Искаш инвалидна пенсия? Първо минаваш 6 проверки

Обмислят дали да има преосвидетелстване на всички българи с увреждания
23 сеп 2017 07:30, Красимир Ангелов
167
Искаш инвалидна пенсия? Първо минаваш 6 проверки
Снимка: Булфото, архив

Въвеждането на шест комисии, които да изготвят четири различни оценки, е една от мерките, които обсъжда властта за реформа в системата на ТЕЛК-овете, съобщава "24 часа".

Предварителните разчети показват, че с евентуалните промени, които трябва да станат факт през 2018 година, ще засегнат над 150 000 инвалиди, които ще загубят пенсията или правата си. В момента подобни пенсии получават 945 000 души.

Още по темата
През шест последователни комисии, които ще изготвят четири различни оценки, ще трябва да минат хората с увреждания между 18 и 65 г., за да получат инвалидна пенсия. Това е основната идея, която предлага Министерството на труда и социалната политика в проекта си “Концепция за реформиране системата на експертизата на работоспособността”, твърди изданието.

Подобни комисии трябва да има във всеки град, където има териториално поделение на осигурителния институт. Комисиите ще работят на основата на медицинската експертиза, която преди това е взел човекът с увреждане от ТЕЛК. Решенията на комисиите към НОИ ще важат до 5 години, а ако състоянието на човека е необратимо, те ще са пожизнени.

Новите комисии ще решават дали пациентът може да работи, или не, както и дали има нужда от рехабилитация. В зависимост от тази преценка човекът с увреждане ще трябва да отиде съответно в нови комисии. Ако КЕР реши, че може да работи, той ще отиде в ново звено към Агенцията по заетостта, за да му се потърси подходяща работа. Ако експертите решат, че човекът не може да работи, тогава ще трябва да отиде в НОИ за нова оценка и отпускане на пенсия за инвалидност.

По време на обсъжданията експерти от социалното министерство предложили и да се промени самата методика за оценка на уврежданията, така че да не се считат за такива заболявания, които са получени заради старост.

Целта на мерките, които предлага социалното министерство, е да има по-голям контрол върху отпускането на инвалидни пенсии. Това бе основно предизборно обещание на управляващите, за да се освободи финансов ресурс за повишаване на всички пенсии.

Идеята на преосвидетелстване да минат всички хора с увреждания все още не е разписана в концепцията. Засега не е ясно и дали ще отпаднат заболявания, които не инвалидизират, и съответно дали ще има преразглеждане на решения, които вече са издадени за тях.

Проектът предвижда и да се въведе единен стандарт за изследванията и прегледите, с които ще се доказва всяка една диагноза. Самите лекари, които ще издават ТЕЛК-ови решения, ще минат на обучение за новите правила.


167
Още от
Напиши коментар Коментари
145
0
 
1
 
! Отговори
Тошко иванов преди 3 седмици
Всички лекари са една държавна и законна мафия срещу която сме почти безсилни!!! Но има бог той е достатъчно силен!
144
0
 
10
 
! Отговори
В. В. преди 3 месеца
Минах На телк бях втора група сега ми дадоха трета нямам нито един здрав орган изкараха ме здрава дори телк есте с неверни данни пишат какво им падне умишлено свалят на хората групата политика на държавата. А вярвай и живей.
143
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До неинвалид

Искаш ли да си на мястото на диабетика?
142
1
 
15
 
! Отговори
Зигфрид преди 4 месеца
Преди 1 година лично видях в Окръжна болница в Бургас, Гинекологично
Отделение,как две млади *** -явно беше че,едната се познава с лекаря
и уреждаше другата-бутнаха на лекаря - гинеколог от отделението , рулце от банкноти ,той се погледа и си ги пусна в джоба на престилката.Разделиха се доволни един от друг. За какво една *** ще дава пари на лекар от отделението, в коридора на болницата, прикривайки се ? Я диагноза рак на шийката на матката ,я нещо друго осигуряващо инвалидна пенсия за
141
1
 
15
 
! Отговори
Зигфрид преди 4 месеца
Продължение :Тези продажници лекари, да ги застигне БОЖИЕТО проклятие ,до три поколения.- защото това е подигравка и измама с цял народ.Ами като няма правосъдие ,да се надяваме на възмездие.
140
1
 
12
 
! Отговори
Зигфрид преди 4 месеца
Българите са неблагодарни и неразумни !Ако нищо не се направи по ТЕЛК-овете ,ББ и ГЕРБ ,са виновни .,Ако се направи ,както е в случая, пак са виновни -6 комисии,искали да умират инвалидите и т н .
А истината е, че всеки познава по 2-3 фалшива инвалиди,особено в селата и
малките градове.А за *** ,пък да не говорим!Позор за тези лекари,
които за стотина лв.рушвет , са раздавали право за инвалидност на здрави хора .т.е.нашите пари.Човешко възмездие явно ,няма да получат,но да се надяваме БОЖИЕ
139
1
 
13
 
! Отговори
Баба Янка преди 4 месеца
Нема да забраим, как некъв Здрав престъпник с няколко висящи дела, го даваха по ТВ-ту. Имаше 6 епикризи, чи бил страдалец, имал високо кръвно, счупен крак, сърдечна малоформация и още, и още.
Тези 6 епикризи, са издадени от 6 докторя, ортопед, сърдечен хирург, личен лекар и т.н., защо докторята не са подведени под съдебна отговорност?! Защо не са им отнети лекарските права? Какво е тази спойка между мутри и доктори. Защо не публикуваха имената на тези"докторчета". Да ги отминаваме с отвращение.
138
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
КУРИОЗЪТ БЕШЕ В ХАСКОВО.
100 % ИНВАЛИДНОСТ - НАПЪЛНО СЛЯП ЧОВЕК С ПРИДРУЖИТЕЛ, ХВАНАТ ДА КАРА ТАКСИ.
137
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Helleborus

Бабата на село, пък, къде се вписва ???
136
2
 
12
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 4 месеца
правителството само се унищожава с помоща на народа да сте живи и здрави ще има повече корупция
135
3
 
21
 
! Отговори
неинвалид преди 4 месеца
А какво ще кажете за тези "инвалиди", които си плащат и с връзки им издадават телково решение? И уж са диабетици, а нагъват пасти и сладкиши?
134
6
 
20
 
! Отговори
Helleborus преди 4 месеца
Когато правиш политика, редно е да визуализираш добрия гражданин, да си представяш как работиш за него и как му помагаш, за да е добре. Да си представиш бабата на село или учителят в клас, да искаш да им улесниш живота. Така подхранваш с грижи добрата прослойка на обществото, отделен проблем е да санкционираш лошите. Политика не се прави, когато си представяш тълпа измамници, които трябва да надвиеш или тълпа неграмотни родители, на които трябва да вземеш децата. Политиците на война ли са с нас?
133
1
 
33
 
! Отговори
Helleborus преди 4 месеца
Ако държавата е почтена към народа си, тя ще намира начини да санкционира виновните лично, за конкретното им престъпление, а няма да обижда целия народ и да разиграва инвалидите като маймуни. Тенденцията е хората да се улесняват, инвалидът, ако го уважаваш, редно е да се яви на лекар веднъж някъде близо до дома си и то без да чака опашки. Какъв ресурс ще стовари там държавата, за да си свърши работата от един път и то качествено, си е неин проблем.
132
3
 
28
 
! Отговори
Helleborus преди 4 месеца
Ако лекари дават фалшиви телкове на роми, то е станало с политически протекции. Ромите нямат пари за подкупи, нито акъл за такива врътки. Нито си представям как лекар лъже системата, от любов към ромската махала. Също както полицаите не ги арестуваха в началото на прехода, а съдиите ги пускаха. Имаше един момент, в който буквално се водеше полемика трябва ли това да се промени, защото можело да се напълнят затворите. Но заради тях държавата се държи агресивно с всички ни, както в образованието.
131
6
 
7
 
! Отговори
Гюнтер до 130 преди 4 месеца
..всъщност като се замисля,абе майка ти не е ли инвалид!??..Спомням си че като и разпорих гъзъ каза че ще мине на телк!Не и ли дадоха?
130
3
 
6
 
! Отговори
Гюнтер до 130 преди 4 месеца
!!!!!...не ти завиждам!ама изобщо!...
129
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Има една безмозъчна кофа Сюлейманка от Обединените Педериоти. Пази боже такива калинки и интелектуални инвалиди да пипат законите.
128
1
 
30
 
! Отговори
посегнаханаинвалида преди 4 месеца
До Съжалявам,ама...
Щом инвалида не е толкова полезен и производителен, не е желан от работодателите, защо комисиите ще го водят "с право на работа" и ще му спират пенсията? Комисиите казват, че е с право на работа, а работодателите казват, че инвалида не е продуктивен.
Това противоречие обрича на гладна смърт инвалидите.
127
27
 
4
 
! Отговори
до Гюнтер преди 4 месеца
Куче cмoтано, половината инвалиди сами са се докарали до там, защото са на първо място мозъчни инвалиди. Отказват лечение масово, "нямам проблеми с кръвното" и "нямам проблем със захарта" чувам по няколко пъти да ден. После като излезе от болницата, че е сакат за цял живот не го притеснява, първите му думи са "ами мога ли да се явя на ТЕЛК". Имам чувството че нарочно се докарват до там някои хора.
126
8
 
19
 
! Отговори
Съжалявам,ама... преди 4 месеца
До посегнаханаинвалида
Частниците не желаят инвалиди,защото инвалидът на практика не е толкова полезен и производителен,колкото здравия работник.като дойде време за плащане на данъци от НАП си искат данъците и осигуровките,без да се интересуват дали има инвалиди или не! Съчувствам на инвалидите,но живеем в демокрация,пазарна икономика и приветстваме неолибералните идеи на ЕС,където няма братство,равенство и свобода,а човек за човека е вълк!