Роми и малки ромчета съдят България в Страсбург! Рушели им къщата!

Европейският съд забрани събарянето на дома им в Пловдив
13 сеп 2017 18:00,
165
Роми и малки ромчета съдят България в Страсбург! Рушели им къщата!
Снимка: архив Булфото

Европейският съд по правата на човека в Страсбург забрани на България да събаря къщата на ромско семейство в "Арман махала" в Пловдив.

Фамилията била с тримесечно дете и не й било осигурено друго жилище.

Съдът в Страсбург ще разгледа с приоритет делото, заведено от семейството и още други пет ромски фамилии, включително и 7 деца, три от които са на възраст под 1 година. Те сезират европейските съдии заради нареденото от властите разрушаване на техните единствени домове "без да бъдат защитени от бездомност".

Още по темата

Новината съобщиха от Българския хелзински комитет, който съдейства на ромите и им оказва правна помощ.

Историята е от през април 2016 година, когато общинските власти в Пловдив започнали разрушаването на ромски къщи в кв. "Хаджи Димитър". Тогава БХК подали искане до Европейския съд за правата на човека да защити ромите.

Правозащитниците поискали съдът "да укàже на държавата да не разрушава домовете им, докато не подсигури алтернативно настаняване при човешки и неунизителни условия така, че да предотврати тяхната бездомност".

На 26.04.2017 г. българските власти поели с писмо ангажимент пред съда в Страсбург, че няма да рушат къщите на шестимата жалбоподатели докато "не им бъде предоставено адекватно алтернативно настаняване".

Въпреки обещанието на правителството обаче преди дни, на 5 септември, общинските власти в Пловдив уведомили един от шестимата жалбоподатели, че ще разрушат жилището му днес, 13.09.2017 г. – без да предложат подслон на него и неговото семейство, включително Милка, тримесечната му внучка, съобщиха от БХК.

Правозащитниците сигнализирали мигновено Европейския съд и от Страсбург дойде забраната правителството да не разрушава ромския дом до 15.09.2017 г.

Съдът се мотивирал с възрастта на детето в семейството и обявил, че ще разгледа делото на ромите срещу България с приоритет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За сведение: Съда в Страсбург стана почти като този в България- за нас българите. Много жалби не стигат до съд, казва се " допустимост" като има измислени техни правила. Когато ти отказват поради недопустимост в повечето случай не разбираш защо.
110
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да вървят при краварите. Там всякакви ***, извратеняци и всякаква друга *** от света е на почит
109
0
 
10
 
! Отговори
До Бг (№115) преди 6 години
Пропускаш нещо.Тези отнемат нечий парцел, като си строят на него къща без да питат.От къде накъде?Преди време издебнаха момента, в който току що бяха си излезли наемателите на семейство пенсионери, които живеят в апартамент, а една малка къща даваха под наем.Искаха да правят ремонт след наемателите, но докато се организират, се установи, че в къщата се е нанесла ромка с 4-5 деца и полицията не може да я накара да напусне.С други думи, тя им взе хляба от устата - тези хора са с малки пенсии!
108
0
 
9
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Аз ще съдя страсбург в страсбург че осъжда държава да осигури някой с къща защото той поискал, в такъв случай страсбург да плати за къщата както инна още 1 млн други желаещо по силата на същото. Скоро страсбург никой няма да ги пита за нищо
107
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ся да им да осъдят България за преживения стрес и да им дадат 40-50К еурота морално обезщетение .
106
0
 
9
 
! Отговори
asd преди 6 години
аз нямам нито една къща и никой не се е закахърил да ми осигури дом
105
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кви къщи кви пет лева са тези незаконни мангалярски коптори - бъхливи и заразни
104
0
 
15
 
! Отговори
Циник до 120 преди 6 години
Ти си от "последните мохикани", които вярват , че дядо Коледа слиза през комина....Грижа е едно - а отявлена злоупотреба със социал...самоволното нарушаване на куп закони е друго!Лично аз съм си харесал едно "петно" в централен градски парк Пловдив....дали да не си вдигна 1 скромна 2етажна къщичка там? Тухли и бетон - ще си платя сам...ще се "вържа за някоя от лампите в парка...а за вода ..към чешмичките...или направо за Пеещите фонтани...и ако държавата ме бутне...ще я съдя, че не ми е осигур
103
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само не разбрах, какво лошо има в това държавата да осигурява или да се грижи за някого. Това, че ни измамиха и ни отмъкнаха под носа всички услуги и грижи, които ни се полагат за достойно съществуване и ни пуснаха "всеки да се оправя както може", (и породи агресия срещу тези, които имат нужда от някаква подкрепа) - сами сме си виновни, не ***На практика, не ромите устройват тази държава - ние си я правим и от нас зависи в какво общество ще живеем.
102
0
 
20
 
! Отговори
тъпчо преди 6 години
Ромчетата да докажат, че къщите били техни. За целта да предоставят документи за собственост на земята + 101 разрешителни за строеж на къщата и въвеждане в експлоатация с Н на брой актове.След това могат да съдят.
101
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дечето и Рада - двете мангалярки и те бутнаха блока и изкъртиха арматурата за желязо, пък Туца разкости съветски таратайки за желязо
100
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** Делка и тя си бутна колибата с вехториите и количката за ***
99
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Статията е пълна глупост. Като знам че съдът в Страсбург се занимава само с точките от хартата е лъжа че има забрана. Защо не прочетете хартата пък тогава да пишете статии или няма с какво да запълните страницата.
98
11
 
2
 
! Отговори
Бг преди 6 години
Това да отнемеш дома на един човек е едно от най-тъжните неща в живота...
97
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От тук нататък ще все така! Няма начин да бъдат озаптени! Преди можеше , но вече няма как. Ще си ги носим на гърба завинаги!
96
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да им разрушат тиквите, не копторите...Вреден дивеч...
95
8
 
15
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Колко пъти трябва да ви повтори човек - за да разберете? Вашите граждански права ся заключават в плащането на данъци за роми..ромчета...афганистанци...и пакистанци! В търпението ви докато ТЕ пребиват децата ви...и вас...изнасилват и крадат. Бране...на ток...джилязо....и всичко друго е тяхно рожденно право! А и къщите им - развъдници на жълтеница, и ***....те си избират ОБЩИНСКИ земи - разбирай общи! Какво толкова трудно за разбиране има? Брюксел е зад тях! Зад вас .. и Доган!
94
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 117Дали в "края на крайщата всички сме равни пред закона" , хайде пробвайте да си построите къща в общински парцел, без да имате съответните документи и разрешителни , да видим какво ще Ви се случи . После помислете пак колко сме равни пред закона !
93
0
 
14
 
! Отговори
Огнянов преди 6 години
Те са удобният електорат и затова властите не ги пипат и не им търсят сметка за престъпните им безчинства. Даже нареждат на полицията да ги пази, което е недопустимо. А българите пред кой съд да търсят правата си и защита от ежедневните набези и престъпления на ромите??? Защо никой не защитава правата на българите в собствената им държава???
92
1
 
15
 
! Отговори
Бонго преди 6 години
Мдааа, редно би било наистина , преди да им съборят къщите, да им осигурят прилично жилище някъде в Германия, или Швеция!