Бай Кольо-кантонерът: Бедна "Слава" за доблест!

Преди 16 години той откри 140 бона на жп релите, върна ги
18 сеп 2017 07:07,
9
Бай Кольо-кантонерът: Бедна "Слава" за доблест!
Кантонерът Никола Димитров. Снимка: bTV

Преди близо 16 години кантонерът Никола Димитров се превърна в герой, след като намери и върна хиляди левове разпилени до жп линиите, част от парите за откупа на отвлечения тогава бизнесмен Стефко Колев. 

На 26 септември 2001 г. мъжът прави редовна обиколка на линията София - Курило. Намира 50 лева до линиите, взима ги, напъхва ги в джоба си, но не подозира на какво ще се натъкне.

Никола открива близо 140 хиляди лева, част от откупа, поискан за бизнесмена. След като съпругата му хвърля близо милион лева през влака, за да плати за живота на съпруга си, сакът се къса и парите се разпиляват.

Още по темата

Часът си спомня точно - 9 сутринта. И работата, по която тръгнал. Правели ремонт на релсите и на километър след гарата трябвало да се постави знак за ограничение на скоростта на влаковете.

И както си вървял, изведнъж видял 50 лева. Постъпил по най-нормалния за подобна ситуация начин. Навел се, взел ги и ги скътал в джоба. След малко още една банкнота се изпречила на пътя му и за миг отишла при първата. Следващата била от 20 лева. Дотук добре, ако не беше попаднал на онази гледка, която днес определя като шокираща.

Пред него в кръг с диаметър от 25 метра (измерил ги, защото толкова е дължината на една релса) имало килим от пръснати пари. Банкноти от 10, 20 и 50 лева така нагъсто препречили пътя му, че буквално нямало къде да стъпи. Образно казано, парите скрили Земята.

Явно сънувам, помислил си Кольо, и се ощипал. Оказало се, че не сънува, от което още повече се притеснил. Трябва да се реагира, казал си, и оттук нататък действията му се тълкуват доста противоречиво както в кръчмата на куриловската жп гара, така и в село Заселе, в което живее, защото реакцията му наистина била особена: Излязъл на шосето и махнал на първата полицейска кола. Щом тримата полицаи дошли, той вече можел да се подпре на мантинелата, за да не падне.

След малко наоколо имало вече 80 длъжностни лица. Събират, а той стои между тях и втренчено ги гледа. Някакъв следовател започнал да го разпитва.  От вестниците научил сумата, която била пръсната по релсите.

"За мен мисля, че съм постъпил правилно", категоричен е с днешна дата Бай Кольо.

Никола е пенсионер е от 9 години и живее в село Заселе.  Останал е сам, след като съпругата и синът му починали. С дъщеря си не говори от години. Компания му правят само домашните животни.

"От бедно семейство сме си били и с много пари не сме живели, по-спокойно мисля, че е така", посочва той пред bTV.

Постъпката му се превърна и във вдъхновение на създателите на филма "Слава", който е тазгодишното предложение на България да се бори за "Оскар".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
10
 
! Отговори
cxbfffd преди 6 години
До защо го излъгаха?Дадоха му един часовник, къде след една година спря. Държавни почести.
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Собственика на парите не му ли е помогнал нещо по солидно, имал е 1 милион за отвлеклите го престъпници, 100 000 да изгуби, а за честен кантонер нещо ? Или то за това си ни е такъв хала.. ? И богатите дават само с опрян до кокала нож, а работещите честни хора не познават такива методи. Иначе е интересен и характера на кантонера, и най-вече защо не си говори с дъщеря си, но може би не ни е и работа да знаем.
7
0
 
16
 
! Отговори
защо го излъгаха? преди 6 години
По закон му се полагат 10 процента от сумата-като награда. ЗАЩО ДЪРЖАВАТА ГО Е ИЗЛЪГАЛА, И НЕ МУ Е ПЛАТИЛА НАГРАДАТА? Сумата за награда -10 ПРОЦЕНТА се удържа от намереното, а останалите 90 процента се връщат на собственика на парите. Пише го в закона за собствеността. НАГРАДАТА МУ СЕ ПОЛАГА ПО ЗАКОН, И Е БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ДАЛИ СОБСТВЕНИКА НА ПАРИТЕ Е СЪГЛАСЕН, ИЛИ НЕ!
6
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки сам прави своя избор. И носи последствията. Важно е да не вреди на другите. А какво щеше да се случи, ако :еше взел парите, кой ли може да каже със сигурност. Само предположения.
5
1
 
43
 
! Отговори
до долния преди 6 години
Тогава имаше нещо, което се наричаше чест. Ти не си го чувал това и не го знаеш. Принципа да не причиняваш на другите нещо, което не желаеш да ти причинят. И това не си го чувал. Новите времена и новите хора ги нямат тези неща.
4
8
 
5
 
! Отговори
еди кой си преди 6 години
160 бона са предали, а колко ли в същност са били намерени?
3
20
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ако беше ги взел защото това е късмет както ти така и семеиството ти шехте да живеете много добре защото птичката каца само веднъж на рамото и тези пари щеха да се използват за добро а сега какво големците ти дадоха за награда един менте часовник аколегите ти се подиграват на глупоста ти като ти викат колю милионерът
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Завряният зет си го преписа като заслуга, а и той бедно семейство, но алчен за 10 поколения, навря се в чужда къща, ограби дръжавата и сега си рупа тревица на свобода, а работливите и честни хора живеят ден за ден.
1
7
 
15
 
! Отговори
Квазер преди 6 години
Подвели ти шанс разбирай пари в тоя живот не ги изпускай