Не е от хубав живот: 8% от пенсионерите ни – на работа

Най-често те докарват допълнителен доход като охранители
18 сеп 2017 12:45,
42
Не е от хубав живот: 8% от пенсионерите ни – на работа
Снимка: архив, Булфото

Близо 8 на сто от пенсионерите у нас продължават да се осигуряват за пенсия, тоест не са спрели да работят след пенсионирането си.

Броят на хората, които избират да работят и след пенсионирането си, расте постоянно от 2010 г. насам, като очаквано мъжете са повече от жените. През миналата година почти 165 хил. българи с пенсия за стаж и възраст са работили. За последните седем години това е най-големият брой на работещите пенсионери според официалните данни на НОИ. За сравнение спрямо 2013 г. те са с над 20 хил. повече. Това показва справка на Националния осигурителен институт, изготвена за "Сега".

През 2015 г., за когато има публикувани официално данни, почти 156 хил. пенсионери са работили. Над 92 хил. са мъжете, а над 64 хил. - жените. Съвсем очаквано в охраната работят най-много пенсионери. Обикновено бивши служители от сектор "Сигурност", които се пенсионират рано, след това продължават да работят като охранители и пазачи. От миналата година военни и полицаи имат минимална възраст за пенсиониране - 52 г. и 10 месеца, а тази година е 53 години. През 2015 г. обаче все още нямаше въведена минимална възраст за пенсионирането на служителите от сектор "Сигурност". Така или иначе до края на 2018 г. има преходен период, в който всички служители, които към края на 2015 г. имат необходимия стаж, могат да се пенсионират независимо от възрастта си. Към края на миналата година пенсионираните военни, полицаи и др. са общо 98 хил. души.

Следващият сектор, в който има много заети пенсионери, традиционно е бюджетният. През 2015 г. обаче бюджетният сектор почти се изравнява с охранителните дейности. Разликата в броя на осигуряващите се пенсионери се стопява до около 130 човека в полза на охраната при няколко хиляди в предишните години. Търговията и строителството също са сред секторите, в които работят най-много пенсионирани българи. Малко над 4 хил. са пенсионираните работещи медицински сестри, акушерки, рехабилитатори и лаборанти, показват данните на НОИ.

Пенсионерите, които работят, имат право веднъж в годината да поискат от НОИ актуализиране на пенсията заради вноските, които им се удържат за Държавно обществено осигуряване. Освен това вече не е необходимо човек да напуска работата си, за да излезе в пенсия. И от миналата година всички могат да се пенсионират една година по-рано, ако имат необходимия стаж, но пък с намалена пенсия от 0.4% на месец.

Наскоро германски медии съобщиха, че в Германия работят 11 на сто от пенсионерите. Тенденцията и там е да се увеличава броят на хората с пенсия и заплата. Според данните броят на пенсионерите в Германия, които работят, се е удвоил за десет години - от 5% през 2006 г. на 11% през 2016 г. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: пенсионериработещи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
2
 
! Отговори
Бандит преди 6 години
До Анонимен 40 Оплаквате ли се или се хвалите ? Преди да започнеш да съдиш някой вземи неговите обувки, мини по неговия път, пробвай неговите сълзи, усети неговата болка и като се спънеш във всеки камък на пътя, в който той се е спънал... чак тогава можеш да му кажеш как да живее живота си ! Младежите са се избили да се блъскат да продават билетчета или да махат са парцалите за почистване...защото
41
0
 
7
 
! Отговори
кандидат пенсионер преди 6 години
Как няма да работят пенсионерите при микропенсия от 200-250 лв. С тях какво ? - да плащаш домакински разходи, за лекарства, за храна или....за какво не още.Никога без война и робство не сме били така зле.Вижте данъците,ДДС-то в/у всички стоки и пр.ограбване.Е , как ако е подвижен , да не работи пенсионера ?
40
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Учителска пенсия получавам. Живея сама в столицата. Пенсията ми стига пазарувам разуно, ходя пеша за здраве. Имам четец и пестя от купуване на книги. Два пъти в седмицата се качвам на Витоша, за да не купувам лекарства докато мога. Не давам и не взимам пари от децата си. Не е нужно пенсионерите да заемат работни места, а младежите да са без работа.
39
0
 
9
 
! Отговори
morelini преди 6 години
В Испания минималната пенсия е 650 евро при 15 год осигурителен стаж.И поне тези пенсионери които познавам никой не е започнал да работи...това е истината
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чакайте сега-в милицията им дадоха привилегията да получават пенсия,без да напуснат работа.. Става дума за младежи на по 53г. И заплата, и пенсия, и си млад човек на 53 г-не е зле, а.
37
0
 
7
 
! Отговори
българка преди 6 години
Братя българи, не се кахърете ! През 2050 година половината от населението на милата ни Родина ще са пенсионери и.....роми / така наречените роми/....... Да му мислим ние, сега на по 35-45 години как ще я караме........ не искам да мисля.... Дано синът ми да поиска да избяга в някоя райска държава и да отида да му гледам децата.....
36
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тъй като пенсиите осигуряват мизерно съществуване, пенсионерите работят за да имат пари за хляб и лекарства. Тези които завиждат на работещите пенсионери, докато усетят ще се пенсионират и тогава, друга песен ще запеят.
35
1
 
3
 
! Отговори
соцялно слаб депутат преди 6 години
Че, 180 лв минимална пенсия с скромния 40г трудов стаж не можете ли да вържете двата края ?
34
5
 
2
 
! Отговори
т преди 6 години
Не трябва заглавието да е пристрастно - има пенсионери които могат да работят, няма какво да правят а искат да си угаждат. Не виждам проблема.
33
0
 
3
 
! Отговори
бай Иван преди 6 години
Справедливо ще е казармата да не се отчита само като стаж,а и с определена вноска за пенсия първа категория.Моля Мая Манолова,Бойко Борисов и НОИ да решат тая несправедливост!!!!!
32
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Венета 26Съгласен съм с Венета. Точно заради некоректните работодатели хората бягат от страната.Никой не би могъл да се пенсионира в България и да получава достойна пенсия, защото работодателите осигуряват на минимална работна заплата. Дори, често се случва да осигуряват на половин работен ден.Всеки се спасява, като напуска страната, защото вижда, че тук няма бъдеще. Да работиш цял живот, а работодателя да те *** е ужасно.Държавата не наказва некоректните работодатели.
31
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пенсионирах се на 64 години.Казармата ми я отчитат като трудов стаж,без натрупване на вноски.Като редник получавах около 1.8 лв заплата,а като младши сержант около 6-8 лева.Две години от младостта ми отидоха за изпълнение на войнският ми дълг с физическо и психическо натоварване,без да отчитам недоспиването и студът по време пост или занятие.Тарикатчета,чиито бащи от номенклатурата им издействаха "заболяване" и не служеха,а трупаха пачки и осигуровки.Ето ви още една несправедливост на НОИ.
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прочетох,че има две дела срещу НОИ. Съдиите не могли да разберат методиката, по която се изчисляват коефициентите.Препоръката на съдът била НОИ да издава разбираеми за гражданите решения.Явно са подхванали измамната схема на енергото и топлофикациите.
29
1
 
0
 
! Отговори
Dragalecki преди 6 години
A, v bg obstinski starcheski domove ima 92 procenta bez rabota, samo na bg spa kurort. Praviat reklama na krasiva bulgaria.
28
1
 
8
 
! Отговори
morelini преди 6 години
До 19....синът ми стоя 2 год без работа...съгласен съм че трябва да се информират съответните органи....Но...после Ти ли ще му намериш работа...той където и да отиде нещата са почти същите.Работата е да се даде сигнал без да пострада този който е сигнализирал...
27
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За да има кой да работи в България въпроса, който трябва да се решеи е: или пенсия или заплата!Тези пенсионери, които работят и вземат пенсия трябва да решат какво искат. Ако работят - добре. Ако искат пенсия - да напуснат. На тяхно място ще дойдат млади хора, които сега не могат да си намерят работа. Всеобщо е мнението, че пенсионерите които работят са преди всичко от администрацията, а не "бачкатори".
26
3
 
20
 
! Отговори
Венета преди 6 години
Личното ми мнение, а мисля че то е логично е, че след най-много 15 години болшинството пенсионери ще получават социална пенсия(пенсията за осигурителен стаж и възраст ще получават малцина). Ще попитате защо: Защото годините осигурителен стаж са непосилни, а дори да са заработини нужните години, то наемникът няма да е бил осигуряван от работодателя си, което е почти константа за България! Така че млади хора съжалявам за това, което ни очаква... Може би трябва да вземеме пример от френската младеж
25
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
на раабота до гроб, за да живеят новите робовладелци и ненужни държавни и недържавни хрантутници
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До въпросПреди няколоко месеца бях на една трудова борса,организиран от Бюрото по труда.Бяхме представители на около 30 фирми,които търсеха работници за определени позиции и около 300-400 потенциални кандидата изкарали всевъзможни,че и по няколко квалификационни курса в БТ.Отези кандидати-част от които много претенциозни и с високо самочувстние,си мислеха че раздадената им програма с присъстващите фирми,всъщност не е програма,а CV .
23
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички силови структури в България (полиция, военни, жандармерия, пожарникари, ДАНС) се пенсионират на 53. Как да няма работещи пенсионери тогава?