Роми и малки ромчета съдят България в Страсбург! Рушели им къщата!

Европейският съд забрани събарянето на дома им в Пловдив
165
Роми и малки ромчета съдят България в Страсбург! Рушели им къщата!
Снимка: архив Булфото

Европейският съд по правата на човека в Страсбург забрани на България да събаря къщата на ромско семейство в "Арман махала" в Пловдив.

Фамилията била с тримесечно дете и не й било осигурено друго жилище.

Съдът в Страсбург ще разгледа с приоритет делото, заведено от семейството и още други пет ромски фамилии, включително и 7 деца, три от които са на възраст под 1 година. Те сезират европейските съдии заради нареденото от властите разрушаване на техните единствени домове "без да бъдат защитени от бездомност".

Още по темата

Новината съобщиха от Българския хелзински комитет, който съдейства на ромите и им оказва правна помощ.

Историята е от през април 2016 година, когато общинските власти в Пловдив започнали разрушаването на ромски къщи в кв. "Хаджи Димитър". Тогава БХК подали искане до Европейския съд за правата на човека да защити ромите.

Правозащитниците поискали съдът "да укàже на държавата да не разрушава домовете им, докато не подсигури алтернативно настаняване при човешки и неунизителни условия така, че да предотврати тяхната бездомност".

На 26.04.2017 г. българските власти поели с писмо ангажимент пред съда в Страсбург, че няма да рушат къщите на шестимата жалбоподатели докато "не им бъде предоставено адекватно алтернативно настаняване".

Въпреки обещанието на правителството обаче преди дни, на 5 септември, общинските власти в Пловдив уведомили един от шестимата жалбоподатели, че ще разрушат жилището му днес, 13.09.2017 г. – без да предложат подслон на него и неговото семейство, включително Милка, тримесечната му внучка, съобщиха от БХК.

Правозащитниците сигнализирали мигновено Европейския съд и от Страсбург дойде забраната правителството да не разрушава ромския дом до 15.09.2017 г.

Съдът се мотивирал с възрастта на детето в семейството и обявил, че ще разгледа делото на ромите срещу България с приоритет.


165
Още от
Напиши коментар Коментари
42
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В тази държава които живее по законовия ред е пр**бан това е положението и друго ромите са гошям проблем на държавата аз мисля че това стадо не подлежи на никаква интеграция българия ще пати от ромите то и тя вече си пати де какво да кажа според мене народа ще се вдигне като едно цяло и тогава ще се оправи държавата и това се отнася за всеки българин а докато чакаме на политици това е
41
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Истината е че НЕ ромии съдят БГ, а разни адвокатчета, които правят пари . Държавата трябва да ги вземе на мушка и да ги натиска по всякакъв начин. Това са антибългари. ..търсещи лесни пари.
40
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До VAMOS
Цялата държавна администрация върши антидържавна дейност от години, ти за бхк си се загрижил. )
39
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мани ужас. Балък страшен съм да си купувам жилище, вместо да съдя държавата, че не ме е защитила от бездомност....
38
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не мога да разбера защо се цензурира другото име на ромите та те са си точно такива
37
2
 
23
 
! Отговори
Страсбург преди 2 месеца
като им разрушат незаконните бунгала на *** да ги настаняват в центровете за мигранти, защото те са си точно такива, мигранти.
36
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да отиват при баба Меркел.Те по цвета на кожата се сливат с арабеските.
35
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хлебарките като стават повече гледаме да ги унищожиме, а с *** не взимаме никакви мерки всички псевдо патриоти през тези години не им пукаше оставиха ги по течението без образование и така 17 години политиците обират народа ,а от друга страна *** източват социалната система
34
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
НЕ БХК А РХК !
33
2
 
17
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 2 месеца
37. Предполагам, че Фердинант ги е виждал първо като Български граждани и като евреи на второ място - съгласен съм, но нито той, нито никой друг (освен Фюрера) не е знаел каква змия спасява. След 9ти всички тези зионисти напуснаха България в посока Израел вместо да останат от благодарност и да помогнат, но това нямаше как да стане - Комунистите щяха да им вземат париците хехе. Построиха паметник в Израел като благодарност към България и после го махнаха защото не сме спасили юдеите и в Сърбия...
32
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Роми и малки ромчета съдят България в Страсбург!

Малък ром - 50мл
Голям ром - 100мл
Двоен ром - 200мл
Бутилка ром - 700мл

Това за неразбралите.
31
2
 
12
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 2 месеца
Зионистите измислиха холокоста за да имат причини да създадат отрочето си Израел и да правят каквото си искат - както и да смучат пари от Германия все още като плащания заради убитите през този "холокост". Драги ми Зионисти, следващия път наистина ще има холокост - в Новия Завет на Библията се пише за това както и това че когато се случи Исус ще се върне за да ви спаси ако преклоните глава и го приемете. Тогава ще го приемете ли? Просто кажете "не" и туй то :)
30
2
 
14
 
! Отговори
АНТИ преди 2 месеца
До Adolf Eichmann

Евреина, дори приел друга вяра си остава евреин.
Защо ги спасихме преди 9-ти септември ?!
Сега ни го връщат тъпкано...
29
1
 
26
 
! Отговори
Trolland Dump преди 2 месеца
"...няма да рушат къщите на шестимата жалбоподатели докато "не им бъде предоставено адекватно алтернативно настаняване..."

Да им опънат по една палатка и толкова. За повече - БХК да ги спонсорира.
28
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз като българин защо ли не мога да ви осъдя в Стасбург за дискриминация, бе кухи политци?
27
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Kolko balgari sa bes domove s deza bebeta dolemi deza bravo na zuganite 4e sa saveli delo a balgarite glasuvat sa gerb pisle psuvat tapi balgari slaba bg
26
4
 
14
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 2 месеца
29. Това е напълно възможно и няма да се очудя ако е истина. Това което зионистите обаче не знаят е, че точна сметка никога не можеш да си направиш не и на 100% - винаги някъде ще сбъркаш и е време техните мискалкулации с нашия живот да ударят през зъбите. Истината е, че в момента национализма е силен се жив в ЕС - повече от всякога следц ВСВ и това е точно заради паразити като маннгалите, техните събратя от Азия и техните зионистки покровители. *** ще изгорят бързо при следващия конфлик
25
3
 
38
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
Не е ясно как циг.нче на 1 г. е завело дело в Страбург. ***.те на 50 г. не могат да говорят български език,но виждаш ли,***.е на 1 г. вече може да заведе дело в Страсбург!!! Кога ще направите резервати за тази ***??? Ког а ще освободите българите от тази "язва" ? Кога ?
24
3
 
19
 
! Отговори
АНТИ преди 2 месеца
До Adolf Eichmann
Идват паричките от евреите богати, дето добре са си направили сметката.
Пък нали са братовчеди с миингишите !
23
2
 
47
 
! Отговори
Античалгар преди 2 месеца
Да си хващат пътя за Индия и то с 200 км/ч.
Къде са им нотариалните актове за собственост, къде са им трудовите договори, къде са им платените данъци и сметки като ползват блага??? Какви права търсят като не спазват нито един закон, нито едно задължение??? Защо ние българите сме принудени да търпим тази *** и да им плащаме всичко, докато те паразитират на наш гръб???