На 15-и септември с жест: Учители се отказват от букети

Призовават родителите да дарят парите за лечение на деца
15 сеп 2017 08:30,
22
На 15-и септември с жест: Учители се отказват от букети
Снимка: архив Булфото

Все повече учители и родители се отказват от традицията да се подаряват цветя за първия учебен ден, в името на това да помогнат на някой в нужда.

Учители от училище "Петър Берон" в Костинброд призоваха, парите, предвидени за букети, да бъдат дарени на 11-годишна ученичка, която води битка с левкимията и се нуждае от скъпоструваща операция, пише "Дарик". Подобни инициативи има и в много други градове.

Още по темата

"На първия учебен ден, вместо цвете за учителя, да подарим усмивка на нашите съученици с хронични заболявания".

С този призив учителите от Руската гимназия "Васил Левски" в Бургас се обърнаха към учениците и техните родители. Майки от Хасково също предлагат вместо цвете за учителя, парите да се дарят за лечението на четири нуждаещи се деца от града.
 
Под мотото "Цвете за надежда" преподавателите в училище "Христо Ботев" в Карнобат призоваха да се помогне за лечението на момиче от 9-ти клас.

"За всеки от нас 15 септември е празник. Нека този празник бъде и ден за съпричастност и надежда" - написаха те на страницата си във Facebook.

От букети се отказват и педагозите от училище "Паисий Хилендарски" в Кресна като събраните средства ще бъдат дарени на хората, претърпели загуби от пожара, който засегна района на Кресна в края на август.

Всичките 2400 училища у нас ще отворят врати днес, обяви преди дни министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Очаква се първокласниците да са около 75 хиляди, съобщиха още от просветното ведомство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
3
 
! Отговори
До 16 преди 6 години
Нашите старинни традиции са стабилни и ни дават нужната идентичност. Друг е въпросът дали ние, днешните българи, ги познаваме. Ти сигурно имаш предвид някакви съвременни щуротии, които минават за традиции.Манталитетът на българина е понесъл тежък удар след Балканската война, също и след Първата световна, заради несправедливите мирни договори. После е бил системно и целенасочено разрушаван в продължение на 45 г., а последвалият безкраен и мизерен преход ни озвери съвсем.Геномът ни е качествен.
15
2
 
3
 
! Отговори
до 17 преди 6 години
Като не разбираш, хващай терминал 2 и ходи да бършеш пода на някоя бакалия. Не си нужна на България.
14
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абсурдно е всичко в тази държава, абсурдно е да събираш в някакви кутии пари, които не се знае дали стигат до детето, за цветя на учители хиляди влизат в сивата икономика пак абсурд. Въобще всичко е абсурд, защо няма едно нормално нещо, хората, манталитета, традициите все някакво подмазвачество, кичозност, наддаване. Не го разбирам, нищо че съм българка.
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само цветарки са се изказали отдолу.Е друго си е на принципа "Ден година храни".Аз пък подкрепям идеята с две ръце.Няма смисъл от букети за по 20-30 та и повече лева,които ще увехнат за ден-два.С тези пари е много по удачно да се помогне на дете в нужда.И не ми говорете за държавата, защото на *** все някой друг трябва да му върши работата.
12
4
 
1
 
! Отговори
до Георгиев преди 6 години
Как смееш ти да им бъркаш в канчето на бездарните учители? Те и без това едва свързват края с частните уроци, изкарвайки оп няколко хилядарки месечно, които не отчитат пред държавата! Едвам им стигат паричките за хлебец и млекце, от най - йофтинкото!
11
2
 
4
 
! Отговори
Георгиев преди 6 години
Тези защо бягат като дявол от тамян когато се заговори са психична пригодност на учителите а? Значи за шофьори и други специалности се иска психична пригодност, а за тези който работят с нашите деца не защо е така а? Трябва задължително на всеки 6 месеца да минават за психична пригодност. Които не става вън и да не може да работи повече с деца.
10
4
 
1
 
! Отговори
Цветар преди 6 години
Ето затова такива учители трябва да се бият, яко да се бият и да бъдат обект на психо и физически тормоз от учениците си!
9
6
 
3
 
! Отговори
Георгиев преди 6 години
Но тези същите не се отказват от частните уроци. Защо не започнат доброволно да дават уроци на учениците безплатно. Аман от тарикати в тази държава.
8
0
 
4
 
! Отговори
Значи преди 6 години
за посочените ви от читателите правописни грешки, вместо да сте благодарни триете! Баси!
7
2
 
9
 
! Отговори
Нужна е промяна преди 6 години
Не са само парите за първолаците от ромски произход. За учениците от този етнос се предвижда безплатна храна и други бонуси, независимо от това в кой клас са.С право се пита каква е файдата, защото наистина повечето от тях не завършват дори основно училище, а част от онези, които все пак успяват да го завършат, не се научават да четат и пишат, а някои дори не знаят български език. Как взимат диплома, не е ясно.Значи методите, прилагани спрямо тях не са продуктивни. Пилеят се пари, файда няма.
6
2
 
9
 
! Отговори
Става въпрос за пари преди 6 години
Благородно е да се откажеш от букета - символ на уважение и признателност,за да бъде дадена паричната му равностойност за лечение на деца.Но аз се замислих за друго. От тези 75 000 първолачета поне 37-38 000 са ромчета. След като държавата им осигурява безплатно всичко необходимо за първи клас (писа се, че тези неща струват около 300 лева), това означава, че над десет милиона лева,взети от джоба на данъкоплатеца, ще отидат само за тази част от първокласниците.Каква ще е файдата, се питам?
5
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Затова никакви цветя на гробовете на мислителите на тая *** идея!!
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да ама пак носят цветя и става кофти, има регламент но по стара традиция да се подмажем. Всъщност защо трябва да има такива официалности, огласят целият квартал. Чудиш се как да отсъстваш от работа, задръствания. В Германия децата тръгват в различни месеци на уч. в зависимост от провинциите. Отиват си в класа, няма цветя, речи...само първи клас имат едни фунии с лакумства. Няма стрес и излишна суета. На изборите е същото. Не се разбира кога са. В България стрес и шум пак.
3
2
 
6
 
! Отговори
Суджук първолак преди 6 години
носете и суджуции откупи да благодарите на Бойкои на ГЕРБ Горанов, за това че те са некаддърници да направят бюджети дерат народа с данъци, благотворителни кампаниии народа измира неизлекувани няма пари за пенсии и здравеопазване
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да вземем да се откажем и от яденето, защото държавата няма пари да си лекува поданиците, а пък в същото време реки от пари текат навън от България към запада!..
1
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм против тази глупост. На празничен ден трябва да има празнично настроение. Сега съм на кафе до едно училище - много е красиво всички тези деца с по едно букетче. На човек му се пълни душата. Който иска да дарява може да го направи по всяко време. Защо да лишаваме децата от тази емоция да подарят цвете на учителката. За една сватба така събирахме пари вместо цветя - голяма тъпня. Купуваш си телефон за 1000лв, даваш 5лв на някой просяк и си мислиш че си "помогнал". Това е лицемерие.