Почина Видинският митрополит Дометиан

Той издъхна на 84 години след дълго боледуване
18 сеп 2017 14:44, Анисия Иванова
29
Почина Видинският митрополит Дометиан
Снимка: Светият Синод

Видинският митрополит Дометиан почина на 84-годишна възраст днес след продължително боледуване, съобщиха от Светия Синод.

Той е роден на 11 ноември 1932 г. в с. Хасовица, Смолянско, светското му име е Димитър Попвасилев Топузлиев. След завършване на основното си образование е приет в Пловдивската духовна семинария, обединена от есента на 1950 г. със Софийската. Завършва през 1952 г. От края на същата година е студент в Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София, която завършва през 1956 г.

През януари 1959 г. в мъглижкия манастир "Св. Николай" той е постриган в монашество с името Дометиан. Два месеца по-късно е ръкоположен в йеродяконски чин от митрополит Климент и е назначен за епархийски дякон, проповедник и певец при храма "Св. Богородица" в Стара Загора.

От началото на септември 1959 г. до 1962 г. йеродякон Дометиан е на богословска специализация в Московската духовна академия. Там е ръкоположен в йеромонашески чин от Руския патриарх Алексий.

Завърнал се в България през януари 1963 г. е назначен за протосингел на Великотърновската митрополия, която длъжност изпълнява до края на февруари 1967 г. През 1963 г. във великотърновския катедрален храм "Рождество Богородично" е възведен в архимандритско достойнство от Великотърновския митрополит Стефан.

От март 1967 г. архимандрит Дометиан е на научна специализация в Монашеския център в Тезе, Франция, а от октомври същата година - и в Икуменическия институт при ССЦ в Босей, Швейцария.

От февруари до август 1968 г. слуша лекции в Богословския факултет в Лозана, а от август 1968 г., в продължение на една година, е на стаж и езикова специализация в Лондон и Оксфорд.

До 1970 г. той е протосингел на Софийската митрополия, а след това е назначен за главен секретар на Св. Синод. На 15 декември 1974 г. в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" е хиротонисан в епископски сан с титлата "Знеполски".

От 1979 г. епископ Дометиан е управляващ българската Акронска епархия в САЩ, който пост заема до март 1983 г. След завръщането си в България е викарий на Софийския митрополит.

През юли 1987 г. е избран, а на 2 август - и канонично утвърден за Видински митрополит.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
6
 
! Отговори
Деянов преди 6 години
Стана другарятмалка червена звезда!
21
3
 
9
 
! Отговори
Цар Соломон преди 6 години
Как се е накичил с тия ордени като коледна елха. Сега с тях да си плати на оня свят за всичко, което е натворил на този. "Суета на суетите и всичко е суета" е казал един цар, дето имал приказно богатство, златни мини и огромен харем.
20
5
 
0
 
! Отговори
донко преди 6 години
Какъвто и да е бил до преди 5 - 6 месеца се грижеше за имотите на църквата в цялата видинска епархия горе долу всичко се поддържаше е елате сега да видите на какво прилича Добридолският манастир пълна разруха обрасъл с треви и храсти мърсотия в самия двор разбити чешми а пътя до там е почти Кербала от тук нататък и тази българщина ще си отиде за това народа като нация изчезва - мир на праха му
19
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Bog da gi orosti mn inteligentan snaesche pove4e ot tri 4ujdi esizi ne kato zvetanov i borisov
18
2
 
1
 
! Отговори
Гюнтер до Страхил преди 6 години
Питай майка си,тя знае и ще ти каже.
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Da zapazi mqsto i za agent Buda, Gospod e nashiqt spasitel i otmastitel
16
2
 
7
 
! Отговори
АГЕНТ ДОБРЕВ преди 6 години
Бил е доносник, следователно е грешник. На земята не е получил справедливо наказание. Не се и покая, но сега вече няма измъкване-ще възкръсне за осъждане.
15
1
 
7
 
! Отговори
Агент 006 преди 6 години
Понеже някои от пишещите явно не знаят за кого точно пишат- Дометиан- това е този, който е донасял за собствения си брат, който постригваше за монаси всякакви гусита, агент Добрев, работил за първо, трето и шесто управление на ДС, който, подобаващо за един монах, се занимаваше с всякакви фль.рци и дори май не се и криеше.
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дано Бог прости тежкия му грях, че е бил доносник на атеистичните комунистически сатрапи!
13
1
 
7
 
! Отговори
Линкълн преди 6 години
(но не Абрахам)Да, бил е доносник, но надали това е най-голямото му прегрешение. Както пишат и някои по-долу той и други като него са и блудници, и лицемери, и сребролюбци и пр. Какво ти монашеско смирение, какво ти отказване от светското. И най-вече принадлежността им към икуменизма, което е ерес, обединяваща всички съществуващи до момента ереси и секти по света. Такива недостойни владици, дето развращават хората и ги изкушават с дейността и постъпките си са много опасни за самата Църква.
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименможе да е така. може да е честен и боголюбив човек. но на хората им е втръснало да слушат проповеди "Не мислете за богатството . мислете за душата си..." а сам метрополит Кирил .например. се вози с яхтите и мерцедеси в РУСИЯ... БЯХМЕ ШОКИРАНИ...
11
3
 
9
 
! Отговори
Блажно преди 6 години
Харесван или не, добре си беше дядо Доме. Поживя си дълго и безметежно, като по-млад въртеше мадамите, най-често рускини, имотите ги стопанисваше що-годе, учил и на Запад и на Изток, почести и по едното и по другото време.... Какво повече да иска от живота човек, който няма право да се жени и да създава семейство?
10
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До тези, които плюят по владиката, нима мислите, че някой ще го пусне да се образова на Запад, без да е в контакт със службите на които трябва да се отчита с кой се срещал и какво са говорили. А Вие как бихте постъпили?
9
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изключителен интелект, ерудирана личност, добър човек, може да бъде пример за днешните млади духовници, които незнаино защо, много бързо се изкачват в църковната йерархия. Бог да го прости.
8
6
 
11
 
! Отговори
Е, бре, дедо! преди 6 години
За една година трима доносници в черни рокли, се гътнаха- първо старозагорският повлече крак, после врачанският, сега и този. Не знам останаха ли още от старата школа или вече ще се започне на чисто, без ченгеджииски истории.
7
9
 
8
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Обаче,една от най големите загадки за мен ще си остане желанието на булгаропитека да се кланя и величае отявлени извратеняци,доносници и мръъсници!И какво си миалите,някакъв билет за рая ли си разписвате..глупции.
6
4
 
12
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Има,много доносници и гейове които чакат реда си!!..
5
4
 
7
 
! Отговори
x преди 6 години
НИЩО ЛОШО,НО Е АГЕНТ"ДОБРЕВ" ОТ ДС-РЕШЕНИЕ 298/17.01.2012 Г. НА КОМДОС.СЕГА ЩЕ ТРЯБВА ДА ДАВА ОТЧЕТ ПРЕД ГОСПОДА И БОЖИЯ СЪД,КОИТО ЩЕ РЕШАТ ГОРЕ ЛИ ЩЕ ОСТАНЕ ИЛИ ДОЛУ...
4
9
 
8
 
! Отговори
Шестаци на рояци преди 6 години
Сега в кой рай ще замине с билет "1-ва класа" агент "Добрев", сътрудничил на най-малко три управления?
3
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бог да го прости!