По летните ни курорти: Работа без договор, без пари...

Инспекцията по труда отчете ръст на нарушенията това лято
21
По летните ни курорти: Работа без договор, без пари...
Снимка: БТА

Нарушенията на работното време, заплащането и работата без договор бележат сериозен ръст в летните курорти.

Това е отчетено по време на инспекционната кампания на ИА "Главна инспекция по труда" /ИА ГИТ/ в морските курорти през активния летен сезон на 2017 г., съобщиха от пресслужбата на агенцията.

В рамките на кампанията са извършени 2033 проверки, като спрямо 2016 г. са се увеличили с малко над 23%. В същото време ръстът при нарушенията, свързани със заплащането на труда и с разпределението на работното време, е с около 40 на сто, а случаите на работа без сключен писмен трудов договор са повече с почти 60%.

По време на кампанията през 2017 г. нарушенията, свързани с разпределението на работното време, са общо 900, по заплащането на труда - 360, а случаите на работа без трудов договор са 247.

Сериозният ръст на нарушенията, свързани с трудовите правоотношения, е в резултат и на активната работа на създадените координационни центрове в Бургас и Варна, които са подобрили комуникацията с останалите контролни органи. Големият брой нарушения, свързани с работното време, може да се обясни с липсата на работна ръка в курортите.

Най-често става въпрос за нерегламентираното полагане на извънреден труд, неспазване на изискванията за седмична и междудневна почивка, липса на документи на обектите, от които да е видно кой работник кога се е явил на работа и кога трябва да приключи работният му ден.

За установяване на нарушенията на работното време се налагат по няколко посещения на обектите дори в един и същ ден. Необходимо е и съдействие на самите работещи, каквото обикновено инспекторите не получават.
Продължава затвърдилата се тенденция през последните години след прекратяване на трудовото правоотношение да се подават сигнали за неизплатена част от възнаграждението, която обикновено е договорена устно.

От ИА ГИТ напомнят, че и пред контролните органи на агенцията, и пред съда работниците и служителите могат да претендират за неизплатени възнаграждения само до размера, договорен писмено в трудовите им договори. Когато сумата не е договорена писмено, Инспекцията по труда не може да защити правата на работещите.

Подават се и сигнали за полагане на труд без сключен писмен трудов договор, когато лицето вече е напуснало работното място и нарушението не може да бъде установено от Инспекцията по труда.

По време на кампанията са съставени 529 акта за установяване на административни нарушения, свързани с трудовите правоотношения, и още 150 акта за нарушения на разпоредбите, регламентиращи осигуряването на безопасност и здраве при работа. Санкциите по Кодекса на труда са между 1500 лв. и 15 000 лв., като могат да достигнат и до 20 000 лв. при възпрепятстване на контролните органи от страна на работодателя.

След края на активния туристически сезон допълнителният ресурс, насочен към морските курорти, ще бъдат пренасочен към строителството. Дирекциите "Инспекция по труда" в области с голям обем строително-монтажни работи ще бъдат подсилени с командировани екипи от области с по-малко строителни обекти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
NIKOI NASILA NIKOGO NE E MOLIL DA PODAVA MOLBA ZA RABOTA.HEM SI OT SELO,A NA POLETO ZA 10-15 LV. NE SHTESH DA RABOTISH,A ISKASH NA MORETO GOLI BADGAZI DA GLEDASH,A MOGE I PIANA CUGDENKA DA UDARISH.
18
0
 
1
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Плащат малко и пак са на загуба.
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато не плащаш адекватно , няма как да имаш качествен персонал! Когато нямаш качествен персонал,нивото на услугата ти пада- в случая с българското Черноморие стига до дъното е се закопава в калта! И тогава няма какво да помогне вече! Никой не иска да отиде да работи по 14-16 часа на ден 7 дни на седмица и накрая да не му платят дори 600 лв , които са договорили!
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
дългото работното време, може да се обясни с липсата на работна ръка в курортите.....това някой от контролните органи ли го казва? Не причината е нежеланието да се плаща, а с какво ще обяснят работа на черно...с това да не ги натоварват с един подпис ли? А иде стига, то бива простотия. Като не искаш да плащат и да работиш според занодателството, затварят бизнеса. Стига вече, хората по света се радват на 10 % печалба нашите рОбОвладелци са минимални с 70-80 % печалба и пак са недоволни.
15
1
 
11
 
! Отговори
БОЖО преди 6 години
СКОРО МАЙ ЩЕ ВРЪЩАМЕ ВРЕМЕНАТА НА "БАЛКАНТУРИСТ". С ДАЛАВЕРИ ,В КОИТО АКТИВНО УЧАСТВАТ И ПРАВИТЕЛСТВАТА , ТУРИЗЪМ НЕ СЕ ПРАВИ. НЕ МОЖЕ ДА ЗАМАЖЕШ ОЧИТЕ НА РАБОТЕЩИТЕ В ТУРИЗМА С НЯКАКВИ ДВУМЕСЕЧНИ ПО ВИСОКИ ЗАПЛАТИ , А ОСТАНАЛОТО ВРЕМЕ ,КУЧЕТА ГИ ЯЛИ.
14
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Т.н. Работодатели по Кафявото море след още малко време няма да могат да наемат и 10% от работещите за сезона. Нашето наречено държава от години върви надолу, защото се управлява мафиози, бандити, лъжци, ментарджии, нагли крадци. Тази година Винкела повдигна завесата какво става по Кафявото море. Милиарди се крадат, като една огромна част прибират управляващите, останалото се разпределя между бандюгите. Държавата България е в пълен разпад и това се усеща навсякъде по агресията и напрежението.
13
0
 
22
 
! Отговори
Кръчмаря преди 6 години
Помня преди около 12-13 години ми направиха предложение за едни хотели като сисадмин. Да живея там лятото а зимата по ден-два на седмица. Погледнах системите и се уплаших... нещата бяха поизоставени...Добре викам, каква заплата предлагате? - "600 лева за сезона и наполовина като не сме в сезон (разбирай поне 7м). Стария адм.ин си работи от къщи и аз го уволних.""Ами за 600лв имате късмет че и от там е работил. Довиждане.""Ама чакай, чакай ще се спазарим!""Ааа не няма..." и си заминах.
12
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МЕСЕЦЪТ Е АПРИЛ, ГОДИНАТА МАЛКО НАЗАД В ГОЛЯМ МОРСКИ КУРОРТ, МОЯ ПОЗНАТА ЗАПОЧВА НАЙ ПОСЛЕ РАБОТА - ВРЕМЕННА СЛЕД ДЪЛГА БЕЗРАБОТИЦА. ЗАКУПИ ХИГИЕННИ МАТЕРИАЛИ ПОРЪЧАНИ ОТ СОБСТВЕНИЧКАТА И ЗАПОЧВАТ ПОЧИСТВАНЕ И СТЯГАНЕ НА ХОТЕЛЧЕТО ЗА АКТИВЕН ЛЕТЕН СЕЗОН. РАБОТЕШЕ ПО 12/14 ЧАСА ВСЕКИ ДЕН, А КОГАТО ДОЙДЕ ВРЕМЕ ЗА ЗАПЛАТА ВСИЧКИ НАЕТИ БЯХА ИЗГОНЕНИ ТЪЙ КАТО НЕ СЕ СПРАВЕЛИ- СЕГА ОСТАВА ПО СЪЩИЯ НАЧИН ДА СА НАТИРИЛИ И УКРАИНКИТЕ И ЩЕ ВИДЯТ ПРЕЗ КРИВ МАКАРОН РАБОТНИЦИ.
11
0
 
30
 
! Отговори
Кръчмаря преди 6 години
Е, значи догодина изобщо няма да има кой да работи по курортите...Споко... ще се научат, няма къде да ходят. Даже ще се молят да дойде някой да им работи.
10
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
пак стари новини, това е от 25 години, и то не само по летните курорти!
9
0
 
18
 
! Отговори
Алана преди 6 години
Дедо Марксе синдикати няма , както е при капитализма навсякъде, но не и тук. А догодина пак ще ревете че няма кой да ви работи по морето.
8
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
To i s dogovor pak vi lajat. Shte vi lajat malko samo ako zavisiat ot truda vi. Vie vervate che niakoi vi dalji rabotno miasto. Tova e Nai golemata zabluda nasledena ot socializma. Za tova se hvashtate na rabotia za vseki s golemi obeshtania 🤑
7
1
 
20
 
! Отговори
овеч преди 6 години
Сериозен ръст на нарушенията, свързани с трудовите правоотношения-е,й?
6
4
 
27
 
! Отговори
дедо ви Маркс преди 6 години
Така е вие какво си мислите, че капиталът ще ви гали с перца по главите? За да съществува той се храни с жива човешка кръв и плът! До догодина живи и здрави.
5
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е то голяма изненада, така е повече от 20 години и така ще си остане винаги. Ако махнете София повечето страна работи именно така.
4
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Без договор винаги могат да ви излъжат.
3
0
 
49
 
! Отговори
много ясно преди 6 години
Разбирам, защо работника тръгва да краде от чорбаджията-изедник,или в най-лошия случай пуши дълго цигари през работно време отвън.
2
0
 
15
 
! Отговори
true or false преди 6 години
da im takovam na hotelite nekadyrni mishkari obrecheni da umrat kato otrepki tochno kakto sa se pryknali
1
0
 
65
 
! Отговори
истина е преди 6 години
С такива хотелиери само ще копаеме вече и под дъното !! Тази държава е тотално пропаднала !!!