Младите си отиват, България опустява. Кой ще я навестява? Бежанци!

Нужна е политика с общностите зад граница, настоя Султанка Петрова
20 сеп 2017 12:45,
318
Младите си отиват, България опустява. Кой ще я навестява? Бежанци!
Снимка: архив Булфото

За проактивна политика с българските общности зад граница призова Султанка Петрова. Заместник-министърът на труда и социалната политика отбеляза, че съществува реалната опасност обезлюдените части от България да бъдат населени с хора от други култури и общности.

"Живеем в изключително интересни и динамични времена. Времена, в които се трансформират идентичности, традиции, ценности и представи за света. Човекът винаги е бил мобилен, така се е разселил и по Земята, винаги в търсене на по-добри условия за живот, но никога не е бил така мобилен, както е в днешните времена", посочва в свой коментар Петрова.

"Заради технологиите, транспортните средства и падащите граници хората, особено в развития свят, пътуват все по-често. Част от тези пътувания и премествания е и трудовата мобилност, най-вече в рамките на Европейския съюз. Както добре знаем мотото на съюза е "свободно движение на хора, стоки и капитали", посочва заместник-министърът на труда и социалната политика в свой коментар пред "Труд".

Това вече е реален факт в единното европейско пространство. През XXI в. в резултат на всички тези промени ни предстои глобално разместване на население. То вече се осъществява в Европа, както от вътрешната миграция, най-вече в посока изток-запад, така и от Африка и Азия към континента.

В тази нова обстановка и демографските политики на страните трябва да бъдат нови и съобразени с непрекъснатите трудови миграции и премествания на население.

Създава се реална опасност в един момент определени територии, както е България да се обезлюдят напълно и в тези обезлюдени ареали да се заселят постепенно хора с друг културен и цивилизационен код. Да, ние живеем в глобално време и то ни дава много възможности и най-вече възможността свободно да пътуваме, да учим и да се реализираме там, където ни предлагат по-добри условия. Това е чудесно, но в същото време ние, като българско общество трябва да направим всичко възможно, за да защитим и запазим българщината, нашите традиции, ценностите си, активното население и цивилизационния си код.

Това със сигурност означава демографска политика насочена, както към задържане на младите хора в страната, така и проактивна политика с българските общности зад граница. Като начало се опитваме да изградим мостове за поддържане на връзката им с родината, а в по далечен аспект да ги мотивираме и да привлечем част от тях, образовани и квалифицирани, да се върнат в България. Затова усилията ни трябва да са насочени към създаване на условия тук да се реализират, тук да създадат семейства и тук да отгледат своите деца и внуци.

Тази проактивна политика трябва да е насочена към традиционните български диаспори в Бесарабия, Молдова , Украйна, Македония и др. Макар и отделени по политически и исторически причини от своя етнос тези хора пазят българския дух, култура, ценности и идентичност. Те представляват и отличен трудов резерв за страната ни, особено днес, когато все по-ярко се усеща на пазара на труда дефицита на квалифицирана работна ръка. Времената са такива, че не можем само да стоим и да чакаме нещо да се случи, за да си запазим младото население, а трябва активно и интензивно да работим в тази посока.

Нужно е съчетание от мерки, проактивна демографска и имиграционна политика, промени в образователната система, създаване на условия за реализация, с прилични доходи за младите хора в страната и преференциални условия за започване на бизнес и закупуване на жилища.

Като политици сме отговорни за гарантиране на справедлива трудова мобилност и улесняване достъпа до пазара на труда. Наложително е да намерим най-добрата полза от мобилността, като се опрем на открити, прозрачни и реалистични политики. Целта е постигане на равновесие между нуждите на трудовия пазар и миграцията, засилване на конкурентоспособността, социално сближаване, ефективна система за управление на трудовата миграция. Приносът на мобилните работници е безспорен, което ще доведе до по-ефективно използване на човешките ресурси. Стимулирането на трудовата мобилност изисква инструменти за намиране на съответствия между търсене и умения. Установяването на баланс е изключително важно, за да може работодателите да откриват потенциални работници с нужното образование, умения, знания и квалификация.

Усилията ни са насочени към сформиране на международна мрежа от експерти за дългосрочно сътрудничество, обмяна на опит и добри практики за посрещане на демографските предизвикателства и стимулиране развитието на трудовия пазар и мобилността на работната сила.

XXI век е най-динамичния век за човечеството, затова трябва да бъдем иновативни и да имаме ясна визия за бъдещето на страната ни.

Длъжни сме да предприемем активни действия, за да има какво да оставим на бъдещите поколения и най-вече да запазим България. Както е казал Хайтов „загубим ли България, губим всичко“. И нека да не забравяме – ние сме един от най-древните народи в Европа. Единици са държавите, които имат над 1300 години история, а София, заедно с Атина са двете най-древни европейски столици. Появили се на картата на света много преди градове, като Париж, Лондон, Амстердам, Москва, Брюксел и други.

Имаме много, както културно и интелектуално наследство, така и неповторим фолклор и изкуства които трябва да развиваме, да показваме, да се гордеем с тези постижения.

Свидетели сме на световно преразпределение на работната сила, който процес трябва да се управлява мъдро, като в основата му стои запазването на националните интереси на България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е..м ти историята като няма кой да живее в държавата да идват *** и арабите и свички българи вън.
175
3
 
9
 
! Отговори
Младши преди 6 години
Произхода на Българите е толкова тюркомонголски,колкото произхода на руснаците и "македонците" е конгоански!
174
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лондон е създаден през 43г от Н.Е.!!!
173
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До hmmmm5 века да живеем в османско е много повече от червеното болшевишко!!!!!!!Турското след времето на Ататюрк няма нищо общо с някакво робтво!Това си е било съвместен живот с гарантирани права за всеки българин.Руското робство е резултат на пропаганда с пари. Произхода ни е тюркско-монголски!
172
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До плана МойсейОбаче го изтриха. Тия са еврейски слуги.
171
1
 
1
 
! Отговори
До 192 преди 6 години
Какви рашки ти точат зъби?Я ме просветли ,че нещо не сгрявам сега трябва да се страхуваме от червената стена или пък не точно това е нареждането.
170
5
 
6
 
! Отговори
Исти преди 6 години
Етническата партия,създаваща етническите проблеми у нас не бе учредена от демократите,а от русофилите и не по заповед на Вашингтон,а по заповед на Москва! Ако не знаете какви са нейните задачи,веднага ви напомням- тя трябва да накара народа на България да приплаче за руския ботуш,за да го покани да дойде да ни "спасява"!
169
8
 
3
 
! Отговори
Ха-Ха-Ха преди 6 години
Рашките точат зъби ама номерът им не минава и не минава.
168
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хахахахаха нали България беше процъфтяваща в ЕС и НАТО и демокрацията донесе само щастие и благинки.Да не иска да каже ,че 10 годишната власт на краля слънце е провал? Или по зле 30 годишния "преход".Лошо почне ли една власт да страда от шизофрения нещата се подобряват.
167
0
 
6
 
! Отговори
плана Моисей преди 6 години
До AntisemitНищо ново няма в коментара!
166
2
 
13
 
! Отговори
Исти преди 6 години
Вие не се ли сещате,че нещо трябва да се промени за да бъде решен този проблем? Не се ли сещате,че в държава с етнически партии няма как да няма етнически проблеми??!!
165
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До упс...Вкарахме си автогол с комунистите!
164
6
 
11
 
! Отговори
Атлас преди 6 години
Времената са бурни, падналия ангел вилнее и силата му е голяма.Неговите държави по земята безчинстват , но са наблюдавани и шапката им е скроена.Когато времената се обърнат, а това ЩЕ стане ,Българина ще поиска своето си и разгрома на богонеизбраните е предопределен.Сега просто пести сили и се окопава, чака вятъра да се обърне и не тъжете че напускат разни нашата държава, това са слабаците, така остава само стоманата- шлаката се отсява........
163
5
 
25
 
! Отговори
Antisemit преди 6 години
Уродливите и гнусни евреи искат да обезлюдят светите български земи и да настанят зловонните си тела и вонящата си философия тук. Нема да стане! Никой не би се дал на етиопско-сафаридската семитска иззмет. Тия същества имат проблем с половата идентичност и със самата си същност. Това са прокълнати от Бога мутанти потомци на остатъци от предишни атомни заличавания. Ние сме българи, арийци, десет пъти по-древни, интелигентни и Богоугодни от тях! БЪЛГ АРИЯ НАД ВСИЧКО!
162
8
 
20
 
! Отговори
упс... преди 6 години
Народната мъдрост гласи "Свято място - пусто не остава"!!!!!Ще дойде друг народ или народи - най-вероятно турците, а Добруджа или част от нея ще бъде румънска.Ние не нямахме шанса след държавния преврат през ноември 1989 на чело на Бг да застане Държавник - патриот и родолюбец.Сами се докарахме дотук, никой, абсолютно никой не ни е виновен защото: "Злото, което сам си направиш и най злия ти враг не може да ти го направи."
161
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Нашите" държавни служби го правят това- знаете ли кога ще се случеше подобно нещо в царска България??? Когато си видите ушите без огледало,чиновничета червени!!!
160
1
 
16
 
! Отговори
Дани преди 6 години
Нали се сещате че веднага след като тези българи от Украйна, Молдова, Македония и т.н. получат бг лична карта ще заминат или в ЕС или в Америка?
159
1
 
31
 
! Отговори
Поручика Балканец преди 6 години
Безсмислено е да се публикуват патриотарски изцепки, които по своята същност са "Дайте да дадеме!". Младите хора са прагматични и са наясно с лицемерието на властническата фразеология. Ако Големото Житейско Състезание се печели по презумпция от хора като Делян Пеевски още на 20 години, тогава неговите можещи, инициативни и знаещи връстници плюят с погнуса през рамо на терминала на летището. Да обърнеш гръб на мафиотската "държава" не е грех. А Родината всеки я носи в сърцето си.
158
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те 3 милиона не напускаха заради демокрацията , ами по време на демокрацията след падането на комунизма и мачкането на народа през тези 60 години. Има разлика между двете. До колкото си спомням след 89та България не бе най-богатата държава в европа ?:)) Беше изостанала и ограбена.
157
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
на път за Германия преминахме през Румъния . селата подредени , пътищата асфалтирани и тротоарите излъскани по западен образец . във всяко село пълно с млади хора , училище и детска градина не липсват , а пред селското полицейско управление са паркирани най-малко десетина дачии .