Данък богатство – панацея или демотивация на работника?

Въвеждането му няма да даде нужният резултат, твърдят финансисти
Обновена: 12 сеп 2017 10:01 | 12 сеп 2017 09:47,
104

Трябва ли да има данък богатство? КНСБ поиска по-заможните българи да бъдат облагани различно.

Целият свят се занимава с един важен проблем - неравенството. Вероятно от КНСБ са се опитали да се преборят с това. По информация от БНБ от 2012 г. насам процентът бедни хора се е увеличил почти двойно. Това посочи финансистът Мика Зайкова в студиото на "България сутрин".

Още по темата

"България се развива по-бавно, отколкото трябва. С преразпределението на средствата държавата не може да забогатее, тъй като този, чиито доходи се облагат повече, ще бъде дестимулиран да си върши работата и ще бъде ниско продуктивен. Абсолютно отхвърлям идеята на КНСБ", посочи икономистът Владимир Каролев пред Bulgaria ON AIR.

Според Зайкова предложението на КНСБ е в посока прогресивно облагане, но ако се въведе действително ще повлияе на бедността, като направи бедните по-бедни.

"Въпросът е дали плоският данък е изчерпал възможностите си. Преките данъци, които са много ниски, няма накъде по-ниско да вървят. Ако ще правим нещо, трябва да направим реформа на цялата данъчна система", подчерта тя.

А притесненията на Каролев са, че "въвеждането на данък богатство ще увеличи бюрокрацията, ще увеличи разходите за данъчни служители и надали ще увеличи сериозно приходите".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
5
 
13
 
! Отговори
варненец преди 6 години
Предложението е много по-обхатно от данък боигатство, реално то такъв данък не се и предлага. Предлгата се 2 неща:1. Преференциална ставка на ДДС за храни и лекарства, така както е по белия свят. Дори и в западнала Турция храните са с 9% ДДС вместо с 19%, същото е в Гърция, Румъния, Германия и т.н. Причината е, че това са социални стоки и хората трябва да могат да си купят ядене и лекарства, а не да им смъкваме кожите от гърба защото са гладни или болни.2. Въвеждане на необлагаем доход.
5
7
 
9
 
! Отговори
решението преди 6 години
Предлагам да рзвием автомобилна инсдустрия, да вземем 2 трилиона заем и 50 години да развиваме производство на автомобили. След това ще вземем още 4 трилиона заем да пробием на пазара с българските автомобили и така след 100 години ще можем да конкураме БМВ, Мерцесед, Тойота, немските заводи ще затварят и ще уволняват работници, а уволнените немци ще идват в България да работят чистачи в семейстата на българските работници.
4
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
45% данък за евросубсидираните милионери и милиардери
3
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе ддс на 33% държавата ще мърка. Какви богати данъци какви пет лева.
2
1
 
38
 
! Отговори
Симеонов преди 6 години
След 45 г. стаж дойде време да се пенсионирам.Отидох в НОЙ да ми издават куп ненужни документи и да ми губят времето.Ходих, връщаха ме за глупости,пак ходих,скъсаха ми нервите,макар че имах напълно изрядни документи.В същото време сградата на НОИ беше препълнена от ци гани,гадни,нагли,вонящи претендиращи за пари.Държавата краде нашите пари да ги дава на тях,а те пък нямат каквото и да е намерение да работят.1 милион са,реват че са бедни и га дове като тази бабичка ще дават нашите пари на тях
1
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много ясно,че това не е решение. Богатия е умен и перспективен. Проблема с трупането на пари в една държава се прави с производството и подпомагане бизнеса да продава извън държавата. Рекламиране на БГ стоки и услуги. Висока класификация на работната сила. С едно пре разпределение на част от парите ..Нищо не се постига.