Роми и малки ромчета съдят България в Страсбург! Рушели им къщата!

Европейският съд забрани събарянето на дома им в Пловдив
165
Роми и малки ромчета съдят България в Страсбург! Рушели им къщата!
Снимка: архив Булфото

Европейският съд по правата на човека в Страсбург забрани на България да събаря къщата на ромско семейство в "Арман махала" в Пловдив.

Фамилията била с тримесечно дете и не й било осигурено друго жилище.

Съдът в Страсбург ще разгледа с приоритет делото, заведено от семейството и още други пет ромски фамилии, включително и 7 деца, три от които са на възраст под 1 година. Те сезират европейските съдии заради нареденото от властите разрушаване на техните единствени домове "без да бъдат защитени от бездомност".

Още по темата

Новината съобщиха от Българския хелзински комитет, който съдейства на ромите и им оказва правна помощ.

Историята е от през април 2016 година, когато общинските власти в Пловдив започнали разрушаването на ромски къщи в кв. "Хаджи Димитър". Тогава БХК подали искане до Европейския съд за правата на човека да защити ромите.

Правозащитниците поискали съдът "да укàже на държавата да не разрушава домовете им, докато не подсигури алтернативно настаняване при човешки и неунизителни условия така, че да предотврати тяхната бездомност".

На 26.04.2017 г. българските власти поели с писмо ангажимент пред съда в Страсбург, че няма да рушат къщите на шестимата жалбоподатели докато "не им бъде предоставено адекватно алтернативно настаняване".

Въпреки обещанието на правителството обаче преди дни, на 5 септември, общинските власти в Пловдив уведомили един от шестимата жалбоподатели, че ще разрушат жилището му днес, 13.09.2017 г. – без да предложат подслон на него и неговото семейство, включително Милка, тримесечната му внучка, съобщиха от БХК.

Правозащитниците сигнализирали мигновено Европейския съд и от Страсбург дойде забраната правителството да не разрушава ромския дом до 15.09.2017 г.

Съдът се мотивирал с възрастта на детето в семейството и обявил, че ще разгледа делото на ромите срещу България с приоритет.


165
Още от
Напиши коментар Коментари
82
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
алтернативата, която да им предложат е да отидат в Хелзинки и да си построят къщите там, да видим как ще им е?...
81
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
а имат ли документи за собственост на земята, разрешително за строеж и т.н. ?...
80
2
 
19
 
! Отговори
бг преди 2 месеца
Това е само един частен случай. Проблема е много по-мащабен. Извършва се геноцид върху бялата раса(християнството). Постепенно обезличаване на националната идентичност на народите. От там следва постепенното изчезване на държавите и превръщането на света в една държава командвана от едно място - НОВИЯ СВЕТОВЕН РЕД. Това е идея на най-богатите еврейски фамилии като Ротшилд, Рокфелер и др. Повечето световни лидери и медии са тяхни и следват тяхния план.
79
0
 
14
 
! Отговори
постигна своето преди 2 месеца
Критиките които ни управляват постигат своето. Сега всеки , с основание негодува срещу циганоромите. Но никой не се замисля, че пак дъържавата е виновна за всичко, защото : 1. Не действа веднага при нарушение 2. Допуска с години, да се настаняват лица, и така да претендират при разрушаване на незаконните постройки- на ново жилище. 3.Когато на кмета, който е допуснал да узакони незаконното му се бръкне в джоба, само тогава ще има оправия. Но кликата която ни управлява не иска закони, а ежби.
78
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Еххх малко го биха тоя от БХК. Още много трябва...
77
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да им го набухам на Стразбург
76
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А къщата ви законна ли е? На чия земя е построена тая бидон вила? Колко данъци и такси сте платили досега? Ако Европа осъди България, значи не еб..ва никакви закони в името на "европейските" ценности. Но няма да се учудим, нали?
75
2
 
6
 
! Отговори
ТАКА ДЕ преди 2 месеца
До Анонимен 83

Откакто се преименува на СУБсидеров,трудно се показва на светло.
74
2
 
20
 
! Отговори
БПФ преди 2 месеца
... лицата от т.нар. "съд", взели това противоправно решение - за насаждане и пропагандиране на дискриминация срещу Българите в България в полза на т.нар. "роми". По същият начин да се действа срещу БХК и тая престъпна организация веднъж завинаги да бъде поставена извън закона, а всичките и представители - осъдени и нахвърляни по затворите !!!!

Не трябва да се допуска НИКОЙ да нарушава принципът за равноправие на ВСИЧКИ граждани - НИКОЙ не може да има привилегии, защото бил от някакъв етнос !!
73
1
 
13
 
! Отговори
Али Реза от Банкя преди 2 месеца
Не събаряйте,даже им построете нещо по така!
72
1
 
23
 
! Отговори
БПФ преди 2 месеца
Равенството на всички граждани на една държава пред законите и, е ОСНОВЕН ПРИНЦИП на всяко национално и международно право !!! На какво основание българските власти клякат пред очевидно противоправното и дискриминационно решение на нелегитимният т.нар. "съд" в Страсбург и поемат подобни ангажименти - да настаняват наготово цигaнските престъпници, вместо да ги съдят и накажат според предвиденото в НК за незаконно строителство?

Българската държава трябва да заведе съдебни искове срещу....
71
1
 
28
 
! Отговори
БПФ преди 2 месеца
НИКОЙ няма право да нарушава законите на държавата - в случая да се самонастанява и да строи където си поиска, само защото бил от някакъв етнос и защото бил имал деца !!! Колко български семейства с малки деца се свиват под наем или изплащат убийствени ипотечни кредити - а ако не могат да плащат, изхвърлят ги на улицата? На тях някой позволява ли им да строят на чужда земя, някой дава ли им наготово жилища? Защо хъхpяшките изрoди и дегенерати ще имат привилегии според някакъв т.нар. "съд" ????
70
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абе... къде е Волен - великият националист?

Не го виждам нещо напоследък...
69
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Така е, когато е позволено на международния закон да е над националния. Заплаха и унищожение за суверенитета на страната.
68
3
 
33
 
! Отговори
сиромах преди 2 месеца
Имам предложение тия защитници от Българският Хелзинкски комитет да вземат да приберат мангустерите в домовете си и след 2 само месеца да си кажат публично мнението за хигиената културата и цялостното поведение и живот на питомците си!
67
3
 
40
 
! Отговори
адвокат преди 2 месеца
Нека си съдят!
Шведите да покажат нотариален акт за собственост на терена и къщата.
Платени данъци и разрешение за строителство и строителен контрол!
66
1
 
20
 
! Отговори
па, преди 2 месеца
То малко по-умните роми се изнесоха към западните държави-Германия,Испания,Швеция защото разбраха че там се живее много по-добре.Тук останаха хептен задръстеняците неграмотни наивници които все чакат някой нещо да им даде. И разни НПОта само ги заблуждават че се грижат за тях а всъщност ги използват за лични цели и ги заблуждават да остават в България за да са марионетка в ръцете им.
65
2
 
14
 
! Отговори
- преди 2 месеца
да осигурят фургони с елементарни жилищни условия и готово, на тях повече не им и трябва. И следващия път общинарите да не чакат закононорушителите да издигат цели многохилядни квартали, та чак тогава да се сещат че законите са за всички.
64
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ИМАТ ПАРИ ЗА АДВОКАТИТЕ В СТРАСБУРГ??? И КОЙ ИМ ПЛАЩА И ГИ НАСОЧВА ??? ДА НЕ БИ ТЕЗИ ОТ ТЯХ ЧИИТО ДЕЦА ВЕЧЕ ЖИВЕЯТ И УЧАТ В АНГЛИЯ НАПРИМЕР ИЛИ ОЩЕ НЯКЪДЕ???
63
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
....... не знаят български език, какво остава за молба на английски. А гнусните им адвокати трябва да къртят камъни на кариерата поне 25 години