Пожарникари празнуват днес, а след това – протест

Първо официалната церемония, след нея и демонстрацията
Обновена: 14 сеп 2017 10:24 | 14 сеп 2017 10:04, Петя Славова
6
Пожарникари празнуват днес, а след това –  протест
Снимка: архив, Булфото

С празнична церемония, а по-късно и с протест българските пожарникари ще отбележат професионалния си празник на 14 септември. Той се чества от 1905 г., когато е учредено първото професионално обединение на пожарникарите в България и започва да се чества официално след Решение на Министерски съвет от 12 септември 1995 г.

Церемонията по повод празника, в рамките на която ще бъде отслужен водосвет и ще се поднесат венци и цветя пред мемориалната плоча на загиналите при изпълнение на служебните си задължения огнеборци, ще започне в 10.00 часа пред Паметника на Незнайния войн.

На нея се очаква да присъстват ръководствата на вътрешното министерство и на главната дирекция. Предвидена е и демонстрация на новозакупената с европейско финансиране пожарна и спасителна техника.

По-късно, от 12.30 часа, на пл. "Народно събрание" с брифинг на тема "ПБЗН: ефективна ли е за гражданите?", ще започне протест на полицаи и пожарникари, организиран от Синдиката на МВР.

Служители на системата ще протестират и във Варна, където се очаква те да се съберат пред филиала на театър "Стоян Бъчваров" (градината зад часовниковата кула) от 18.30 часа, съобщава "Фокус".

По традиция през изминалите дни огнеборците в страната участваха в "Седмицата на пожарната безопасност", която тази година бе от 11 до 15 септември. Проведени бяха множество мероприятия за повишаване на противопожарната култура сред населението, като голяма част от тях бяха насочени към децата.

Във всички районни служби се организираха дни на отворените врати и приемни за граждани, а пожарникари и спасители демонстрираха гасене на пожари и извършването на аварийно-спасителни дейности с оказване на първа помощ.

На протест, на връх професионалния си празник – 5 юли служителите на МВРсъщо  излязоха на национален протест в столицата. Техните искания бяха свързани с увеличение на заплатите, пари за униформи и нов закон за МВР.

По-късно народните представители приеха промени в Закона за МВР, според които на служителите ще бъдат изплатени униформите, които не са получили за периода от 2011 до 2015 година.

По време на изслушването си в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред министърът на вътрешните работи Валентин Радев съобщи, че 16,7 млн. лв вече са изплатени за облекла и остават около 700 000 лв. Той бе категоричен, че социален диалог със служителите и синдикатите на МВР има и няма нито едно тяхно искане, което да не е било обсъдено.

"Ще излезе така, че ще повишим заплатите под техен натиск, а това не е така. Не съм чул от тях реални аргументи защо трябва да ги повишим. Ние, политическото ръководство намерихме аргументите", заяви министър Радев.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: протестмврпожарникари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
0
 
! Отговори
Receptouglou преди 6 години
Ciao bella Bulgaria!Edni stranni bg pojarnikari v znak na protest kapiat mrasnite windousi i laskat chernite obuvki na biblioteka Avicena...
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе и аз не намирам аргумент, защо за заплатите на политиците се взима средната за страната, която се явява плаваща, а не точно фиксирана. Няма и аргумент и за актуализирането й на всеки три месеца. Липсва какъвто и да е аргумент. Пожарникарите ще ги подкрепя, полицаите не. Добре, че са пожарникарите да отсрамват мвр, че положението щеше да е отчайващо.
4
0
 
10
 
! Отговори
военен. преди 6 години
подкрепям , ще дойда на протеста !
3
2
 
12
 
! Отговори
с уважение преди 6 години
честит празник,огнеборци ! поне вие достойно си вършите работата .
2
1
 
9
 
! Отговори
Един преди 6 години
Оправете си заглавието, че сте за смях. Пожарникарите не са отделна нация.
1
1
 
15
 
! Отговори
един преди 6 години
Честит празник, огнеборци! За разлика от вашите колеги-скътавки, вие наистина си рискувате живота.