Роми и малки ромчета съдят България в Страсбург! Рушели им къщата!

Европейският съд забрани събарянето на дома им в Пловдив
13 сеп 2017 18:00,
165
Роми и малки ромчета съдят България в Страсбург! Рушели им къщата!
Снимка: архив Булфото

Европейският съд по правата на човека в Страсбург забрани на България да събаря къщата на ромско семейство в "Арман махала" в Пловдив.

Фамилията била с тримесечно дете и не й било осигурено друго жилище.

Съдът в Страсбург ще разгледа с приоритет делото, заведено от семейството и още други пет ромски фамилии, включително и 7 деца, три от които са на възраст под 1 година. Те сезират европейските съдии заради нареденото от властите разрушаване на техните единствени домове "без да бъдат защитени от бездомност".

Още по темата

Новината съобщиха от Българския хелзински комитет, който съдейства на ромите и им оказва правна помощ.

Историята е от през април 2016 година, когато общинските власти в Пловдив започнали разрушаването на ромски къщи в кв. "Хаджи Димитър". Тогава БХК подали искане до Европейския съд за правата на човека да защити ромите.

Правозащитниците поискали съдът "да укàже на държавата да не разрушава домовете им, докато не подсигури алтернативно настаняване при човешки и неунизителни условия така, че да предотврати тяхната бездомност".

На 26.04.2017 г. българските власти поели с писмо ангажимент пред съда в Страсбург, че няма да рушат къщите на шестимата жалбоподатели докато "не им бъде предоставено адекватно алтернативно настаняване".

Въпреки обещанието на правителството обаче преди дни, на 5 септември, общинските власти в Пловдив уведомили един от шестимата жалбоподатели, че ще разрушат жилището му днес, 13.09.2017 г. – без да предложат подслон на него и неговото семейство, включително Милка, тримесечната му внучка, съобщиха от БХК.

Правозащитниците сигнализирали мигновено Европейския съд и от Страсбург дойде забраната правителството да не разрушава ромския дом до 15.09.2017 г.

Съдът се мотивирал с възрастта на детето в семейството и обявил, че ще разгледа делото на ромите срещу България с приоритет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
14
 
! Отговори
постигна своето преди 6 години
Критиките които ни управляват постигат своето. Сега всеки , с основание негодува срещу циганоромите. Но никой не се замисля, че пак дъържавата е виновна за всичко, защото : 1. Не действа веднага при нарушение 2. Допуска с години, да се настаняват лица, и така да претендират при разрушаване на незаконните постройки- на ново жилище. 3.Когато на кмета, който е допуснал да узакони незаконното му се бръкне в джоба, само тогава ще има оправия. Но кликата която ни управлява не иска закони, а ежби.
70
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еххх малко го биха тоя от БХК. Още много трябва...
69
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да им го набухам на Стразбург
68
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А къщата ви законна ли е? На чия земя е построена тая бидон вила? Колко данъци и такси сте платили досега? Ако Европа осъди България, значи не еб..ва никакви закони в името на "европейските" ценности. Но няма да се учудим, нали?
67
2
 
6
 
! Отговори
ТАКА ДЕ преди 6 години
До Анонимен 83Откакто се преименува на СУБсидеров,трудно се показва на светло.
66
1
 
13
 
! Отговори
Али Реза от Банкя преди 6 години
Не събаряйте,даже им построете нещо по така!
65
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе... къде е Волен - великият националист?Не го виждам нещо напоследък...
64
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е, когато е позволено на международния закон да е над националния. Заплаха и унищожение за суверенитета на страната.
63
3
 
33
 
! Отговори
сиромах преди 6 години
Имам предложение тия защитници от Българският Хелзинкски комитет да вземат да приберат мангустерите в домовете си и след 2 само месеца да си кажат публично мнението за хигиената културата и цялостното поведение и живот на питомците си!
62
3
 
40
 
! Отговори
адвокат преди 6 години
Нека си съдят!Шведите да покажат нотариален акт за собственост на терена и къщата.Платени данъци и разрешение за строителство и строителен контрол!
61
1
 
20
 
! Отговори
па, преди 6 години
То малко по-умните роми се изнесоха към западните държави-Германия,Испания,Швеция защото разбраха че там се живее много по-добре.Тук останаха хептен задръстеняците неграмотни наивници които все чакат някой нещо да им даде. И разни НПОта само ги заблуждават че се грижат за тях а всъщност ги използват за лични цели и ги заблуждават да остават в България за да са марионетка в ръцете им.
60
2
 
14
 
! Отговори
- преди 6 години
да осигурят фургони с елементарни жилищни условия и готово, на тях повече не им и трябва. И следващия път общинарите да не чакат закононорушителите да издигат цели многохилядни квартали, та чак тогава да се сещат че законите са за всички.
59
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ИМАТ ПАРИ ЗА АДВОКАТИТЕ В СТРАСБУРГ??? И КОЙ ИМ ПЛАЩА И ГИ НАСОЧВА ??? ДА НЕ БИ ТЕЗИ ОТ ТЯХ ЧИИТО ДЕЦА ВЕЧЕ ЖИВЕЯТ И УЧАТ В АНГЛИЯ НАПРИМЕР ИЛИ ОЩЕ НЯКЪДЕ???
58
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
....... не знаят български език, какво остава за молба на английски. А гнусните им адвокати трябва да къртят камъни на кариерата поне 25 години
57
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Освиенцим няма ли свободни жилища без наем,без такси за ток и вода.Настанете ги там безплатно.
56
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Големитеи малките ромчета да ходят в Страсбург не да съдят Бългаия а да живеят там -европейски граждани са.Страсбург приема ромчета от цяла България на драго сърце и им осигурява удобни жилища и прекрасни условия за живот.Бъдещето им е в Западна Европа.Тук само колиби могат да си позволят.
55
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Awe OWSI,хелзинкските и sinганорски банди ви поздравяват!!!Спете още и работете,за да може да си отглеждате безброй шорошковски и синганорски банди!!!Егати т***пият планктон!!!Убре стадо-о-о!
54
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 72A ZAQSHTO DA SE PROTESTIRA,SRESHTU KAKVO.ZNACI SPORED TEBE DA SABARYASH DOMOVETE NA SEMEISTVA S MALKI DEZA BEZ DA SI IM OSIGURIL DRUGO GILISHTE,KOETO E I NARUSHENIE NA VSYAKAKVI MORALNI NORMI E PRAVILNO.
53
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Неща*тници, само се пенявите по форумите, но сте се на***** от страх.Защо никой не протестира? Защото сте роби!
52
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не е редно *** да имат повече права от който и да е друг български гражданин,това е явна несправедливост и дискриминация спрямо всички останали , а е неоспорим факт виждан от всички