Борисов ще говори с Порошенко за българския език: Много сме ги подкрепяли!

Министрите притеснени от приетия в Украйна Закон за образованието
100
Борисов ще говори с Порошенко за българския език: Много сме ги подкрепяли!
Снимка: БТА, архив

Премиерът Бойко Борисов възложи на министрите на външните работи и на образованието да разговарят с украинските си колеги и да изразят притесненията на България относно приетия Закон за образованието, който ограничава правата на малцинствата в Украйна да изучават майчиния си език.
 
"Като ми докладвате какво е реалното положение и как ще ни засегне, ще поискам разговор с президента Порошенко. Той беше тук, публично толкова много благодари за подкрепата от България. Но опитайте първо на ниво министри. Заедно с другите държави, които са засегнати, да направим така, че интересите на малцинствата да бъдат спазвани. Ние тук сме пример в това отношение и неотклонно се движим в тая посока. Още повече, ние по никакъв начин с тези малцинства и наши сънародници не им влияем или политически да ги насочваме. Никакво основание нямат в това отношение", коментира министър-председателят, според стенограмата.
 
Темата е била обсъдена на днешното заседание на Министерския съвет по искане на вицепремиера Красимир Каракачанов.

По думите му това е един проблем, по който България не може да бъде безучастна, тъй като имаме голяма диаспора в Украйна. Според този закон образованието на роден език на малцинствата се ограничава само до детските градини и до началното образование, което на практика нарушава правата на българската общност.

Екатерина Захариева казва, че се подготвя съвместно писмо с държавите, които най-много са засегнати от този въпрос - Унгария, Румъния, Полша, Гърция.

"Ще ни засегне, защото ние сме развили наистина уникална мрежа, която сега ще покаже, че работи, с над 54 неделни училища, плюс факта, че българският език се изучава в украински училища, като предмет, който е като чужд език", уточнява тя.

Премиерът Борисов нарежда Захариева да разговаря с външния министър на Украйна.

"Толкова много подкрепа са получавали от нас, че просто дори не ми се коментира такава тема. Извикай украинския посланик", казва той, а Захариева отговаря, че той е в отпуск, но е разговаряла с него по телефона.

"Днес да се търсят, най-късно до утре и да ми се докладва, за да може до петък да искам разговор с Петро Порошенко", нарежда Борисов от министрите си.


100
Още от
Напиши коментар Коментари
52
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Между устието на Дунав и устието на Днестър се намира Онгъла -земята,където е възникнала българската държава. Това нещо да ви говори?
51
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Битите карти сами се намират.
Много ми е интересно двамата аутсайдери за какво ще си говорат.
50
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като го гледам той май е доволен, че Порошенко го хвали. На повечето места премиерите биха се засрамили.
49
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 58 Навсякъде където има области с малцинства в Украйна тоест в Севрена Буковина, така наречената от Румъния Транснистрия, Задкарпатието, Западна Украйна, в тези области има и украйнско население, което на повече места е мнозинство от населението и точно затова областите са дадени на Украйна, а съседите може само да си мечтаят, да отхапят нещо от Украйна.
48
2
 
8
 
! Отговори
А преди 2 месеца
Селяни, четете внимателно Василев!
47
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен
...пограничното румънско население в Сев. Буковина и Транснистрия което е към 400 хиляди, същите домогвания ги имат Унгария за Задкарпатието, и Полша за Западна Украйна...

Източна Украйна пък с руско или рускоезично неселение. Само централна е украиноговореща.
Сега разбрахте ли какво е Украйна - Сталинов сбироток.
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Лу----дницата в почивен ден ли е??????
45
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Америка е пред разпарчетосване.
Приятелче ще трябва да се биеш
с оръжие в ръка и да защитаваш
господарите чифути в Америка.
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всички босфорски слуги
са си свалили гащичките
и са готови за S&M парти.
43
18
 
0
 
! Отговори
СЛАВА НА АМЕРИКА преди 2 месеца
СЛАВА САЩ, СЛАВА ТРЪМП !!!
42
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ние подкрепяме Русия. Украйна
е временна държава. Долу
ментето Борисоф -- това е
Босфорско слугинче. Целта
му е да закопава България
колкото и докогато може.
41
23
 
0
 
! Отговори
USA USA USA преди 2 месеца
САЩ Е ВСИЧКО, РУСИЯ Е НИЩО !!!
40
2
 
11
 
! Отговори
до анонимен 45 преди 2 месеца
Истината е, че нито на Прашинко и компания, нито на така наречения Опозиционен блок им пука за 404 и за бъдещето на населението населяващо тази територия!

Единственото което реално ги вълнува са парите които могат да измъкнат от МВФ и други световни финансови организации обещавайки им всичко което пожелаят, а кой ще връща заемите - на тях не им пука!!!!!
39
18
 
0
 
! Отговори
VIVA AMERICA преди 2 месеца
САМО САЩ, ДОЛУ РУСИЯ
38
2
 
6
 
! Отговори
tres1 преди 2 месеца
До Анонимен
Много си светнат брей ! Украйна е била в рамките на една от великите Българии и потомците й ще да са в голяма степен българи, а не турци, арменци, гърци и др. А тези малцинствени групи у нас с исканията си за езиково обучение да отиват където е тяхната вайка родина и ако това е България да научат български, след това разни деалекти и т.н. Онези които не знаят какво превставлява отоманската империя, да понаучат малко история и да разберат колко общо има тя с т.н. турнсска държава и ез
37
24
 
2
 
! Отговори
СЛАВА УКРАЙНА преди 2 месеца
Истината е в Украйна ! Истинската държава, не ментето Русия !
36
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Някой си мислят, че закона е насочен главно срещу руснаците, което не е точно. Истината е, че Румъния и Молдова си кроят планове за пограничното румънско население в Сев. Буковина и Транснистрия което е към 400 хиляди, същите домогвания ги имат Унгария за Задкарпатието, и Полша за Западна Украйна. Само незнам Ние, къде се бутаме и какво искаме? След като малцинството ни е признато и езикът ще продължава да се изучава.
35
13
 
2
 
! Отговори
Браво! преди 2 месеца
Браво!
Железен премиер!
Браво!
34
2
 
28
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 2 месеца
"Много сме ги подкрепяли!"

И май се гордее с това. Че от мое име подкрепяли терористи, неонацисти и военнопрестъпници. Гaдни жалки чеpвеи...
33
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като сме толкова отворени, да изискваме и даваме акъл на украйнците, нека да бъдем пример за тях. Като за начало ще дадем право на власи, арменци, руснаци, каракачани, и др., да си образоват децата на майчиния език, както и в детските градини лелките да говорят на децата им на майчин език. Не ви изнася?.. .е не го изисквайте и от украйнците.