Младите си отиват, България опустява. Кой ще я навестява? Бежанци!

Нужна е политика с общностите зад граница, настоя Султанка Петрова
20 сеп 2017 12:45,
318
Младите си отиват, България опустява. Кой ще я навестява? Бежанци!
Снимка: архив Булфото

За проактивна политика с българските общности зад граница призова Султанка Петрова. Заместник-министърът на труда и социалната политика отбеляза, че съществува реалната опасност обезлюдените части от България да бъдат населени с хора от други култури и общности.

"Живеем в изключително интересни и динамични времена. Времена, в които се трансформират идентичности, традиции, ценности и представи за света. Човекът винаги е бил мобилен, така се е разселил и по Земята, винаги в търсене на по-добри условия за живот, но никога не е бил така мобилен, както е в днешните времена", посочва в свой коментар Петрова.

"Заради технологиите, транспортните средства и падащите граници хората, особено в развития свят, пътуват все по-често. Част от тези пътувания и премествания е и трудовата мобилност, най-вече в рамките на Европейския съюз. Както добре знаем мотото на съюза е "свободно движение на хора, стоки и капитали", посочва заместник-министърът на труда и социалната политика в свой коментар пред "Труд".

Това вече е реален факт в единното европейско пространство. През XXI в. в резултат на всички тези промени ни предстои глобално разместване на население. То вече се осъществява в Европа, както от вътрешната миграция, най-вече в посока изток-запад, така и от Африка и Азия към континента.

В тази нова обстановка и демографските политики на страните трябва да бъдат нови и съобразени с непрекъснатите трудови миграции и премествания на население.

Създава се реална опасност в един момент определени територии, както е България да се обезлюдят напълно и в тези обезлюдени ареали да се заселят постепенно хора с друг културен и цивилизационен код. Да, ние живеем в глобално време и то ни дава много възможности и най-вече възможността свободно да пътуваме, да учим и да се реализираме там, където ни предлагат по-добри условия. Това е чудесно, но в същото време ние, като българско общество трябва да направим всичко възможно, за да защитим и запазим българщината, нашите традиции, ценностите си, активното население и цивилизационния си код.

Това със сигурност означава демографска политика насочена, както към задържане на младите хора в страната, така и проактивна политика с българските общности зад граница. Като начало се опитваме да изградим мостове за поддържане на връзката им с родината, а в по далечен аспект да ги мотивираме и да привлечем част от тях, образовани и квалифицирани, да се върнат в България. Затова усилията ни трябва да са насочени към създаване на условия тук да се реализират, тук да създадат семейства и тук да отгледат своите деца и внуци.

Тази проактивна политика трябва да е насочена към традиционните български диаспори в Бесарабия, Молдова , Украйна, Македония и др. Макар и отделени по политически и исторически причини от своя етнос тези хора пазят българския дух, култура, ценности и идентичност. Те представляват и отличен трудов резерв за страната ни, особено днес, когато все по-ярко се усеща на пазара на труда дефицита на квалифицирана работна ръка. Времената са такива, че не можем само да стоим и да чакаме нещо да се случи, за да си запазим младото население, а трябва активно и интензивно да работим в тази посока.

Нужно е съчетание от мерки, проактивна демографска и имиграционна политика, промени в образователната система, създаване на условия за реализация, с прилични доходи за младите хора в страната и преференциални условия за започване на бизнес и закупуване на жилища.

Като политици сме отговорни за гарантиране на справедлива трудова мобилност и улесняване достъпа до пазара на труда. Наложително е да намерим най-добрата полза от мобилността, като се опрем на открити, прозрачни и реалистични политики. Целта е постигане на равновесие между нуждите на трудовия пазар и миграцията, засилване на конкурентоспособността, социално сближаване, ефективна система за управление на трудовата миграция. Приносът на мобилните работници е безспорен, което ще доведе до по-ефективно използване на човешките ресурси. Стимулирането на трудовата мобилност изисква инструменти за намиране на съответствия между търсене и умения. Установяването на баланс е изключително важно, за да може работодателите да откриват потенциални работници с нужното образование, умения, знания и квалификация.

Усилията ни са насочени към сформиране на международна мрежа от експерти за дългосрочно сътрудничество, обмяна на опит и добри практики за посрещане на демографските предизвикателства и стимулиране развитието на трудовия пазар и мобилността на работната сила.

XXI век е най-динамичния век за човечеството, затова трябва да бъдем иновативни и да имаме ясна визия за бъдещето на страната ни.

Длъжни сме да предприемем активни действия, за да има какво да оставим на бъдещите поколения и най-вече да запазим България. Както е казал Хайтов „загубим ли България, губим всичко“. И нека да не забравяме – ние сме един от най-древните народи в Европа. Единици са държавите, които имат над 1300 години история, а София, заедно с Атина са двете най-древни европейски столици. Появили се на картата на света много преди градове, като Париж, Лондон, Амстердам, Москва, Брюксел и други.

Имаме много, както културно и интелектуално наследство, така и неповторим фолклор и изкуства които трябва да развиваме, да показваме, да се гордеем с тези постижения.

Свидетели сме на световно преразпределение на работната сила, който процес трябва да се управлява мъдро, като в основата му стои запазването на националните интереси на България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
2
 
9
 
! Отговори
ХМ до 171 преди 6 години
Когато победиш можеш да правиш каквото си искаш с победения.Е руснаците се събудиха.А ние още чакаме нов план Маршал, след 30 години да ги нарека "репарации".За запада всичко е вярно и нищо ново от 700 години до днес.А това къде имат нужда от работна ръка или специалисти е въпрос на търговия и нужда.Добрите наемници и служители, винаги са се търсили от империите.
155
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** - болможе да повикат неволята.
154
6
 
25
 
! Отговори
hmmmm преди 6 години
Интересно защо ли бягат на запад - Европа, Америка? Защо ли не бягат към Русия? Ама какво да правят там, като самите руснаци масово имигрират. Америка е пълна с руснаци. Децата на висшите руски чиновници и управници учат и се развиват на запад, включително и тези на вожда Путин. Замислете се малко, когато бълвате змии и гущери серщу запада. Вероятно коментарът ми ще бъде изтрит, защото не е удобен на някои хора, но здраве да е.
153
4
 
19
 
! Отговори
Antisemit преди 6 години
Гнусните евреи искат да се настанят в свещенните, древни, прекрасни, плодородни, богати на вода и духовност български земи. Планът върви отдавна. Но, разбира се няма да им се отвори парашута. Поломончо Саси ще свърши като братчед си Кадафи. THIS IS BULG ARIAAAAAAA!
152
3
 
23
 
! Отговори
ХМ преди 6 години
Най-голямата ирония в случая е ,че всички опити ще бъдат напразни.Българина е инат и ще забие пирон в ковчега на всички предатели и врагове.Мисля ,че на всички вече ни е ясно каква е целта и от къде ,а това е половин победа.
151
14
 
4
 
! Отговори
българин преди 6 години
Проблемът се корени в извратената ценностна система на християнското общество.Изведнъж се оказа,че децата не са най-висша ценност.Всичко друго,но не и съпруги и майки.Да са ви честити уродливите стари моми/вашите дъщери/,г-да женски родители.Жена която не ражда деца от своя мъж,ще ражда от чужд/гнусните мюсюлмани идват/.Да ви видя тога г-да женски родители и г-ци извратени стари моми.ТогавАйля и пр.Пфу,извратено общество.
150
2
 
4
 
! Отговори
Mlad pich преди 6 години
Бока, обичам те.Още 10 години на власт. Напред С Европейския съюз, дупето на Русия, равен с Хамерика.Направи само пътя до Варна , и остави плажовете диви.УС, лидере!
149
2
 
28
 
! Отговори
Бедния българин преди 6 години
как да остане младия българин ?12 часа + работен ден Плащасе за 8 часаосигуряват те на 4 часаЗа всичко това 250 , 300 евро.От друга страна гледаш как пълните малумници , който не могат да си напишат името и нямат и 1 ден стаж, стават ченгета ,пожарникари НИЩО НЕ ПРАВЯТ и взимат 1000 лв +....Ами вдигнетеим заплатите още, направете на синчетата и дъщеричките на вашете си хора заплатите 2000 лв и се чудете защо младите и умни хора бягат от това подобие на държава
148
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
американските съветници, които дойдоха 1991-1992 и съветваха за "правилния курс" свършиха чудесна работа! Важното е, че вече няма българска армия, затова пък имаме 4 американски военни бази! Нямаме нито индустрия, няма селско стопанство, затова пък българите вече са малцинство в 30% от територията на страната! Аха да, дори има българи, които се кланят на англо-саксонската ***, която ни причини това - абе чудо
147
1
 
20
 
! Отговори
\ преди 6 години
А защо просто не се създадат условия хората да спрат да бягат.Например: да се възстанови инфраструктурата и индустрията не само в град София и град Пловдив, а и в "опустелите" райони.Защо трябва да търсим българските общности в чужбина, та нали там от където ще избягат хората, ще се появят същите опустели райони. И изобщо защо е това преместване от място на място на огромни групи от хора.Та нали това са човешки съдби.
146
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
демокрацията и дебългаризацията са две имена на един и същи процес, който по същество е необратим. Мина лошото, започна страшното...
145
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
след 30 години демокрация 3 милиона напуснаха завинаги държавата. До 1997-1998 в България има над 8.5 млн души. Напусналите са едва 200-300 хиляди!1999-2017 - 2.5 млн българи напускат завинаги родината си.Свобода, равенство, братство - демокрация
144
2
 
21
 
! Отговори
morelini преди 6 години
Всеки си носи кръста правилно.В БГ някой имат хубава държавна работа...други им щрака акъла и си имат бизнес...Хубаво.Аз съм обикновен бачкатор и не мога да се примиря да работя за 500..600лв.Не искам да съм милонер,но заплатата да ми стига за нормално живеене.Да си платя комуникациите,да сложа нафта да купя дрехи обикновенните неща.С 600лв няма как да стане това.И на мен ми е по добре да съм при фамилията си но не става.А пенсия 300..400лв.Като минимум от чужбина 1000 че и повече.Такава е..
143
4
 
14
 
! Отговори
пхахах преди 6 години
демокрация в пълната й сила! В банановата република България в процес било подмяна на населението. Слепите прогледнаха само тъпите НЕ.
142
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Естествено, че проблемът на България не е в раждаемостта а в задъжане на хората в страната. Колкото и деца да направиш, ако липсват нормални условия на живот, ще отлетят
141
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Последниците от комунизима и дори днешната корупция накараха много хора да имигрират в развитите страни.Всеки намери добър живот в САЩ и западна Европа и никой не би се върнал.
140
21
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мен си ми харесва БГ. Вие дето плюете сте просто пасмина, която никога няма да е доволна от нищо. Стандарта на БГ винаги , ще е по нисък , защото тук няма нито природни богатства , нито научен труд. Комунизма е унищожил образованието, за да е сляпо и подвластно , което ни е върнало 70 години назад. Никой не ни е виновен . Който иска да заминава , не ми пречат . Всеки си избира пътя и си носи кръста.
139
1
 
12
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 6 години
да се върнат в България.С ТРИЦИ МАЙМУНИ НЕ СЕ ЛОВЯТ ,ДОРИ БЪЛГАРИ НЕ СЕ ЛОВЯТ !
138
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И бежанците не ни искат. Смятайте за какво иде реч !!! Те да не са по - малко мобилни от младите българи? Като им се изблещи тоя тиквун и им дадат по едни 500 лева с които не можеш да покриеш и елементарните нужди... и най - изпадналия сириец да си и ти ще имигрираш от тук !!
137
4
 
5
 
! Отговори
ТОЯ преди 6 години
ПЪК СТИ Я БАНАНИ И ТОАЛ ХАРТИЯ ВСЕКИ ДЕН С ТВА ИЗРЕЧЕНИЕ, МН. СИ ОРИГИНАЛЕН! ПИСНА МИ ОТ ТЕБ!