Тихо, без шум или дебат: Върнахме още 9 гюленисти в Турция

12 турци общо поискали убежище у нас, трима – избягали
19 сеп 2017 07:00,
127
Тихо, без шум или дебат: Върнахме още 9 гюленисти в Турция
Снимка: Reuters, архив

България продължава да играе по свирката на режима в Турция и да пренебрегва политиката на Европейския съюз, който осъжда остро масовите гонения след опита за преврат на 15 юли 2016 г., отбелязва в. "Сега". Страната ни все така масово отказва закрила на турци, поискали убежище по политически причини, показва справка на Държавната агенция за бежанците (ДАБ).

От началото на годината до края на август 12 граждани на Турция са поискали закрила в България. Девет от тях са получили отказ за бежански или хуманитарен статут, останалите трима очевидно са избягали от страната, защото производствата им са прекратени. Според справката на агенцията става дума само за мъже на възраст между 18 и 64 г. В справките за предоставен бежански и хуманитарен статут не фигурира нито един турчин. Не е ясно с какви мотиви от агенцията отказват на южните ни съседи, но от съдебните решения в Софийския административен съд може да се добие представа за какво става дума.

Показателно е делото на Джихан Седефоглу. Той е поискал статут у нас с аргумент, че се страхува от преследване в родината си, където е осъден да влезе в затвора като пропагандатор на терористична организация - Турската работническа партия, заради 2 статии в местна медия. Той е потърсил спасение у нас, за да не влезе в килията, където трябва да изтърпи над 2 г. затвор. Мъжът очевидно е нямал намерение да остава в България, но е заловен на Дунав мост и в ареста е подал молба за бежански статут. Въпреки това е осъден на 1 г. затвор условно и у нас.

Седефоглу е заявил пред административния съд в София, където обжалва отказа на ДАБ да му даде бежански статут, че се страхува. Той смята, че в затвора ще бъде подложен на физически репресии и друг вид принуда, тъй като ще бъде възприеман като защитник на кюрдите. Като причина за напускането на Турция той е посочил, че е бил осъден поради това, че е изразявал писмено мислите си в пресата.

След като прочитат статиите му, от Агенцията за бежанците признават, че Седефоглу пише в защита на човешките права, демокрацията и правата на работещите, както и че не пропагандира тероризъм. Въпреки това му е отказан статут, защото нямало доказателства, че е преследван по политически причини. Присъдата му даже била малка в сравнение с наказанията за тероризъм, които се дават в Европа, заключава ДАБ.

Отхвърлени са доводите на Седефоглу, че процесът срещу него в Турция е бил несправедлив и накърняващ свободния печат и журналистическата му дейност. Като довод Агенцията за бежанците посочва, че Турция е правова държава и не се третира по друг начин от световната общност, както и че подсъдимият е имал всички права да се защити. Съдът приема тези аргументи.

Изводите на българските чиновници са направо цинични, като се имат предвид крайно изострените отношения между Турция и ЕС именно защото режимът на Ердоган не спазва човешките права. Единствено България се оказа поддръжник на случващото се в Турция и неслучайно при посещението на премиера Бойко Борисов в Истанбул Ердоган нарече страната ни "истински приятел на Турция".

Българските власти няколко пъти предизвикаха скандал през 2016 г., като върнаха на Турция нейни граждани, обявени за последователи на проповедника Фетхуллах Гюлен, сочен за организатор на неуспешния опит за преврат срещу Ердоган. Практика е да се връщат и кюрдски активисти, които също са сред враговете на турския президент. През октомври м.г. седем души бяха заловени в камион при опит да преминат нелегално от България в Румъния. За предаването им се разбра от турската преса, и то впоследствие. Сред експулсираните бяха трима полицейски началници, университетски преподавател, учител и бивш журналист. МВР се опита да омаловажи случая със странни обяснения и отказваше всякаква конкретна информация, но упорито отричаше, че става дума за хора, преследвани от режима в Турция. Укрит беше фактът, че турците са поискали убежище у нас. Близките им съобщиха, че са били лъгани, че ще могат да подадат документи за закрила. Правозащитници осъдиха остро действията на управляващите.

Не по-малък беше скандалът с предадения на Турция Абдуллах Бююк, издирван също като гюленист. МВР твърдеше, че му е изтекъл паспортът и че е пропуснал възможността да поиска хуманитарен статут. Оказа се, че той е поискал статут, който му е бил отказан. Две съдебни инстанции също не позволиха връщането му на Анкара. Въпреки това Бююк беше хванат насред улицата в София, натикан в кола и закаран на границата.

За осемте месеца т.г. закрила у нас са потърсили общо 2633 чужденци. Най-много от тях са от Афганистан - 962-ма, следвани от сирийци - 727 лица, и иракчани - 484. От началото на годината ДАБ е предоставила бежански статут на 692-ма чужденци, от които 629 са сирийци.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
27
 
8
 
! Отговори
ттт преди 6 години
Според мен, не са важни кой знае колко качествата на Ердоган. Важно е, че е избран законно от народа на Турция. И не е редно, България да подкрепя превратаджии. Връщането им е един от редките случаи, когато съм съгласен с правителството.
85
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До BurzumОТ 2006 ОРГАНА НА БАЦЕТО ТИ Е РЯ-ЗАН ТАКА ГОВОРИ ЛЮТВИ
84
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До BurzumОТ 2006 ОРГАНА МУ БИЛ *** ТАКА ГОВОРИ ЛЮТВИ
83
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До BurzumМек
82
0
 
5
 
! Отговори
do Barzum преди 6 години
ам чи какъв да .. с окосмяване и дупчица, разбирай като Съевата, но с окосмяване.
81
2
 
6
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Абе на Баце какъв му е органа?
80
15
 
15
 
! Отговори
Кукловодът преди 6 години
Това не трбва да е новина за нас . Лично ако питате мен . Турция си има закони и правителство и президент и пр. Това са турски граждани и ако няма явни доказателства за това че е застрашен животът им по политически подбуди , не мисля че е наша работа да взимаме страна . Същите тези може да са терористи или сепаратисти и да искат по насилствен начин да свалят президента си . Така че естествено че ще ги върнем . Въпроса е ако бяха БГ граждани , дали ще постъпим по същият начин
79
4
 
5
 
! Отговори
Жоре Ефендито преди 6 години
Честно казано хич не ми дреме, че се преследват едни други, ако това помага тюркие да не праща мигранти у нас...Факт е, че откак им връщаме всички гюленисти, кюрди и други себеподобни тюрки бежанските центрове у нас се опразниха. Единствено ме дразни лятото като налягат по бензиностанциите на път за ана ватан оставяйки купища ***, но дето се вика това да им е кусура. По добре там да е тихо, отколкото да запуши и задими, щото мечката като заиграе при комшията нали знаем какво става....
78
25
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
в Турция има демократично избрано правителство и демократично избран президент, уважаеми журналисти, на кое точно викате режим, режим има в Пхенян! Там не ходите на шопинг като в Истанбул и на курорт в Анталия, преврата е престъпление, ако не знаете, не е престъпление само когато е успешен, така, че не бързайте да защитавате, защото Истанбул е по близо от Париж.
77
3
 
16
 
! Отговори
42 преди 6 години
А скоро чествахме Съединението, а сега цяла България се държи като Източна Румелия спрямо Турция.
76
0
 
9
 
! Отговори
до ха ха хааавгъза преди 6 години
За какви бели хора искате да минавате с тези криви носове и двусантиметрови чела.Даже иДарвин няма да учите в училищата защото се е установило ,че вие сте липсващото звено между *** и човека.
75
0
 
1
 
! Отговори
АЛОУ, преди 6 години
ИМАШ 5 МИН! КОПВАМ МУ ПОСТА И ПАРАЩАМ ДИРЕКТНО В ПОЧАТА НА ДАНС! АЙДЕ, ДЕЙСТВАЙ!
74
1
 
0
 
! Отговори
ХАХА преди 6 години
В ТАЯ ВРЪЗКА ВЕДНАГА БАННИ РЕЗЯКА С ПОЛУМЕСЕЦА, КОЙТО НИ НАРИЧА РОБИ, ДА НЕ ПОЧНЕ И ТВОЯ САЙТ ДА ДА ДАВА : Unable to connect!!!!
73
4
 
3
 
! Отговори
ХААХА преди 6 години
АВЕ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ВЛЕЗЕ В ДИР.БГ! ПОСТОЯННО ПОДАВАМ НА ДАНС СИГНАЛИ СРЕЩУ ТЯХ, МАЙ Е ХВАНАЛО ДИКИШ! ЩЕ СЕ РАДВАМ ДА ЗАТВОРЯТ РУСКО- ТУРСКАТА КЛОАКА! ВНИМАВАЙТЕ ДНЕС.БГ! И ВИЕ ПОЗВОЛЯВАТЕ БРУТАЛНИ АНТИБЪЛГАРСКИ КОМЕНТАРИ!!!!!
72
10
 
1
 
! Отговори
(* преди 6 години
До Анонимен--Ако не искате КИПЪР II не ги връщайте ваша воля РОБИ!
71
1
 
4
 
! Отговори
гошо преди 6 години
До До ХА ХО ХАААААААААА-------БОЛНО СИ-------.......... ИЗЯЛ БЪЛГАРСКАТА ГРАМАТИКА !!!
70
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като нищо и територия ще даде нашият ***.
69
4
 
25
 
! Отговори
MAD преди 6 години
БОЙКО БОРИСОВ Е ЛЪЖЕЦ ГНУСНО АЛЧНО КРАДЛИВО И НЕНАЯДЕНО И НЕ НА ПОСЛЕДНО МЯСТО ПРОДАЖНО ЖАЛКО ЧОВЕЧЕ КОЕТО ВЕЧЕ ТРЯБВА ДА ИЗЧЕЗНЕ ОТ ТРИБУНАТА БЪЛГАРИЯ БЕЗ БОЙКО БОРИСОВ ЦАЦАРОВ И ПЕЕВСКИ БЪЛГАРИЯ БЕЗ ГЕРБ И БСП БЪЛГАРИЯ БЕЗ ЦИГ-НИ БОЙКО БОРИСОВ И ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ В ЗАТВОРА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД МУ ТРЯБВА ЧЕСТНО И СПРАВЕДЛИВО ПРАВИТЕЛСТВО. ПРАВИТЕЛСТВО КОЕТО ДА МИСЛИ ЗА ЧЕСТНИЯ И РАБОТЕЩ БЪЛГАРИН ПРАВИТЕЛСТВО СЪЗДАДЕНО ОТ РАБОТНИЦИ ДА СЕ БОРИМ ЗА ЧИСТА БЪЛГАРИЯ БЕЗ БОЙКО БОРИСОВ И БЕЗ МАФИЯТА МУ
68
4
 
17
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 6 години
Тиквуня е приведен до...земи,чак челото му опира в банкянската трева,където кучето му играй и ги...ръси на воля.
67
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крайно време е всички да разберете че не сте в никакъв ЕС, ами сте васална турска територия! Поне откакто ви управлява ГЕРБ сте си точно такива! А представяте ли си друга европейска страна която би играла по свирката на Ердоган, както го правят вашите васали???