Рибата – полезна, но у нас продават и опасна

Цаца, акула, риба тон и сьомга гъмжат от тежки метали
10
Рибата – полезна, но у нас продават и опасна
Снимка: Булфото, архив

Резултати от лабораторни изследвания показват, че в рибата, която се продава у нас, се съдържат тежки метали. Тестовете са направени от експерти от "Активни потребители".

Токсичните химикали се натрупват в рибата и морските дарове от тинята, отпадъците от индустрията и бита и планктоните във водите, които обитават.

Справка в системата за бързо оповестяване на опасни храни показва 5400 сигнала за опасна риба. А шансът да попаднем на замърсен продукт на пазара е пет пъти по-голям, отколкото при другите месни продукти.

Според експертите най-много тежки метали има в океанските и морските видове – като акула, риба тон, риба меч и сьомга.

Добре е да избягваме риби от Балтийско море и Тихия океан.

Сред речните видове най-застрашените са дънните.

Най-често в рибата се натрупват живак, олово и кадмий. Тези метали са и най-опасни за здравето ни, тъй като са токсични.

Именно техните нива са измервани по време на изпитванията в лаборатория. Тествани са 12 марки замразена риба, купени от пазара в началото на септември.

Олово над нормата в храната ни може да доведе до умора, безсъние, колики, анемия и нервност. Кадмият пък причинява проблеми с черния дроб, бъбреците и костите. Най-големи са рисковете за бременните и кърмещите жени, както и за децата на възраст под 3 години. Те трябва да намалят до минимум рибата в менюто си.

Иво Николов от "Активни потребители" обясни пред Нова тв, че са тествани 12 вида риба и от тях има само една, която надвишава нормативните изисквания за съдържанието на метали.

Това е замразена цаца от Балтийско море, което е едно от най-замърсените, защото в него се вливат много реки от Европа, които носят и отпадъчните вещества от производството.

Пробите са показали и още три – две проби скумрия и една хек, с нива, които са близо до рисковите по отношение на оловото и живака.

Николов обясни, че зоната на улов се обявява на етикета и посъветва потребителите да се информират откъде идва рибата, която ще сложат на масата си.

"Редно е да се разнообразява зоната на улов, за да се избегнат рисковете, защото има силно замърсени води като Балтийко море, Тихия океан, Атлантическия океан, и такива като Средиземно море, което е чисто от метали", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За всяка риба си има допуски за тежки метали, особено за океанските, ама нали сме "специалисти" особено неграмотните български журналисти, правят сензация. Кажете уважаеми журналисти, къде изследвахте рибата, лабораторията има ли акредитация за изследване на тежки метали в рибни продукти, има ли читава апаратура?Ако аз съм на търговцте и производителите/преработавтелите на тия "с тежки метали" над нормата риби, ще съдя журналистите, ще искам повторна проба и ако излезе, че е лъжа горко им?
7
7
 
8
 
! Отговори
СЕТ преди 6 години
Поредното безсмислено вдигане на шум. От 12 проби в една има повече от допустимото. Останалите 11 са ок. И то ЦАЦА от Балтийско море, замразена. Това и да го търся не мога да го открия в магазин. Второ - замразена риба- кой по-дяволите купува такова нещо.Друго е по-интересно: Тая рибка дето я ловят рибарчетата по реките и язовири в БГ - тя колко вредни метали има. Що това не проверите - колко са чисти те. Ама не мръсотията, изпускана в нашите реки не представлява интерес за Активни потребители
6
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма ли най-после след някое подобно проучване и изследване да се излезе с КОНКРЕТНИ марки, магазини, фирми, вериги и т.н. Какво ме интересува, че от 10 кисели млека 8 са менте, след като не ги казвате с имената им?!
5
1
 
11
 
! Отговори
474 преди 6 години
Значи оловото, живака и кадмия , ако са НАД НОРМАТА - не може, но ако са ПОД НОРМАТА - може. Изобщо тази "норма" кой я определя и "нормално ли е в храната да има тежки метали?! Ако някой е на ясно, нека пише!
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
те затова правят новата сьомга да съзрява за 1 година вместо за 2, в изкуствени условия. Там живак няма. Ама пък с какво се храни не искам и да знам....
3
7
 
6
 
! Отговори
Няма проблем преди 6 години
А бе я си яжте какво ви се иска и не се падавайте на тези простотий.Трябва да ядеш всеки дан рибас тежки метали и след 50г. може да ти стане нешта.А и пенсионната система и ЗОК трябва да излезнат на плюс.Днес купих от Кауфлан скумрия .Фантастична е на скара.
2
2
 
42
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Марули с нитратиЯйца с фипронилМесо с хормони и антибиотициСирене с кредаХряб с ГМО пшеницаРиба с живакДа я почват тая война вече че не се издържа.Да сме гледали етикетите.Ами те магазините станаха като библиотеки ве ***.Всики чете етикети
1
2
 
26
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
Нали има хора в държавата които получават пари за да проверяват храната която се продава. Или да си търся някаква подвижна лаборатория за откриване на тежки метали, нитрати, фипронил, уран, и всичките му гадости с които ни пълнят храната.