Помощ в натура получават 2 хил. деца от 600 000 с право

И учителите вече ще преценяват дали държавата да дава пари
15
Помощ в натура получават 2 хил. деца от 600 000 с право
Снимка: архив, БулФото

Помощи в натура, по преценка на социалните, в момента се дават само за 2250 деца от над 600 хиляди с право на месечно подпомагане. Това съобщи заместник-социалният министър Росица Димитрова пред БНР.

Предвижда се учителите също да преценяват дали държавата да плаща месечни помощи за деца в пари, или в натура. До ноември е срокът за промени, които обвързват социалното подпомагане с редовното посещение на детска градина и училище.

Още по темата
След промяната се очаква броят на получаващите помощи в натура да нарасне.

През директорите учителите ще могат да искат вместо пари за родителите на децата да се осигурява пълно или частично заплащане на такса за детска ясла или за детска градина, пълно или частично заплащане на такса за детска кухня или столово хранене, за купуване на храна, облекло, обувки и други стоки за ежедневна употреба, необходими за детето, в зависимост от възрастта му.

За купуване на учебници, учебни пособия и други стоки, каза заместник-министърът.

Ако помощта е в натура, родителите ще получават ваучери на определена стойност, за да закупят необходимото, а на училища и детски градини ще се превеждат парите за столово хранене или такси. Социалните ще спират и месечните помощи за наем на общинско жилище, ако детето не посещава редовно училище или детска градина, каза още Димитрова.

При непосещаване без уважителни причини – на три дни в задължителната предучилищна подготовка, на пет дни в задължителната училищна подготовка – при такава констатация за съответния месец да се спира изплащането на помощта за наема на самотните родители, обясни зам.-министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
3
 
! Отговори
Стига вече! преди 6 години
600 000 деца с право на помощи?!Питам:1. Тези деца имат ли родители?2. Тези родители здрави хора ли са? Предполагам, че никой от тях не е над 65 г.В такъв случай, ако родителят е "трайно безработен", държавата да бъде така добра да го въдвори на работа, независимо от това дали той иска или не иска. Работа има. Ако си създал деца, НИКОЙ НЕ Е ДЛЪЖЕН ДА ТИ ГИ ХРАНИ !!!Иначе всички тези милозливи писания за раздаване на помощи ми звучат като призив към работещия данъкоплатец: "Дий воле, дий!"
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Моят син ще бъде в първи клас тая година.За него няма да получа и една стотинка, защото не отговарям(слава богу) на нито един социален критерий! Защото с баща му блъскаме като кучета и работим почти без почивка.
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Alo.
9
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не съм расист,но съдът на Линч е имал и плюсове.
8
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нито един българин няма да подложи детето си на такова унижение!Ще се възползват само черните братя , както обикновено!!!
7
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А си представете,какво бъдеще я очаква държавата с тия гладки като тепсия мозъци,след някоя и друга година...
6
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Ако помощта е в натура, родителите ще получават ваучери на определена стойност"Ваучерите не са натура, защото като отидеш с този вайчер в магазин като Кауфланд например, можеш да купиш тетрадки за детето, но можеш да си купиш и ракия. Ти си решаваш.
5
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха признахте си за единия милион *** най-сетне.Няма как *** да са половин милион и да имат 600 000 деца. Че са млади, млади са, ама чак с минусови възрасти не са. Имаме 1 милион ***, на които сме им роби. Това е истината!
4
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Директно секира на помощите след второ-трето дете и за училите и за недоучилите. Това е. Другото е ала бала портокала.
3
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имам дъщеря на 17, до ден днешен нито стотинка не ми е дала държавата да я отгледам! Нито за раждане, нито за майчинство, нито детски, нито за отопление, нито за храна, нито за учебници, дрехи, обувки, ...е, питам аз, с какво моето дете е по-малко дете от по-тъмносиньото от маалата???!
2
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе стига с тая дискриминация вече......защо за едни може/на които родителите им нито минута не са работили а живеят на принципа на паразитизма/, а за други, чиито родители блъскат от сутрин до вечер, някои дори и през нощта и/или на по две места, не може! Още от малки децата се приучават-едните само да получават и да искат, другите-че трябва да се примиряват, че за тях не може!
1
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
VAUCER ZA RAKIA I VINO I SAPATSTVASHTITE GI MEZETA.