само от нас и колко работим. Зависи и от дабъчната политика на държавата, дали ще дере по две кожи от бедните, или по една от бедните и по една от богатите.Защо в Румъния ДДС-то за храни и лекрства го намалиха преди 2-3г., а у нас и дума не дават да се каже? А сме на хронични излишъци по бюджета, т.е. може. Ами защото ако може само бедните да плащат данъци, както е сега при нас, то е най-добре за богатите, нали?
10
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боце, що за простотия? Никой не е спрял некадърниците да се развиват освен собствения им мързел и липса на амбиция. Тия истории с 'Нека всички сме еднакво посредствени' бяха много вървежни по времето на комунизма.
9
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България продължава смешно-глуповатата война с гнилия западен капитализъм. Почти 30 години вече не можем да проумее, че какви ще са доходите ни, зависи единствено от нас самите. Къде са тези бедни? Хем ставаме все по-бедни, хем не можеш да развинеш на улица, пълно с коли, заведенията пълни, пиене и ядене на корем, всички запасали по един два смартфона последен модел, обаче страшна бедност ни налегнала!? Стегнете се бе хора, с просене, соц помощи, нихилизъм, мърморене и мързел, не става!
8
1
 
18
 
! Отговори
Колето преди 6 години
До Анонимен 1Трупането на пари в една държава НЕ е проблем. Проблемът е в невъзможността да се трупат пари.Корупцията и кражбите на публични средства изяждат огромна част от събраните чрез данъци пари.Производство, което да пълни хазната няма да има, защото няма откъде да намерите квалифицирани служители.Заради ниските заплати и некоректните работодатели, квалифицираните служители напускат държавата.Биват наемани неквалифицирани, които след натрупан опит, също заминават на Запад.
7
2
 
8
 
! Отговори
гербисто-патриот преди 6 години
Абе нали въврим към ЕС, нека да се направят данъците както са в ЕС.А там има преференциални ниски ставки за ДДС за храните масово. За необлагаем доход положението е различно, може да има дискусия, но поне ДДС-то е ясно как е в ЕС.