Допустимите нива на фипронил – в пъти по-ниски!?

Всичко зависи от дозата на веществото, успокоява експерт
18 сеп 2017 09:37, Мария Захариева
7
Допустимите нива на фипронил – в пъти по-ниски!?

Допустимите нива фипронил не означават, че ще настъпи отравяне за човека, приел храна със съдържание на инсектицида. Допустимите стойности са в пъти под опасните, обяви д-р Светла Цолова от Центъра по обществено хранене пред БНТ.

Още по темата

Фипронилът е инстекицид, който унищожава насекоми и кърлежи и който се използва се в медицински продукти за защита от насекоми и паразити, заяви д-р Цолова. Той е известно отдавна вещество.

"Фипронилът е токсичен и може да окаже вредни ефекти, но всичко зависи от дозата, както при повечето химични вещества", настоя тя.

"Във връзка с употребата на фипронила като продукт за растителна защита са разработени стойности, които може да се съдържат в храните. Дали ще окаже вредно въздействие, зависи от дозата, която ще постъпи в организма, както и от продължителността на въздействието. Фипронилът е вещество с остра токсичност. При сравнително ниски дози може да настъпи отравяне и смърт. Може да постъпи по всички пътища. Когато допустимите стойности се превишат, това не означава, че ще настъпи отравяне", коментира Цолова.

Тя допълни, че при отравяне с фипронил, пострадва централната нервна система, като симптомите за отравяне за гърчове, тремори, нарушения на походката и равновесието.

Засегнатите органи можат да бъдат черен дроб, бъбреци и щитовидната жлеза. 


7
Още по темата: ЯйцаБАБХфипронил
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Да бе преди 1 година
Нивата от 0,027 мг/кг яйца са абсолютно безопасни,дневната допустима доза са 9 яйца с този фипронил за 70 кг. човек всеки ден до края на живота му без да има вредни последствия.Неприятната подробност е ,че Господ знае какви са били нивата на фипронил в дните след обработката на птиците.И от кога са го ползвали във фермата...
5
0
 
1
 
! Отговори
Да бе преди 1 година
Подробностите са следните: министър Порожанов се изпусна в събота,че в складовете на фирмата са намерени 17 туби с препарата ,,Фипронол".Същият се използва за третиране на гълъби против ектопаразите.На 100% е ясно,че са го използвали да пръскат вътре в сградите клетките и птиците.Когато се е разшумяло в края на юни с фипронила в Холандия, са спрели да го използват,но той остава в организма на птицата и се отделя с яйцата/най-вече в жълтъка/. И то с месеци.
4
1
 
4
 
! Отговори
един от Раята преди 1 година
Знаете ли колко е полезна такава храна !
Особенно за бъдещите деца , ще могат да броят до 24 по пръсчетата на краката и ръцете.
А даже на някои и ръчичка или кръче в повече ще има.
А Знаете ли каква мъка НИ Е НА НАС в европейският парламент, по цели дни и нощи се борим с руската агресия ПО КОКТЕЙЛИ И СЪБРАНИЯ, то черен хайвер, то белуга, то брьов строганов, то водка със сельодка, то пелмени, мъка,мъка.
И всичко това е за ваша полза. За да унищожим Тези лоши,лоши руски продукти.
Чао за сега от ХАЙВЕРЕНИТЕ ЕВРО-ДУПЕТАТИ.
3
0
 
5
 
! Отговори
един от Раята преди 1 година
Яяяя не дейте сте викали срещу Хубавата храна от която ядем, ама ха ,Рая такава ,че даже недоволства !
Какво толкова ,че ще хапнете Мааалко токсична храна, то ВЕЧЕ трябва да сте свикнали , я фипронил, я гмо царевица, я ягодки с хриле, я сирена и кашкавали с хубава растителна мазнина ,я безалкохолни с аспартам, и т.н.
Знаете ли колко е полезно това , А ?!?!?
2
0
 
12
 
! Отговори
x преди 1 година
Т.Н. ЕКСПЕРТИ,ВКЛ. И ЕДНА ДОКТОРКА ДНЕС СУТРИНТА ПО ТВ КАКВИ ЛИ НЕ ДИВОТИИ ПЛЯМПАТ САМО И САМО ДА НЕ СЕ ДОВЕДЕ РАБОТАТА ДО УНИЩОЖЕНИЕТО НА ВЪЗБРАНЕНИТЕ ПАРТИДИ НЕ БИЛО ОПАСНО,ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ ЦЯЛА ЕВРОПА КАЗА ЧЕ Е ОПАСНО И ОЩЕ КАК.А ШИНДАРОВ № 2 ДЕ...
1
1
 
17
 
! Отговори
zeus преди 1 година
От цялата работа ми стана ясно само, че ядем бokлуци и няма кой да контролира нито вноса, нито производството. Като държавата не си върши работата аз защо да си плащам данъците примерно?