Скандалът във Фонда: "За" vs. "против" лечението на дете в чужбина

Уволнената директорка Тинка Троева ще си търси правата в съда
13
Скандалът във Фонда: "За" vs. "против" лечението на дете в чужбина
Снимка: архив Булфото

Д-р Тинка Троева, която бе уволнена като директор на Фонда за лечение на деца, обяви, че ще търси правата си по съдебен път.

Тя бе отстранена със заповед на здравния министър Николай Петров с мотива, че не спазва правилата за работа на организацията, както и заради административни нарушения. Един от поводите за отстраняването й се оказа и решението Фондът да изпрати дете за чернодробна трансплантация в Германия, въпреки че имало възможност това да стане и в България.

Според Троева именно този случай е причина тя да бъде уволнена. Тя обаче е категорична, че изпращането на бебето в Германия е според правилата на Фонда. Троева отхвърли и обвиненията за лични връзки с германската клиника.

Още по темата
"Не очаквах министерството и лично министърът на здравеопазването да стигне до тук, така че съм си потърсила адвокат и ще правя изявление само с негово съгласие“, каза уволненият директор пред БНТ. "Разбира се, че ще се защитавам. досега съм живяла почтен живот. Това, което каза министърът, мога да го оборя“, допълни тя.

Здравният министър обаче е категоричен, че има грубо нарушение на правилата.

"Става дума за много болно детенце, което се нуждае от трансплантация, а донор е майката", обясни той и допълни: "Детенцето не е било регистрирано в наш трансплантационен център и бях поставен пред дилема. Ако бях подписал (документа за изпращането на пациента) ставах клиент на прокуратурата, ако не – заплашвах живота на детенцето".

Николай Петров обясни, че състоянието на детенцето се влошава прогресивно и ако бъде върнато, това ще застраши живота му.

"Аз искам да спасим живота на това дете", каза още министърът.

В Обществения съв на Фонда има недоволство срещу уволнението на доктор Троева. "Това е твърде тежка мярка и поражда неспокойство сред родителите, които очакват лечение за техните деца“, каза Пенка Георгиева. Тя призна, че е имало административни нарушения, но здравният министър е трубвало да разговаря с д-р Троева .

И Пенка Георгиева смята, че директорът на Фонда е отстранена заради изпращането на дете за трансплантация в чужбина.

"Според две становища, необходимите лечебни процедури е нямало как да бъдат извършени в България“, каза Георгиева. Тя обясни и че доктор Троева не е взела еднолично това решение. "Лекарите във Фонда бяха категорични, че това дете трябва да замине за лечение в чужбина“, обясни Георгиева.


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
3
 
! Отговори
П.Петров преди 1 година
До Питаща.
Езикът все пак се променя постоянно и влиянието, което оказват медиите е значимо, затова наистина трябва отношението им към езика да е по-отговорно и най-вече компетентно, а това заглавие определено не е такова. Ако се е целял някакъв нюанс, не им се е получил, "vs." стои като "звънче на свинче".
10
0
 
1
 
! Отговори
В преди 1 година
Правилата и законите са за това ,да се спазват!Иначе,от всяка глава дим излява!всеки си има своята истина,но дали е обективната?Кой определя!
9
0
 
0
 
! Отговори
L. преди 1 година
До П.Петров

"Или" е по-простичкият превод в случая, но сте прав иначе.
8
0
 
8
 
! Отговори
Питаща преди 1 година
До П.Петров:

Благодаря Ви за информацията. Объркващо е, защо трябва да се използва чужда, латинска дума, като за това съответно значение има перфектна българска дума, при това не една. Това намирисва на чиста проба чуждопоклонничество! Или може би бъркам някъде?
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Верче К. Александрова, по-тъпо заглавие не можа ли да измислиш? Всеки ден се втрещяваме от полета на мисълта ти!
6
2
 
9
 
! Отговори
П.Петров преди 1 година
До Питаща
"vs" = "versus" - латински - срещу, обърнат, международно съкращение със значение противопоставяне, съпоставяне на две или повече страни/елементи.
5
0
 
22
 
! Отговори
Алекс2 преди 1 година
И какво се получава ? Въртят ги на чекрък уволняват ги един след друг а те от своя страна завеждат дела които печелят на сто процента и пак ние плащаме сметката ! Браво ! Е това ако не е далавера здраве му кажи
4
2
 
17
 
! Отговори
Питаща преди 1 година
Извинявам се, но бихте ли пояснили както означава "Vs.", както и на какъв език е? Благодаря!
3
3
 
8
 
! Отговори
Експерт към ФОНДА преди 1 година
Абе, кво му се чудя. Пращам детето при авера д-р Гешефт.
Деца много....еврата намаляха.
2
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А Радев колко пари открадна от същия фонд?
1
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много пари откраднаха герберастките айдуци и от този Фонд.