Допустимите нива на фипронил – в пъти по-ниски!?

Всичко зависи от дозата на веществото, успокоява експерт
18 сеп 2017 09:37,
7
Допустимите нива на фипронил – в пъти по-ниски!?

Допустимите нива фипронил не означават, че ще настъпи отравяне за човека, приел храна със съдържание на инсектицида. Допустимите стойности са в пъти под опасните, обяви д-р Светла Цолова от Центъра по обществено хранене пред БНТ.

Още по темата

Фипронилът е инстекицид, който унищожава насекоми и кърлежи и който се използва се в медицински продукти за защита от насекоми и паразити, заяви д-р Цолова. Той е известно отдавна вещество.

"Фипронилът е токсичен и може да окаже вредни ефекти, но всичко зависи от дозата, както при повечето химични вещества", настоя тя.

"Във връзка с употребата на фипронила като продукт за растителна защита са разработени стойности, които може да се съдържат в храните. Дали ще окаже вредно въздействие, зависи от дозата, която ще постъпи в организма, както и от продължителността на въздействието. Фипронилът е вещество с остра токсичност. При сравнително ниски дози може да настъпи отравяне и смърт. Може да постъпи по всички пътища. Когато допустимите стойности се превишат, това не означава, че ще настъпи отравяне", коментира Цолова.

Тя допълни, че при отравяне с фипронил, пострадва централната нервна система, като симптомите за отравяне за гърчове, тремори, нарушения на походката и равновесието.

Засегнатите органи можат да бъдат черен дроб, бъбреци и щитовидната жлеза. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: яйцаБАБХфипронил
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Да бе преди 6 години
Нивата от 0,027 мг/кг яйца са абсолютно безопасни,дневната допустима доза са 9 яйца с този фипронил за 70 кг. човек всеки ден до края на живота му без да има вредни последствия.Неприятната подробност е ,че Господ знае какви са били нивата на фипронил в дните след обработката на птиците.И от кога са го ползвали във фермата...
5
0
 
1
 
! Отговори
Да бе преди 6 години
Подробностите са следните: министър Порожанов се изпусна в събота,че в складовете на фирмата са намерени 17 туби с препарата ,,Фипронол".Същият се използва за третиране на гълъби против ектопаразите.На 100% е ясно,че са го използвали да пръскат вътре в сградите клетките и птиците.Когато се е разшумяло в края на юни с фипронила в Холандия, са спрели да го използват,но той остава в организма на птицата и се отделя с яйцата/най-вече в жълтъка/. И то с месеци.
4
1
 
4
 
! Отговори
един от Раята преди 6 години
Знаете ли колко е полезна такава храна !Особенно за бъдещите деца , ще могат да броят до 24 по пръсчетата на краката и ръцете.А даже на някои и ръчичка или кръче в повече ще има.А Знаете ли каква мъка НИ Е НА НАС в европейският парламент, по цели дни и нощи се борим с руската агресия ПО КОКТЕЙЛИ И СЪБРАНИЯ, то черен хайвер, то белуга, то брьов строганов, то водка със сельодка, то пелмени, мъка,мъка.И всичко това е за ваша полза. За да унищожим Тези лоши,лоши руски продукти.Чао за сега от ХАЙВЕРЕНИТЕ ЕВРО-ДУПЕТАТИ.
3
0
 
5
 
! Отговори
един от Раята преди 6 години
Яяяя не дейте сте викали срещу Хубавата храна от която ядем, ама ха ,Рая такава ,че даже недоволства !Какво толкова ,че ще хапнете Мааалко токсична храна, то ВЕЧЕ трябва да сте свикнали , я фипронил, я гмо царевица, я ягодки с хриле, я сирена и кашкавали с хубава растителна мазнина ,я безалкохолни с аспартам, и т.н.Знаете ли колко е полезно това , А ?!?!?
2
0
 
12
 
! Отговори
x преди 6 години
Т.Н. ЕКСПЕРТИ,ВКЛ. И ЕДНА ДОКТОРКА ДНЕС СУТРИНТА ПО ТВ КАКВИ ЛИ НЕ ДИВОТИИ ПЛЯМПАТ САМО И САМО ДА НЕ СЕ ДОВЕДЕ РАБОТАТА ДО УНИЩОЖЕНИЕТО НА ВЪЗБРАНЕНИТЕ ПАРТИДИ НЕ БИЛО ОПАСНО,ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ ЦЯЛА ЕВРОПА КАЗА ЧЕ Е ОПАСНО И ОЩЕ КАК.А ШИНДАРОВ 2 ДЕ...
1
1
 
17
 
! Отговори
zeus преди 6 години
От цялата работа ми стана ясно само, че ядем *** и няма кой да контролира нито вноса, нито производството. Като държавата не си върши работата аз защо да си плащам данъците примерно?