Роми и малки ромчета съдят България в Страсбург! Рушели им къщата!

Европейският съд забрани събарянето на дома им в Пловдив
165
Роми и малки ромчета съдят България в Страсбург! Рушели им къщата!
Снимка: архив Булфото

Европейският съд по правата на човека в Страсбург забрани на България да събаря къщата на ромско семейство в "Арман махала" в Пловдив.

Фамилията била с тримесечно дете и не й било осигурено друго жилище.

Съдът в Страсбург ще разгледа с приоритет делото, заведено от семейството и още други пет ромски фамилии, включително и 7 деца, три от които са на възраст под 1 година. Те сезират европейските съдии заради нареденото от властите разрушаване на техните единствени домове "без да бъдат защитени от бездомност".

Още по темата

Новината съобщиха от Българския хелзински комитет, който съдейства на ромите и им оказва правна помощ.

Историята е от през април 2016 година, когато общинските власти в Пловдив започнали разрушаването на ромски къщи в кв. "Хаджи Димитър". Тогава БХК подали искане до Европейския съд за правата на човека да защити ромите.

Правозащитниците поискали съдът "да укàже на държавата да не разрушава домовете им, докато не подсигури алтернативно настаняване при човешки и неунизителни условия така, че да предотврати тяхната бездомност".

На 26.04.2017 г. българските власти поели с писмо ангажимент пред съда в Страсбург, че няма да рушат къщите на шестимата жалбоподатели докато "не им бъде предоставено адекватно алтернативно настаняване".

Въпреки обещанието на правителството обаче преди дни, на 5 септември, общинските власти в Пловдив уведомили един от шестимата жалбоподатели, че ще разрушат жилището му днес, 13.09.2017 г. – без да предложат подслон на него и неговото семейство, включително Милка, тримесечната му внучка, съобщиха от БХК.

Правозащитниците сигнализирали мигновено Европейския съд и от Страсбург дойде забраната правителството да не разрушава ромския дом до 15.09.2017 г.

Съдът се мотивирал с възрастта на детето в семейството и обявил, че ще разгледа делото на ромите срещу България с приоритет.


165
Още от
Напиши коментар Коментари
62
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В Освиенцим няма ли свободни жилища без наем,без такси за ток и вода.Настанете ги там безплатно.
61
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Големитеи малките ромчета да ходят в Страсбург не да съдят Бългаия а да живеят там -европейски граждани са.Страсбург приема ромчета от цяла България на драго сърце и им осигурява удобни жилища и прекрасни условия за живот.Бъдещето им е в Западна Европа.Тук само колиби могат да си позволят.
60
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Awe OWSI,хелзинкските и sinганорски банди ви поздравяват!!!

Спете още и работете,за да може да си отглеждате безброй шорошковски и синганорски банди!!!

Егати т@пият планктон!!!

Убре стадо-о-о!
59
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 72

A ZAQSHTO DA SE PROTESTIRA,SRESHTU KAKVO.ZNACI SPORED TEBE DA SABARYASH DOMOVETE NA SEMEISTVA S MALKI DEZA BEZ DA SI IM OSIGURIL DRUGO GILISHTE,KOETO E I NARUSHENIE NA VSYAKAKVI MORALNI NORMI E PRAVILNO.
58
2
 
4
 
! Отговори
А преди 2 месеца
Анонимния 70... Тук се пише на кирилица. Ако нямаш, пишеш максимално точно с подходящите букви от латиница, но на теб това май не ти е известно. На лат. Писаното от мен щеше да изглежда така... Anonimniya 70.. Tuk se pishe na kirilitza. Ako nyamash, pishesh maximalno tochno s podhodyashtite bukvi ot latinitza, no na teb tova may ne te izvestno ....i t.n.
57
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Неща*тници, само се пенявите по форумите, но сте се на**срали от страх.Защо никой не протестира? Защото сте роби!
56
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
не е редно *** да имат повече права от който и да е друг български гражданин,това е явна несправедливост и дискриминация спрямо всички останали , а е неоспорим факт виждан от всички
55
3
 
30
 
! Отговори
no comment преди 2 месеца
В Русия много лесно решиха проблема с техния аналог на Бхк - обявиха ги за противодържавни и ги приключиха. Дано и тук се случи възможно най-скоро! А иначе т.нар. Бхк не са нищо повече от предатели и действат срещу Българския народ защитавайки всякакви "онеправдани"личности ,които не са работили един ден през живота си,не са платили една сметка за ток или вода, и крадат и убиват тези на чиито гръб от години живеят като паразити!
54
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До hаха

ромите не трябва да имат само права а и отговорности и задължения както всеки от нас и когато не ги спазват коректно не трябва да имат и права,за това нещо трябва да се приеме закон
53
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да си плащат масрафите като всички нас. Аз ако съм ще им върна обратно дело, че са паразити . Като не могат да плащат да си купуват капути
52
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Безродниците от БХК отново против България, само се питам защо никой не повдига въпроса за тумора на България тези от НПО.
51
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До hаха
кои са роми?
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До hаха
кои са ромите , ***?
49
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ман*густата, която слага минуси на хора, които казват истината за *** , дано да я напълнят навсякъде с човечета.
48
11
 
2
 
! Отговори
hаха преди 2 месеца
Ромите си знаят правата ,не като българите :)
47
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
държавата не е длъжна да осигури жилище на който и да е независимо от националността,може да осигури временен подслон в социален дом или постоянен в общинско жилище-ако има свободно,предполагам може да се изгради лагер от фургони ,както при бедствията,но какъвто и да е метода той трябва да е равно приложим за всички а не само за пещерняците дето не го и заслужават с нищо, и защо те са приоритет в нашата страна,да не са със синя кръв или високоблагородни добродетелни люде
46
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сега като подкараме едни дела за "БезДомност", "БезАпартаменнтност", "БезВилност", "БезИмотност", "БезПаричност" и т.н. то БГ-то направо офъща зарзалите;)
45
2
 
17
 
! Отговори
grigor преди 2 месеца
То и сега няма кой да защити правата ти, ако не хъхриш, не крадеш, не "береш" и не скланяш детето си към проституция, или с други думи ако си бял данъкоплатец. Вече ако си по-екзотичен винаги се намира някой ляв п**ал.
44
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Има голямо значение . Ромеите живеят на не закони места. Събарят им къщите и съдят БГ. Т.е. съдят мен...защото аз ще плащам.
Отделно ние всички останали плащаме и данъци. Малко по сериозно с драсканици те.
43
3
 
13
 
! Отговори
ХРИСТИЯНИН преди 2 месеца
Добре, защо и как има р,оми в България? Американците как си решиха проблемите с индианците едно време, защо и ние да не можем?