КАТ ще спира коли от движение, ако замърсяват над нормата

Столична община ще осигури 6 уреда, които ще мерят замърсяването
22 сеп 2017 19:00, Александър Попов
86
КАТ ще спира коли от движение, ако замърсяват над нормата
Снимка: Булфото, архив

Столичните полицаи ще спират от движение коли, които превишават нормите на замърсяване. За целта Столична община ще осигури шест уреда за КАТ, които ще мерят вредните газове на автомобилите.

"Ако превишават допустимите норми, те ще бъдат спирани от движение", съобщи началникът на столичната пътна полиция Тенчо Тенев, цитиран от БНР.

Няколко димомери и газомери ще има в техническия пункт на КАТ и при първоначална регистрация на автомобилите тези, които са с наднормени газове ще бъдат спирани от движения и няма да бъдат допускани изобщо до регистрация самите автомобили.

За тези, които са регистрирани, ще се разчита на мобилни апарати, които ще са на пътя и ще бъдат използвани от нашите автомобили. Спиране на такъв автомобил при проверка, ако бъде засечен, че има превишена норма на изгорели газове, автомобилът ще бъде спиран от движение, обясни Тенев.

Близо два пъти по-ниски са стойностите на замърсяване на въздуха днес в сравнение с дните с интензивно автомобилно движение.
Столичани, които използват често колело за придвижване до работното си място, настояха Столичната община да осигури повече условия за велосипедистите.

Градът не е твърде голям, идеален е за колело. Няма и твърде стръмни участъци. Просто трябва да има повече условия, заявиха те.

По повод Деня без автомобили в Борисовата градина в столицата се проведе велосипеден поход.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още по темата: КАТТенчо Тенев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а каква е нормата?еднаква ли е за един 6.0 двигател и един 1.0 двигател?то има 5.9 с 245 коняа има и 1.8 с 300 коня
51
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
аз си плащам данъци, колата ми е напълно редовна, мога да си я карам където поискам и замърсявам в пъти по малко и от новите дизели
50
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
в София да се забранят старите автомобили а прованса дошли в София да си ги държи на село и когато ходи там да си ги кара колко си иска.
49
3
 
20
 
! Отговори
1234 преди 6 години
Крайно време е.
48
2
 
26
 
! Отговори
АСЕН преди 6 години
По-долу писал някой 20-30% автомобили щели да спрат от движение ....Ако почнат да гледат за евро 5 , повечето нови коли не я покриват.Ще останат 10 % коли и другите с колелета...
47
2
 
36
 
! Отговори
КАТаджията, его на . преди 6 години
Камионите, бусовете, багерите ще ги спирате ли от движение, ако видимо се забелязва димът от аспуха ? Уреди взели, КЛОУНИ !
46
2
 
38
 
! Отговори
до 48 преди 6 години
Абсолютно правилно. - да се правят проверки на тези автомобили, които се внасят в България от търговците, още на автовоза на границата, и въобще всеки автомобил който е закупен в чужбина и се внася от частно лице още при влизането в държавата. Не така господа катаджии - да ги пускате търговците, да вземат парите на клиента и после да му спрете колата. Това си е направо схема за измама.
45
2
 
29
 
! Отговори
Gaskoing преди 6 години
Аз пък ще питам на какво основание? На това да отговарят търговците които вкарват коли на по 600 000 хиляди и ги правят 150 - 200 000 хиляди и все някакви бабички ги карали. Или барутниците ги освежават малко и ги продават. Защото търговците ще правят номера за сметка на клиентите си
44
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната безумна идея с цел отново да се натегнем на някого и да се отчете поредното мероприятие някъде! Как ще стане да спрад всеки 9 от 10 автомобила,как ще забранят вноса на старите бангии,какво ще стане с внесените вече,някой задава ли си този въпрос? Ми нали ще стане революция бе?
43
5
 
34
 
! Отговори
няма да се оправим! преди 6 години
Много е лесно на депутатите с *** решения. Все пак луксозните им коли от нашите данъци ги купуват. Иначе обикновените хора са малцина могли да си купят нова кола. Не че не им се иска. И сега с тези мобилни апарати каква корупция ще настане допълнително не е истина!Аз предлагам така и така на катаджиите след като ще им дават всякакви правомощия, то да взимат и ТОЛ такса...
42
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както обикновено върви една хубава манипулация и шараните веднага се хванаха на въдицата. Проблемът с колите в София не е замърсяването, а в некадърността на Фандъкова и хората й, да се справят с организацията на движението и паркирането. Като не могат да се справят, те като всички некадърни управници, започват с забраните. Под измисленият предлог за грижа за чистотата на въздуха, некадърниците се опитват да намалят броя на колите по начин, който няма да отблъсне избирателите им, а те не са от у
41
2
 
44
 
! Отговори
радев преди 6 години
то полицейските опели първи са за спиране
40
10
 
26
 
! Отговори
mladen преди 6 години
До ДОЙЧЕАко знаеш колко кошници 2010-та 2011-та са по зле от тия 2001-ва....ум ще ти зайде. Аудита, БМВ-та, външен вид като нови ама къдят като за световно
39
3
 
26
 
! Отговори
тъжна работа преди 6 години
Надул си кюмбето, че навън е кучешки студ, а с друго не може да стопли съборетината, в която живурка. Хвърля въглища и стари гими, опушва всичко наоколо, за кола пари няма, та с кеф сочи дима от комина си и вика - от колите е, а после храчи черно и тича по лекари.
38
0
 
37
 
! Отговори
Ач преди 6 години
Ще им връчат 6 уреда- един ще стои в офиса ,3 ще ги счупят на първия месец ,един няма да мери точно .Остава един уред за милиони коли......
37
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да го видя няма да го повярвам. Това означава 20-30% от МПС-тата да бъдат спрени от движение. За мен най-добрият пример могат да го постигнат рано сутрин или при вечер, като спрат цяло кръстовище за проверка. Така и така колите си седят в задръстване. Така всеки ден да се проверяват колите във всяко кръстовище, постоянно без почивка!
36
18
 
25
 
! Отговори
ДОЙЧЕ преди 6 години
А дано да почнат с Опелите от преди 2001 горят масло 1л. на 1000км .Не се диша след тях.А дизел по стар от 2005 от всички марки направо за претопяване.
35
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде са белите дробове на България, на големине градове на българсите планини ,може ли тез дето се ги издигаме да кажат? Така в градовете и курортите ни зелените плащи8 белите дробове/ ги заляха с бетон, така и по морето ни.А горите от планините ни отидоха изсечени на трупи най вече за износ и некой натрупаха планини от пари, че и още трупат.До старите коли ли упряха?
34
3
 
55
 
! Отговори
Trolland Dump преди 6 години
Поредната катаджийска драма... ще мерят газове, ще спират от движение... а проблема е съвсем друг.От личен опит ви казвам - кола 2017-та, печка-дизел, евро 6 е според зависи откъде си заредил - може всичко да е наред, а може и да пуши на умиране. Значи проблема май е в горивата, според пътя на елементарната логика. Що не вземем да затегнем контрола над горивата? Ама така - внезапени и изненадващи проверки с чужди независими лаборатории? Ще секнат "комисионните" на бая политици...
33
18
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спокойствие господа! Отнякъде трябва да се почне! Е почна се...и браво!