Синя карта – за всички ценни чужди кадри! А българските?

Досега такава е била издавана основно на IT специалисти
59
Синя карта – за всички ценни чужди кадри! А българските?
Снимка: flickr

Синя карта да могат да получават всякаква категория висококвалифицирани специалисти, предвиждат законодателни промени.

Това обяви в Министерския съвет вицепремиерът Валери Симеонов след кръгла маса "Демографска политика и трудова мобилност", организирана от Министерството на труда и социалната политика и Държавната агенция за българите в чужбина.

Ще отпаднат всякакви специалности, които в досегашния вариант на Закона за трудова мобилност бяха определни като възможни по тях да бъдат наемани работници със Синя карта. Няма да е необходимо да се подновява всяка година Синята карта на тези, които вече са я получили, което, по думите на Симеонов, е свързано с допълнителен разход на средства и време за издаване на нова пластика.

Срокът на Синята карта ще бъде удължен на 4 години и така всеки, който я е получил без всякакви допълнителни удостоверения и необходимост за препотвърждаване, ще може да я ползва в България за този период.

Законодателните предложения за облекчаването на режима за получаване на Синя карта ще бъдат предложени днес в Народното събрание на групите на ГЕРБ и Обединени патриоти. По текста са работили 4 месеца експерти от социалното министерство, МВР, МВнР, Държавната агенция за българите в чужбина, както и специалисти от НАП.

Дължимата такса от 400 лева ще бъде намалена на 100 лева, таксата на МВР също е намалена на 100 лева, предаде БТА. Необходими са и 45 лв. за пластиката и така за 245 лв. общо ще може да се получи Синя карта.

Въвежда се и ускорена процедура за Синя карта на тези граждани на трети страни, които през последните 5 години са пребивавали в страната с някаква форма на трудово разрешение за работа. Урежда се въпросът за преминаване от кратскосрочна заетост от 90 дни към разрешение за издаване на 9-месечна работна виза, от регистрационен към разрешителен режим, без да е необходимо да се напуска страната.

Премахва се и заложеният досега в закона пазарен тест, който трябва да извършват работодателите за всяка специалност, по която биха желали да дадат Синя карта на определен специалист. Срокът за получаване на Синя карта ще бъде общо 37 дни.

Синята карта се дава на висококвалифицирани работници от трети страни. Досега тя е издавана предимно на IT специалисти.

Валери Симеонов съобщи, че продължава и работата в комисия с разширен състав с представители на президентството за облекчаване на режима за получаване на българско гражданство. Той допълни, че към момента процедурата се проточва 2-3, а понякога и неопределен брой години.

Идеята е да бъде сведен срокът на 6 месеца, като от тях 4 месеца и 17 дни да са процедурите, които се правят в обхвата на изпълнителната власт, а останалото време е за да може вицепрезидентът да подпише съответния указ на лицето, което трябва да получи българското гражданство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още по темата: синя карта
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
аиде отвори се нова работа на фалшивикаторите сега ще започнат да печатат и сини карти
45
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВОЛЕНЕЕЕ СВАЛИ ГО ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО БЕ ВАЛЕРКАТА Е БАВНО РАЗВИВАЩ СЕ И ВРЕДЕН!
44
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жълта книжка да се дава на всеки депутат
43
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Премахва се и заложеният досега в закона пазарен тест, който трябва да извършват работодателите"==============================Значи премахваме естествените пазарни пречки за бг "бизнесмените" да понижават заплащането, взимаме хора от изостанали държави и утежняваме нашата безработица. Малко ми убягва логиката ... Кой читав специалист от читава държава ще дойде тук?
42
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това са много опасни демографски кръпки. Най-големият проблем е загубата на българското население. Който и да дойде, с тези заплати няма да се задържи, а ще вземе гражданство и ще отиде на запад. Ако наистина ще решавате проблема, вдигнете заплатите и нивото на образованието! Не снижавайте критериите за българска виза/гражданство! Проблемът е фундаментален - животът в България, не процедурата за получаване на виза/гражданство!
41
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изгониха милиони хора с бедност и лошо образование, сега ще вкарват "специалисти" от още по-провалени държави. А като дойде 1 лекар от Пакистан и докара 10-членно семейство, което ще живее на социални помощи, а децата на 12 г. ще се оженят за първите си братовчеди, ще ги доведат и ще направят и те по 10-ина деца ... Някой мисли ли ги тези работи? Да не стане като в "развитите" демокрации, където ги взривяват, мачкат, колят и изнасилват вече ежедневно и се цензурират снимки от търговски вериги.
40
0
 
6
 
! Отговори
Solar Power преди 6 години
До До 33Super българите да ходят в германия
39
0
 
6
 
! Отговори
До 33 преди 6 години
Не се сещаш, защото си крайно ***!Какво ще кажеш за българските космически специалисти, които според теб са по-добри от Руските?А за българските производители на атомни реактори, които са по-добри от руските?А за българските производители на самолети и въртолети, които са по-добри от руските?И т.н. ...Трябва да си крайно нагъл и дебелоок, за да се изхвърляш чак толкова.
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Усещате ли каклекинко ще ви го подпъхнат докато си чукате клавиатюрите и не излезнете да си изчистите бок.лука? Ще станете също като едни дето баба меркел им го напъ.ха целият!
37
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тукашните чорбаджии имат план да наводнят пазара с некадърни ИТ специалисти тип нереализиран украинец и светлин наковци (хора провалили се в живота и незнаещи ни език ни нищо ама тръгнали да програмират), но не си правят естествено сметката че се дават мобилни знания на хората и утре тези хора ще научат и език и просто ще се изпарят защото няма да търпят 800-те лева а вече ще имат избор.
36
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сини карти ще давате на профиглаворезите от ИД, нещастницииии. Изпуснахте питомното, сега ще гоните дивите ислямски пълчища, мама ви да евааааа.
35
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименС оглед на наводняването на пазара с нови ИТ специалисти скоро се очаква в ИТ да се взима колкото продавачка в мол. Пазарен принцип всеки като стане ИТ и се увеличи предлагането цените ще сринат.
34
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българските кадри ще бягаме в чужбина за повече пари.
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вече имаме достоен заместник на Вучков, но в политиката.
32
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименТо натам отиват нещата 5 милиона ит специалиста. Ай тио донеси това ай ти донеси онова ай оправи компютъра на баба ти. И се внасят. После ще пищят като както пищят че не ни трябвали икономисти и половината са общаци
31
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каквито и карти да дават, не дават ли пари ( кинти) , никой няма да се задържи.
30
0
 
5
 
! Отговори
111111122222223333 преди 6 години
Ан така накарайте всички млади да учат ИТ и внесете още та утре да е 90% безработицата в ИТ сектора и всичко да е прецакано и да се изнася. Безмозъчни търтеи.
29
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руски граждани не идват да работят в България, това са дивотии дето пишеш, идват само да си харчат парите на черноморието и българите да им слугуват. И да купуат имоти. Иначе за българи се иска виза за Русия, а разрешение за работа много трудно се дава, държи се изпит по руски и познания на руската история и местната култура и обичаи.
28
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не се сещам за професия, в която руснаците да по-добри от българите.
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да купим на тиквата една жълта книжка и да му я връчим?Плащането миже да се извърши и в суджуци, но задължително трябва по банков път и само чрез банка КТБ.КТБ - Банка на Боко и приятели