Младите си отиват, България опустява. Кой ще я навестява? Бежанци!

Нужна е политика с общностите зад граница, настоя Султанка Петрова
20 сеп 2017 12:45, Боряна Павлова
318
Младите си отиват, България опустява. Кой ще я навестява? Бежанци!
Снимка: архив Булфото

За проактивна политика с българските общности зад граница призова Султанка Петрова. Заместник-министърът на труда и социалната политика отбеляза, че съществува реалната опасност обезлюдените части от България да бъдат населени с хора от други култури и общности.

"Живеем в изключително интересни и динамични времена. Времена, в които се трансформират идентичности, традиции, ценности и представи за света. Човекът винаги е бил мобилен, така се е разселил и по Земята, винаги в търсене на по-добри условия за живот, но никога не е бил така мобилен, както е в днешните времена", посочва в свой коментар Петрова.

"Заради технологиите, транспортните средства и падащите граници хората, особено в развития свят, пътуват все по-често. Част от тези пътувания и премествания е и трудовата мобилност, най-вече в рамките на Европейския съюз. Както добре знаем мотото на съюза е "свободно движение на хора, стоки и капитали", посочва заместник-министърът на труда и социалната политика в свой коментар пред "Труд".

Това вече е реален факт в единното европейско пространство. През XXI в. в резултат на всички тези промени ни предстои глобално разместване на население. То вече се осъществява в Европа, както от вътрешната миграция, най-вече в посока изток-запад, така и от Африка и Азия към континента.

В тази нова обстановка и демографските политики на страните трябва да бъдат нови и съобразени с непрекъснатите трудови миграции и премествания на население.

Създава се реална опасност в един момент определени територии, както е България да се обезлюдят напълно и в тези обезлюдени ареали да се заселят постепенно хора с друг културен и цивилизационен код. Да, ние живеем в глобално време и то ни дава много възможности и най-вече възможността свободно да пътуваме, да учим и да се реализираме там, където ни предлагат по-добри условия. Това е чудесно, но в същото време ние, като българско общество трябва да направим всичко възможно, за да защитим и запазим българщината, нашите традиции, ценностите си, активното население и цивилизационния си код.

Това със сигурност означава демографска политика насочена, както към задържане на младите хора в страната, така и проактивна политика с българските общности зад граница. Като начало се опитваме да изградим мостове за поддържане на връзката им с родината, а в по далечен аспект да ги мотивираме и да привлечем част от тях, образовани и квалифицирани, да се върнат в България. Затова усилията ни трябва да са насочени към създаване на условия тук да се реализират, тук да създадат семейства и тук да отгледат своите деца и внуци.

Тази проактивна политика трябва да е насочена към традиционните български диаспори в Бесарабия, Молдова , Украйна, Македония и др. Макар и отделени по политически и исторически причини от своя етнос тези хора пазят българския дух, култура, ценности и идентичност. Те представляват и отличен трудов резерв за страната ни, особено днес, когато все по-ярко се усеща на пазара на труда дефицита на квалифицирана работна ръка. Времената са такива, че не можем само да стоим и да чакаме нещо да се случи, за да си запазим младото население, а трябва активно и интензивно да работим в тази посока.

Нужно е съчетание от мерки, проактивна демографска и имиграционна политика, промени в образователната система, създаване на условия за реализация, с прилични доходи за младите хора в страната и преференциални условия за започване на бизнес и закупуване на жилища.

Като политици сме отговорни за гарантиране на справедлива трудова мобилност и улесняване достъпа до пазара на труда. Наложително е да намерим най-добрата полза от мобилността, като се опрем на открити, прозрачни и реалистични политики. Целта е постигане на равновесие между нуждите на трудовия пазар и миграцията, засилване на конкурентоспособността, социално сближаване, ефективна система за управление на трудовата миграция. Приносът на мобилните работници е безспорен, което ще доведе до по-ефективно използване на човешките ресурси. Стимулирането на трудовата мобилност изисква инструменти за намиране на съответствия между търсене и умения. Установяването на баланс е изключително важно, за да може работодателите да откриват потенциални работници с нужното образование, умения, знания и квалификация.

Усилията ни са насочени към сформиране на международна мрежа от експерти за дългосрочно сътрудничество, обмяна на опит и добри практики за посрещане на демографските предизвикателства и стимулиране развитието на трудовия пазар и мобилността на работната сила.

XXI век е най-динамичния век за човечеството, затова трябва да бъдем иновативни и да имаме ясна визия за бъдещето на страната ни.

Длъжни сме да предприемем активни действия, за да има какво да оставим на бъдещите поколения и най-вече да запазим България. Както е казал Хайтов „загубим ли България, губим всичко“. И нека да не забравяме – ние сме един от най-древните народи в Европа. Единици са държавите, които имат над 1300 години история, а София, заедно с Атина са двете най-древни европейски столици. Появили се на картата на света много преди градове, като Париж, Лондон, Амстердам, Москва, Брюксел и други.

Имаме много, както културно и интелектуално наследство, така и неповторим фолклор и изкуства които трябва да развиваме, да показваме, да се гордеем с тези постижения.

Свидетели сме на световно преразпределение на работната сила, който процес трябва да се управлява мъдро, като в основата му стои запазването на националните интереси на България.


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
250
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато фалшивите медиии бълват тонове АНТИ БЪЛГАРСКА пропаганда колко скапано е в България, и колко прекрасно е в чужбина, как да идеш на готово е страхотно, какво очаквате народа да си мисли?

Тук може само да кажа че с тази статия *** и САБОТАЖНИЦИТЕ КОНСТАТИРАТ ТЕХНИЯ УСПЕХ, подигравайки се в очите ни!!
249
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки от нас трябва да се стреми да излезе от кенефа, в който е натикан. Това е въпрос на оцеляване. Целта оправдава средствата. И когато излезе, да се обърне и да подаде ръка на събратята си, които са все още долу. Това е решението да оцелеем като етнос, народ, култура, раса и цивилизация.
248
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Решено е още преди векове, че не трябва да има народ българи. Това е. Но България е малко парче от пъзела. Голямата картина, е че не трябва да има бели европейци. Затова нещата няма да се оправят. Защото Врагът притежава ясна идеология и огромни ресурси. А ние сме тълпа, която се храни с трохите, и която не може да се обедини, дори пред лицето на тоталното изтребление. Решението е всеки да действа поотделно - развивайте се и не забравяйте, че сте бели българи. Работете в сянка.
247
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преборете корупцията и всичко друго ще се оправи лесно!
246
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ВИКИ
Преди българина имаше за какво да се бие. А днес ? Мини през студентски град и ще се отвратиш от живота. За тези ли да се боря ? Ики за корумпираните ни институции. Или за забилите хорица, който освен да си мрънкат под коса, друго не могат ?
Кажи ми ?!
245
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
260 Не сравнявай средновековното ни общество с модерното. Просото не е възможно. Тогава сме сме били "ние". Бил е феодалът, който е бил васал на царя, а отдолу са били прогнилите селяни с продължителност на живота от по 30 години, който не са знаели, какво отвъд съседното село.
244
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
били сме неподготвени при османската инвазия - разединени
неподготвенни сме и при глобализирането на света - пролетаризирани
преди са ни поробвали
сега направо си бягаме
243
2
 
7
 
! Отговори
наблюдател преди 1 година
Отдавна обяснявам, че подобно на затварянето на реакторите на АЕЦ Козлодуй е нужен и план за трансформиране, закриване или продажба на държавата България. В началото на 22-ри век, тя вече няма да може да съществува в сегашният си вид, а и няма да е нужна при липсата на българско население Вариантите са да се направи държава на ромите или бежанците, като се плати обезщетение на български граждани и всеки да се спасява. Друг вариант е присъединяване към друга държава. Без план нищо няма вземем.
242
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 225 отговор:е нали и вие искахте да влезем в ЕС,щото там не ни пускаха така,пък като ни пуснаха и станахме най-добре та за това.
241
0
 
10
 
! Отговори
Гост+ преди 1 година
"Мобилен период" - как меко го е казала за сриващата се държава
240
0
 
15
 
! Отговори
Бла-бла-бла преди 1 година
Толкова празни приказки на едно място може да изприказва само партийно назначен чиновнически търтей.
239
3
 
3
 
! Отговори
Elin преди 1 година
В крайна сметка да уточним. Винаги ама винаги виновно е жужето , наречено Путин и неговата безбройна армия от хибридни тролове, ***, калпави самолети, криви ракети. И как само си позволяват да правят разни учения и да шашкат поляци, литовци барабар шведи и башкъ финландци. Срам ви казвам, срам и позор.
238
0
 
6
 
! Отговори
Фанта лимон преди 1 година
До Арнаутина

Щото не знаят на къде е запад?
237
0
 
16
 
! Отговори
Арнаутина преди 1 година
ВНИМАНИЕ !!!!!!!!!!!!!!!!!


Въпрос с повишена трудност .!!!!!!!!!!


ЗАЩО МУТРИТЕ НЕ БЯГАТ НА ЗАПАД ???????
236
1
 
8
 
! Отговори
Ач преди 1 година
хахаха "Заради технолигиите" бегат значи хахахахаха
235
0
 
36
 
! Отговори
Уелкъм тъ хоме бро преди 1 година
Бачкам като специалист и имам 40 лв. в джоба до заплата.Колегите на запад за същата работа получават по 4-5 хил. Е при еднакви цени на горива ,тел,ток,храна-че по качествена....
234
0
 
28
 
! Отговори
Социопат преди 1 година
От годни се говори единствено само за внос на "българи" ,а не за повишаване на стандарта на живот за местните българи.За какво са ни още "мъченици",кото ще избягат на запад при първа възможност....
233
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На кой му дреме за нашия ***?На нас и нашите политици не,какво по-логично от изчезване на БГ?
232
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ВИКИ
ТО ДАЖЕ И ХИТЛЕР Е БИЛ "ПО-БЪЛГАРИН".
231
2
 
23
 
! Отговори
ВИКИ преди 1 година
ЖАЛКО ЗА НАС И ЗА ТЕЗИ, КОИТО ПРОЛИВАХА КРЪВТА СИ ЗА ТАЗИ ЗЕМЯ.
ПРЕДИ 100 ГОДИНИ БЪЛГАРИНЪТ Е БИЛ 200 ПЪТИ ПО-СВЕСТЕН ОТ СЕГА...