Манолова препоръча: Да спрем езика на омразата!

Реакцията е след пост на учител в социалните мрежи
13 сеп 2017 10:05, Петя Славова
26

2759 гледания   |  Още видео
Омбудсманът на Република България Мая Манолова се застъпи за децата със специални потребности. Тя изпрати препоръка до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, като настоява да бъдат предприети мерки за пресичане на езика на омразата, използван спрямо децата със специални образователни потребности и представянето им по дискриминационен начин.
Още по темата

"В демократичните страни, сред които се нарежда и България, терминът "деца със специални образователни потребности" отдавна е отречен. Той е заменен с "допълнителна подкрепа", която да компенсира някакъв вид дефицит у тях. Не е задължително децата да бъдат с увреждания. Става въпрос за всяко дете, което среща някакви образователни или интеграционни трудности", обясни в студиото на "България сутрин" зам.-шефът на дирекция "Национален превантивен механизъм и основни права на човека" към омбудсмана Ева Жечева.

Реакцията на Манолова дойде след дискриминационното отношение на учителката Христина Шиндова от Варна, която определи децата със специални образователни потребности като "зверски опасни", посочи още бившият председател на Държавната агенция за закрила на детето.

Изказването на Шиндова бе по повод 15-годишният Иван, който уби 11-годишната Никол.

На страницата си във Facebook Христина Шиндова написа: "Вие давате ли си сметка за какво става въпрос? Колко много деца и хора със СОП има, които се "интегрират" и си ходят без проблем сред нас. А ако тия хора не са достатъчно изследвани и не се занимават достатъчно с тях, те са зверски опасни! Спрете с "приобщаващото образование"! Върнете специалните градини и училища и пансиони за тези деца! Това е опасно за бъдещето на тази планета! Осъзнайте се!"

Според омбудсмана подобни мнения за децата със специални образователни потребности и оспорване на правото им на образование са опасни и обезпокоителни, още повече, когато са изказани от учител.

Тя призова Красимир Вълчев да изрази позиция по случая, от която обществото да разбере, че министерството реално работи за развитие на приобщаващото образование и за преодоляване на предизвикателствата.

Пред Bulgaria ON AIR Ева Жечева допълни още, че е необходимо компетентните институции да създадат подходяща и дружелюбна образователна среда за българските деца, която да покаже, че цени и развива техните таланти и личности качества.

 


26
Още от
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мая забранила приказката " Царят е г о л", защото насажда омраза към самозабравили се господари
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мая си е блондинка
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
а езикът на истината.. ????
...или само когато е удобен
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В днешно време ако кажеш истината, език на омраза ли е това, или реален поглед на нещата?
18
0
 
12
 
! Отговори
П.Петров преди 2 месеца
Учителката Шиндова има в група от 30 деца 5 със СОП, следователно знае за какво говори.
С колко деца със СОП е работила Манолова?
От СОП до СОП има разлика, а МОН слага всички в един кюп. Тези деца имат нужда от специализирано и индивидуално внимание, а такива специалисти или са твърде малко или изобщо няма в 99.9% от детските градини. Задължение на Парламента, министерски съвет, МОН и областните инпекторати по образование е да се създадат условия!Да се тръснат 30-35 деца на един учител,N от тях със СОП и да се иска да се оправи с всички, без дори да е специалист не е решение!
Некомпетентни
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
навремето сопаджиите чичу ги пращаше да учат в дахау и бухендвалд, затова немската раса е чиста и високоразвита
16
0
 
8
 
! Отговори
Един българин преди 2 месеца
Уважавам дейността на Мая Манолова като омбудсман, защото смятам че активно се ангажира със всеки проблем и се стреми да допринесе за разрешаването му, тоест не гледа бюрократично на работата си.
Но тъй като и тя е човек не е застрахована от грешки и тук смятам че греши.

Специалната педагогика е клон от педагогиката, посветен на обучението на хора със специални нужди. Така пише в Уикипедия и на български и на английски.
И това не е "отдавна отречено", нито е дискриминационно, просто е факт!
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз как разбирам термина "специални образователни потребности", това е когато болшинството от учениците са на сравнително едно ниво и има едно-две деца с различни нужди. Например едното е гений по математика, другото е виртуоз на някакъв инструмент...И за тях ли да не създаваме специални училища, за да "подпомагаме" образованието им. Ми то е същото и за децата с различни от общото-двигателни, сензорни или ментални способности.
14
1
 
8
 
! Отговори
Уааау, преди 2 месеца
Каква ”демократична” държава е България,ма Майоооо? Минали сме покрай демокрацията. Ти на борисовия тоталитаризъм и култът към неговата ” особа”,демокрация ли му викаш? Майо,Майоооооо....
13
2
 
14
 
! Отговори
123 преди 2 месеца
На тази дали и пука за децата със СОП или нещо друго. В баба мая има предвид да сме толерантни към тъмно зелените. Не разбрахте ли намека?!
12
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Учителите не искат да преминават на психотестове всяка година. Половината са откачени и озверели от постоянно стачкуване и мрънкане за всичко. Другата половина си трае, защото е некомпетентна и може да ги изгонят.
11
0
 
24
 
! Отговори
БПФ преди 2 месеца
Манолова, излагаш се !!! Никой не отрича правата на тия деца, но става дума за:
1. Правата на ОСТАНАЛИТЕ деца;
2. ВЪЗМОЖНОСТИТЕ на децата със СОП !!!

В началото на тая година цял един клас от едно софийско училище бе принуден да си провежда занятията в ОБЩИНАТА, заради едно такова хиперактивно диваче третокласник, дето цялото училище бе принудено да го търпи... тия деца права нямат ли?
А аз пък искам да съм суперзвезда в "Барселона" и да играя с Меси... имам ПРАВО, но нямам ВЪЗМОЖНОСТИТЕ !!!
10
11
 
5
 
! Отговори
Крис-психолог преди 2 месеца
Алоо, болните мозъци, вие съобще знаете ли какво значи СОП, какви увредени психически или физически?! Тези под мен всички сте увредени психипески, заповядайте в кабинета ми да ви оправя, типично по български -изказваме се без да знаем за какво става въпрос. Вие сте ***, не тези деца!
9
2
 
23
 
! Отговори
v преди 2 месеца
Заради едно такова преебаха цял супер клас в Горна Оряховица. То си остана същото но всички останали са прецакани.
8
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защо травмират малките деца като ги карат всеки ден да виждат увредени психично и физически съученици.Нито едно от тия деца няма да се оправи - цял живот ще са със "специални потребности"Има ли един случай на планетата Земя в който някое от тия "супер-специалните" е оздравяло и е станало нормално? Е така едно за цяр както се казва.Няма,нали.Сълзливите розови филми в които всички бутат инвалидната количка на русичко синеоко момиченце с големи тъжни очи е едно.Реалноста -съвсем друга.
7
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това е опасно за бъдещето на тази планета! Осъзнайте се!
6
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Когато върнат специализираните училища и тези деца са под контрол на професионалисти никой няма да се притеснява от тях, камо ли да ги мрази. Учителката е напълно права:
"Вие давате ли си сметка за какво става въпрос? Колко много деца и хора със СОП има, които се "интегрират" и си ходят без проблем сред нас. А ако тия хора не са достатъчно изследвани и не се занимават достатъчно с тях, те са зверски опасни! Спрете с "приобщаващото образование"! Върнете специалните градини и училища и пансиони
5
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Има омраза, защото непрекъснато се подменят думи и не се споменава истинската.
"деца със специални образователни потребности" и "допълнителна подкрепа" на български се произнася "недоразвити полуидиотчета"
4
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
,,Майната му на православието ,,Езика на любовта . Оттам се тръгна .И се стигна до ,,Българите на кайма ,, защото няма прокуратура . Ако блгарин беше казал ,,Майната му на е.рей.ството ,що сопи щяха да се извадят .
3
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пепелянке спри да съскаш ма Манолова.