Роми и малки ромчета съдят България в Страсбург! Рушели им къщата!

Европейският съд забрани събарянето на дома им в Пловдив
13 сеп 2017 18:00,
165
Роми и малки ромчета съдят България в Страсбург! Рушели им къщата!
Снимка: архив Булфото

Европейският съд по правата на човека в Страсбург забрани на България да събаря къщата на ромско семейство в "Арман махала" в Пловдив.

Фамилията била с тримесечно дете и не й било осигурено друго жилище.

Съдът в Страсбург ще разгледа с приоритет делото, заведено от семейството и още други пет ромски фамилии, включително и 7 деца, три от които са на възраст под 1 година. Те сезират европейските съдии заради нареденото от властите разрушаване на техните единствени домове "без да бъдат защитени от бездомност".

Още по темата

Новината съобщиха от Българския хелзински комитет, който съдейства на ромите и им оказва правна помощ.

Историята е от през април 2016 година, когато общинските власти в Пловдив започнали разрушаването на ромски къщи в кв. "Хаджи Димитър". Тогава БХК подали искане до Европейския съд за правата на човека да защити ромите.

Правозащитниците поискали съдът "да укàже на държавата да не разрушава домовете им, докато не подсигури алтернативно настаняване при човешки и неунизителни условия така, че да предотврати тяхната бездомност".

На 26.04.2017 г. българските власти поели с писмо ангажимент пред съда в Страсбург, че няма да рушат къщите на шестимата жалбоподатели докато "не им бъде предоставено адекватно алтернативно настаняване".

Въпреки обещанието на правителството обаче преди дни, на 5 септември, общинските власти в Пловдив уведомили един от шестимата жалбоподатели, че ще разрушат жилището му днес, 13.09.2017 г. – без да предложат подслон на него и неговото семейство, включително Милка, тримесечната му внучка, съобщиха от БХК.

Правозащитниците сигнализирали мигновено Европейския съд и от Страсбург дойде забраната правителството да не разрушава ромския дом до 15.09.2017 г.

Съдът се мотивирал с възрастта на детето в семейството и обявил, че ще разгледа делото на ромите срещу България с приоритет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЕ БХК А РХК !
30
2
 
17
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 6 години
37. Предполагам, че Фердинант ги е виждал първо като Български граждани и като евреи на второ място - съгласен съм, но нито той, нито никой друг (освен Фюрера) не е знаел каква змия спасява. След 9ти всички тези зионисти напуснаха България в посока Израел вместо да останат от благодарност и да помогнат, но това нямаше как да стане - Комунистите щяха да им вземат париците хехе. Построиха паметник в Израел като благодарност към България и после го махнаха защото не сме спасили юдеите и в Сърбия...
29
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Роми и малки ромчета съдят България в Страсбург!Малък ром - 50млГолям ром - 100млДвоен ром - 200млБутилка ром - 700млТова за неразбралите.
28
2
 
12
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 6 години
Зионистите измислиха холокоста за да имат причини да създадат отрочето си Израел и да правят каквото си искат - както и да смучат пари от Германия все още като плащания заради убитите през този "холокост". Драги ми Зионисти, следващия път наистина ще има холокост - в Новия Завет на Библията се пише за това както и това че когато се случи Исус ще се върне за да ви спаси ако преклоните глава и го приемете. Тогава ще го приемете ли? Просто кажете "не" и туй то :)
27
2
 
14
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
До Adolf EichmannЕвреина, дори приел друга вяра си остава евреин.Защо ги спасихме преди 9-ти септември ?!Сега ни го връщат тъпкано...
26
1
 
26
 
! Отговори
Trolland Dump преди 6 години
"...няма да рушат къщите на шестимата жалбоподатели докато "не им бъде предоставено адекватно алтернативно настаняване..."Да им опънат по една палатка и толкова. За повече - БХК да ги спонсорира.
25
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз като българин защо ли не мога да ви осъдя в Стасбург за дискриминация, бе кухи политци?
24
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Kolko balgari sa bes domove s deza bebeta dolemi deza bravo na zuganite 4e sa saveli delo a balgarite glasuvat sa gerb pisle psuvat tapi balgari slaba bg
23
4
 
14
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 6 години
29. Това е напълно възможно и няма да се очудя ако е истина. Това което зионистите обаче не знаят е, че точна сметка никога не можеш да си направиш не и на 100% - винаги някъде ще сбъркаш и е време техните мискалкулации с нашия живот да ударят през зъбите. Истината е, че в момента национализма е силен се жив в ЕС - повече от всякога следц ВСВ и това е точно заради *** като маннгалите, техните събратя от Азия и техните зионистки покровители. *** ще изгорят бързо при следващия конфлик
22
3
 
38
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Не е ясно как циг.нче на 1 г. е завело дело в Страбург. ***.те на 50 г. не могат да говорят български език,но виждаш ли,***.е на 1 г. вече може да заведе дело в Страсбург!!! Кога ще направите резервати за тази ***??? Ког а ще освободите българите от тази "язва" ? Кога ?
21
3
 
19
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
До Adolf EichmannИдват паричките от евреите богати, дето добре са си направили сметката.Пък нали са братовчеди с миингишите !
20
2
 
47
 
! Отговори
Античалгар преди 6 години
Да си хващат пътя за Индия и то с 200 км/ч. Къде са им нотариалните актове за собственост, къде са им трудовите договори, къде са им платените данъци и сметки като ползват блага??? Какви права търсят като не спазват нито един закон, нито едно задължение??? Защо ние българите сме принудени да търпим тази *** и да им плащаме всичко, докато те паразитират на наш гръб???
19
2
 
17
 
! Отговори
Пламен преди 6 години
Сега и къщи ще им построим. Отиде програмата за саниране :)
18
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обичат си белгийците ромите и това си е.
17
2
 
25
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Къщите им са нечовешки и това достатъчно основание да бъдат съборени
16
3
 
21
 
! Отговори
Циганин преди 6 години
Интересно ,а кои им преставляват интересите в Страсбург-роми ли -едва ли ! ?
15
2
 
30
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 6 години
Да водиш дела в Страсбург не е никак евтино, от къде точно идват парите на маннгалите и каква изгода има този който ги плаща? Отговора на този въпрос също така ще отговори защо се допуска тези циггански *** да правят каквото си искат!
14
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е имах си аз евро бок лука от Страсбург да не отсъди в полза на натрапниците.
13
2
 
28
 
! Отговори
Исти преди 6 години
Почнете да съдите ромите за това че са родили по 5 и по 7 деца,без да са имали пари да отгледат дори едно! Докато не почнете да го правите,така ще бъде и все по-зле ще става!
12
5
 
10
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Нали скачахте за СВОБОДА ?!Кой не скача е .....Хак ви е !На гръб ще ги носите индианнците !