Борисов ще говори с Порошенко за българския език: Много сме ги подкрепяли!

Министрите притеснени от приетия в Украйна Закон за образованието
100
Борисов ще говори с Порошенко за българския език: Много сме ги подкрепяли!
Снимка: БТА, архив

Премиерът Бойко Борисов възложи на министрите на външните работи и на образованието да разговарят с украинските си колеги и да изразят притесненията на България относно приетия Закон за образованието, който ограничава правата на малцинствата в Украйна да изучават майчиния си език.
 
"Като ми докладвате какво е реалното положение и как ще ни засегне, ще поискам разговор с президента Порошенко. Той беше тук, публично толкова много благодари за подкрепата от България. Но опитайте първо на ниво министри. Заедно с другите държави, които са засегнати, да направим така, че интересите на малцинствата да бъдат спазвани. Ние тук сме пример в това отношение и неотклонно се движим в тая посока. Още повече, ние по никакъв начин с тези малцинства и наши сънародници не им влияем или политически да ги насочваме. Никакво основание нямат в това отношение", коментира министър-председателят, според стенограмата.
 
Темата е била обсъдена на днешното заседание на Министерския съвет по искане на вицепремиера Красимир Каракачанов.

По думите му това е един проблем, по който България не може да бъде безучастна, тъй като имаме голяма диаспора в Украйна. Според този закон образованието на роден език на малцинствата се ограничава само до детските градини и до началното образование, което на практика нарушава правата на българската общност.

Екатерина Захариева казва, че се подготвя съвместно писмо с държавите, които най-много са засегнати от този въпрос - Унгария, Румъния, Полша, Гърция.

"Ще ни засегне, защото ние сме развили наистина уникална мрежа, която сега ще покаже, че работи, с над 54 неделни училища, плюс факта, че българският език се изучава в украински училища, като предмет, който е като чужд език", уточнява тя.

Премиерът Борисов нарежда Захариева да разговаря с външния министър на Украйна.

"Толкова много подкрепа са получавали от нас, че просто дори не ми се коментира такава тема. Извикай украинския посланик", казва той, а Захариева отговаря, че той е в отпуск, но е разговаряла с него по телефона.

"Днес да се търсят, най-късно до утре и да ми се докладва, за да може до петък да искам разговор с Петро Порошенко", нарежда Борисов от министрите си.


100
Още от
Напиши коментар Коментари
32
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Селяндурски ще ти затворя
сайтчето много лесно.
Окей?
31
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
33, България не заплашва Украйна с окупация и никога не я е заплашвала. Докато Турция е тотална заплаха за България. Докато това е така в България ще има само един официален език. Прекалено нагло се държи Турция към България и затова - никакви екстри. Преди избори българският посланик в Украйна не обикаля държавата и не казва на българите там за кого да гласуват.
30
3
 
7
 
! Отговори
ЛЯВ преди 2 месеца
радвахме се когато отстраняваха руски спортисти за недоказана употреба на допинг ... е ще видим реакцията на Бойко и лебералистите като отменят рекорда на Стефка Костадинова
29
2
 
11
 
! Отговори
ЛЯВ преди 2 месеца
- почти четири години си мълчим за забраната и потискането на руския език ... евроатлантинчески ценности - за едни малцинства може за други не ... сега скачаме за българското ( пак не за другите ) малцинство. "което на практика нарушава правата на българската общност."
- проблема не е в нарушените права а в това "Толкова много подкрепа са получавали от нас"
28
3
 
9
 
! Отговори
768787 преди 2 месеца
Не знам , сигурно Порошенко ще се пукне от смях , ББ щял да му се накара - ужас
27
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всички тези държави, където скочиха на Украйна за езиковата реформа в училищата, дали дават тези права на свойте малцинства, които искат от украйнците. По интересувайте се преди да пишете против сувереното право на държавата Украйна да налага украйнския в обществото.
26
0
 
11
 
! Отговори
ognyanz преди 2 месеца
"интересите на малцинствата да бъдат спазвани" - Бойко не се сеща. че това ще означава да се спазват правата и на рускоезичното малцинство. А това не устройва американците. Ще му теглят ушите на Бойко от Вашингтон.
25
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
АМА МУТРО ПРОДАЖНА И ПРОТИВНА ТОЧНО ,ТИ ЛИ ЩЕ СЕ ОПИТВАШ ДА СЕ(ОПЪВАШ) НА ЕВРЮХИТЕ ОКУПИРАЛИ НЕЗАКОННО ВЛАСТТА В КИЕВ,СЛЕД КАТО ТОЧНО ТИ БОЦЕ И ТВОЕТО СМЕШНО ПРАВИТЕЛСТВО ТЕЗИ ДНИ РАЗРЕШИХТЕ НА ЧУЖДА ДЪРЖАВА-ИЗРАЕЛ НЕЙНИ ВОЕННИ САМОЛЕТИ ДА СИ ХВЪРКАТ НЕОБЕЗПОКОЯВАНИ ОТ НИКОГО НАД БЪЛГАРИЯ И ЕВРЕИ ДА (ПАЗЕЛИ) НАШЕТО ВЪЗДУШНО ПРОСТРАНСТВО.
24
1
 
19
 
! Отговори
ГЕРБЕРАСТ- помияр преди 2 месеца
Тия от правителството СУДЖУЦИТЕ 3 бих ги нарекъл "Клоуни", но нека да не обиждаме цирковите артисти....
23
0
 
5
 
! Отговори
АНТИ преди 2 месеца
Докато беше жив украинеца Брежнев бяха добре нещата.
После фалит.
Тия двете чиффутски слуги са Шменти Капели.
22
5
 
22
 
! Отговори
Смешко преди 2 месеца
Той, наш Бойко " парлеву франсе ". :-) Голям полиглот е. :-)
Аз на цирк не ходя, защото той ме забавлява ежедневно. :-)
21
1
 
14
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 2 месеца
Повече украински туристи да докара.
Видяхме, че се отървават от апартаментите вече.
20
0
 
18
 
! Отговори
само да питам преди 2 месеца
Защо ще се вдига такса смет?
Вярно ли е за тревата около ндк 18 Милиона?
19
1
 
28
 
! Отговори
Гюнтер преди 2 месеца
Днес видях магнитче с пбраза на тоя Оли Го Френ неграмотен..а преди седмица биографията му по лаФфките..Мисля че това вече е дъното.Бог да ни прости
18
1
 
31
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 месеца
Закона в Украйна е приет на 05 .09.2017 .Унгария и Румъния реагираха светкавично с дипломатически ноти..Българското правителство се спотайваше и като се раздухаха нещата сега винету се прави на мъж.А да ве видим какво ще направите. Порошенко е от бившето обкръжение на Янукович но станал сега ,,проамериканец''.Б.Борисов е от бившето обкръжение на Т.Живков,но станал сега ,,проамериканец'' значи от един цирк са ,ще се разберат ама в ущърб на българите в Украйна.ЖАЛКО.
17
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Много сме ги подкрепяли!"

Хохохо Тиквичке, ти чак сега ли разбра, че си подкрепял фашистки режим в Украйна, под диктовката на запада?
16
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Къде е Валери Симеонов-Тишината,а другия патриот Кр.Кракачанов-Шкембе Войвода."

-----------

Пенчо бре, чети: "Темата е била обсъдена на днешното заседание на Министерския съвет по искане на вицепремиера Красимир Каракачанов."
15
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Къде е Валери Симеонов-Тишината,а другия патриот Кр.Кракачанов-Шкембе Войвода.
14
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Имайте на предвид, че българското малцинство е 5-то по големина в Украйна, а държави, чийто общ сбор от малцинства е по-малък от броя на българите там, вече реагираха. Унгария директно заяви, че оттегля подкрепата си от Украйна.
13
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тиквата сега се сетих че там има и българи. А когато украинските фашисти избива ха мирни жени и деца, включително и *** в Донецк и Луганск, тогава мълчиш и се мляскаше с Юнкер.