Школска храна: Сирене с палмово масло

Внасяме по 16 хил. тона от маслото, но къде отива то?
20 сеп 2017 20:08,
32
Школска храна: Сирене с палмово масло
Снимка: архив, Bulphoto

След засилените проверки по магазините част от сиренето с палмова мазнина се пробутва като истинско в училищни столове и в други заведения за хранене.

Според председателя на Асоциация "Активни потребители" Богомил Николов в България само мандрите годишно внасят за производството си по 15-16 хил. т палмово масло.

"Въпросът е къде отива този продукт. Явно се влага в продукция, която се пласира основно в заведенията за хранене и в училищните столове, защото те не се проверяват редовно. Внесено е огромно количество палма от мандрите, а в същото време щандовете на имитиращите продукти в магазините стават все по-малко. Предполага се, че голяма част от продукцията с палма не стига до рафтовете на супермаркетите, а се реализира по други канали", обясни той пред "Монитор".

Николов каза още, че потребителските организации нямат право да взимат проби за изследване от ученически столове и други заведения за хранене, защото това се прави по определена процедура. "Пълномощията за това има агенцията по храните", поясни той. "Можем единствено да вземаме продукти от магазините и да изследваме", поясни Николов и добави, че има идея да предложи на омбудсмана Мая Манолова агенцията по храните да бъде задължена по-често да проверява храната в училищата и детските градини за продукти с палмово масло.

Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите смята, че за храната на децата трябва да има нулева толерантност към нарушителите. "Подкрепям идеята за по-чести проверки за продукти с палма в училищата и детските градини. Със здравето на децата и подрастващите не бива да се правят компромиси", каза той.

По неофициална информация схемата за пласиране на млечни продукти с палма като истински в училищата се прави от нови фирми. Обикновено някой новоизлюпен бизнесмен отива при утвърден производител на млечни продукти и иска от него документация за производство по БДС, например. Въпросните книжа той ги използва за участие в търг за доставка на продукти за детски заведения и училища, твърдят запознати с проблема.

От пресцентъра на БАБХ, че в момента ведомството извършва извънредни инспекции на храненето в детските градини, в учителските столове в кухненски блокове, които са традиционни в началото на учебната година. Едно от нещата е дали се спазват изискванията да се доставят само продукти по БДС.

Богдан Борисов, председател на Асоциацията на млекопроизводителите, обясни, че България изнася големи количества имитиращи продукти с палмово масло за Румъния, където имало голямо търсене.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: сиренепалмово масло
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
3
 
! Отговори
Възмутен преди 6 години
Западняците ни приеха в ЕС не за "черните ни очи" както се казва , а за да имат безпрепятствени пазари за пласиране на стоките си ***! По техен натиск ни задължиха да премахнем БДС и да приемем техните стандарти. Що се отнася за палмовите сирена предполагам, че не бай Иван-мандраджията е измислил рецептите, а някой "УЧЕН" завършил Университета за хранителни технологии/ВИХИПИХИ/ Пловдив. Съд за тези алхимици тровещи българският народ.
27
0
 
1
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Държавата няма да се промени, родителят трябва да се промени и да е по-отговорен към децата. В свободните държави всички услуги за деца минават през родителското одобрение, те са избирани заради своите добри страни. Проверяваш каква е храната, водата, средата, образователната система, има конкуренция. Когато държавата е монополист, какво друго може да се случи, чиновникът ли ще решава какво сирене да яде детето ти? Дори сега родителите би трябвало да участват в разпределянето на бюджета.
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И на децата посегнаха ...........
25
1
 
3
 
! Отговори
славянин преди 6 години
За щастливото демократично атлантиче!''ПОТРЕС! Ядем нискокачествени европейски ***. България продължава да страда от двойния стандарт на страна от Източна Европа!''Автор: ПИК 09:17 / 20. 05. 2017г.
24
1
 
8
 
! Отговори
до 21 от славянин преди 6 години
Кое е без пари бе, ***!? Храната втора употреба която я ядеш ли и си щастлив!? По-добре питай твоите атлантически ''братя'', защо ти пробутват по братски всичкия си бок,лук съвсем не за без пари, кретеноидно демократче-атлантиче! А ако искаш да поемеш нещо отгоре и отдолу, и отпред и отзад, по атлантическите земи има достатъчно хомо братства, с членове от всички раси и етноси, включи се в някое от тях и ще бъдеш ощастливен отвсякъде!
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нашето голямо семейство се храни съмо с качествена храна. Имаме си стопанство с крава, кокошки, голяма зеленчукова градина и цялата продукция е еко. За всичко се грижат наемни работници - семейство съпруг, съпруга и двамата им големи синове. Никой от нас не е имал нужда от лекар досега.
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗНАМ, ЧЕ ОТ КАЗЕИНА СЕ ПРАВИ НАЙ-ЯКОТО ЛЕПИЛО
21
6
 
3
 
! Отговори
за село-вянина преди 6 години
Ами за "без пари" .....ти ГЕРМАНСКИ ЛУКАНКОВ САЛАМ ЛИ ИСКАШ ДА ЯДЕШ, бе ***...ха,ха,хаааааааааааааааа....ТО МОЖЕ ......АМА ,ШЕ ТО ПОДАДАТ ОТЗАД ДА ГО ПОЕМЕШ...!/....за без пари--толкова--ТАКА Е ПО ЦЕЛ СВЕТ/ВИЖ В Просията ---ТАМВОДКАТА ТИ Я ДАВАТ ОТПРЕД , АМА СОЛЕНАТА КРАСТАВИЦА ЗА МЕЗЕ СИЯ ПОЕМАШ ОТЗАД.....ХЕМ , ПО БРАТСКИ!
20
4
 
3
 
! Отговори
до 18 от славянин преди 6 години
А най-добре си поръчай специално от по-далечната страна на атлантика редовни пратки ГМО, за да ''здравееш и векуваш''!
19
6
 
5
 
! Отговори
до 18 от славянин преди 6 години
Хапвай смело ''братската'' атлантическа храна втора употреба и чакай някой хубав ден да те хване я чичо рак, я леля атеросклeроза, и да те пратят скоропостижно в по-добрия свят, демократично атлантиче! Даже твоите любими атлантически ''братя'' ти казват в прав текст че ти пробутват *** си, ама ти си щастлив като декортикиран демократ!
18
1
 
3
 
! Отговори
до 14 от славянин преди 6 години
Знаеш ли какво е казеинът!? Основният млечен протеин! От него се правят голяма част от протеиновите концентрати за спортисти! Ти като пиеш истинско мляко го пиеш и него, защото той е най-малко 90% от общият млечен протеин на млякото!
17
5
 
5
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 6 години
Стандартите на *** ги знаеме...ха,ха,хаааааааааа...Като намерят балъци като българските си братя---ИЗНАСЯХА ОТ СВИНСКОТО МЕСО... САМО БУТА СЪС ГРЪБНАЧНАТА ПЪРЖОРА---нричаха разфасовката "ПИСТОЛА"...!ДАВАХМЕ ИМ Я ЗА ...БЕЗ ПАРИ ПОЧТИ!/по линията на СвИФ/
16
2
 
0
 
! Отговори
Драйвър до 8 преди 6 години
И ти си един технолог, ама карай. Добре, че ме цъкна иначе никога нямаше да забележа. Ей така щях да си умра в тира *** и непросветен. Сполайти!
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бай ти Тошо , внасяше месо от лагерите за месо на НАТО ,....
14
5
 
4
 
! Отговори
ВЕРНО Е: преди 6 години
...навремето при байТошо, правехме опити да вкарваме в колбасите млечен казеин , защото нямаше месо!За сведение ---от казеина се прави лепило и копчета....!
13
1
 
3
 
! Отговори
До 12 преди 6 години
Чак пък "държава"? :-D
12
4
 
1
 
! Отговори
капка преди 6 години
само,16 хил.тона,това е нищо за една цяла държава,капка в морето
11
7
 
3
 
! Отговори
да ги е яд преди 6 години
В Просията се задуават от яд че в БГ е къде по-хубаво.
10
2
 
5
 
! Отговори
Професор преди 6 години
Абе тая Маpия Зaxapиева не беше ли Hecтopoвa? Кога се омъжи?
9
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
какъв коментар бре оставили сте държавата на едно банкянско ци.гане дето е параван на крадлив цецоамериканския чиновник и скате да не ядете боклуцище ядете и ще ръкопляскате като не ви стига акъла и стесе оставили в ръцете на обикновени обирджии- краварски мекеретаайде и да ви е честито ако несте свикнали свиквайте щото за такива дето не им стига акъла да си изберат свестни хора да ги управляват някой ден ще преценят че и палмовото масло им е много