Бойко Борисов пак е №1, напоследък Радев и Нинова губят доверие

ГЕРБ има доверието на 25.1% от избирателите, пред БСП (19.3%)
129
Бойко Борисов пак е №1, напоследък Радев и Нинова губят доверие
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Половин година след предсрочните избори за 44- то Народно събрание съотношението на силите между основните парламентарни партии остава без съществени промени, сочат данните от проучване на "Алфа рисърч".

През септември ГЕРБ се радва на доверието на 25.1% от избирателите, което е електорална преднина от 6% пред БСП (19.3%).

Така че при нови избори днес, двете партии биха разполагали с приблизително настоящия си брой депутати, пресмятат анализаторите.

Премиерът Бойко Борисов запазва 32% одобрение, но в сравнение с юни нараства и делът на критиците му - от 35% на 39%.

Въпреки активното настъпателното поведение на червената шефка Корнелия Нинова по редица въпроси, БСП не съумява да уплътни опозиционната си роля, което коства 3% от личния рейтинг на лидера й (от 27% до 24%), както и лек ръст в негативните оценки, посочват социолозите.

Доверието в Обединените патриоти също спада в сравнение с юни  - от 7.2% на 5.9%.

Военният министър Красимир Каракачанов обаче запазва високия си партиен рейтинг от 29% одобрение. Вицепремиерът Валери Симеонов повишава с 1% привържениците си до 14 на сто, но генерира и сериозен ръст на неодобрението.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров остава на 5% одобрение и с едни от най-високите нива на неодобрение.

През септември правителството запазва положителните си оценки почти без промяна (21%). Те обаче са съпроводени от по-съществен ръст в дела на неговите противници: от 33% до 38%. Твърдо зад кабинета застават единствено привържениците на ГЕРБ (49%).

Доста по-различна е картината сред избирателите на коалиционния партньор "Обединени патриоти" – едва 13% от тях изказват одобрение за работата на кабинета, срещу 41% неодобрение.

Половината от министрите, предимно ангажирани с оценявани като успешни ресори, имат положителен индекс за дейността си. Във второ поредно проучване най-одобряван е вицепремиерът Томислав Дончев. Той се ползва с доверието на 19,4% от анкетираните.

Следван е от военния министър Красимир Каракачанов - 16,1%, спортния Красен Кралев – 13,3%.

След тях с по-ниски, но преобладаващо положителни оценки са министърът за българското европредседателство Лиляна Павлова 13,2%, финансовият Владислав Горанов – 9,8%, външният Екатерина Захариева – 9%, министърът на туризма Николина Ангелкова – 9%.

Тройката в дъното на таблицата попълват министри, чиято работа през първите месеци на мандата бе съпътствана от скандали със силен обществен отзвук: екоминистъра Нено Димов – 1,6%, икономическия Емил Караниколов – 1,8%, правосъдния Цецка Цачева 3,8%.

"Липсата на адекватни политики в най-критично оценяваните ресори от дейността на кабинета е потенциален риск за неговата стабилност, но към момента този риск отстъпва на заден план пред притесненията от ескалацията на напрежението в света", коментират от  "Алфа рисърч".

В съотношение 38% към 62% анкетираните възприемат ситуацията в България като спокойна и стабилна, докато във външно-политически план тревогите са много по-високи – 20%:79%.

Като резултат, въпреки критиките, цялостното желание за нормализиране на ситуацията у нас доминира над  стремежа към засилване на политическата конфронтация и заради това  61% от българите искат настоящото правителство да изкара пълния си четиригодишен мандат, вместо да се стигне до нови избори.

Оценката за дейността на институциите потвърждава констатациите от предишни проучвания: преобладаващо доверие към президента и доминиращо недоверие към законодателната и съдебна власти.

Президентът Румен Радев продължава да се ползва с одобрението на мнозинството от българските граждани (54% срещу 13% неодобрение). След месеци на постепенен ръст обаче, мониторингът на обществените нагласи регистрира първи негативни индикации: от юни до септември положителните оценки за дейността му спадат от 57% на 54%, като следващите месеци ще покажат какъв ще бъде развоя в персоналния му рейтинг.

Подкрепата си за президента започват да оттеглят предимно десни избиратели, дали му кредит на доверие при встъпването в длъжност.

Първите действия на парламента за есенния политически сезон задълбочават критиката към неговата работа.

Положителните оценки за 44-то НС спадат от 15% до 12%, а отрицателните нарастват от 39% до 44%. Малко по-високо е доверието към неговия председател Димитър Главчев - 17% положителни срещу 33% отрицателни оценки.

Установеният преди месеци положителен тренд в оценката за работата на полицията също спира развитието си.

Въпреки, че остава с по-висок кредит на доверие от съда и прокуратурата, одобрението за работата й спада от 26% на 22%, срещу 38% отрицателни оценки.

Както и в предишни месеци, дейността на правосъдната система е съпътствана с най-висока обществена критика. Тя преобладава както за работата на съда (10% положителни срещу 58% отрицателни оценки), така и за тази на обвинението в лицето на главния прокурор Сотир Цацаров (9% положителни срещу 49% отрицателни оценки).


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
1
 
4
 
! Отговори
Долна лъжа. преди 1 година
Колкото повече спада доверието към Борисов,толкова повече журналюгите и неговите социологически агенции се втурват да го хвалят. Хората около мен ,органически не го понасят.Колкото повече го хвалят,това показва,че доверието към него стремглаво пада и трябва да го спасяват.
103
1
 
9
 
! Отговори
ognyanz преди 1 година
Поредното манипулативно заглавие.
Премиерът Бойко Борисов запазва 32% одобрение, но в сравнение с юни нараства и делът на критиците му - от 35% на 39%.
Президентът Румен Радев продължава да се ползва с одобрението на мнозинството от българските граждани (54% срещу 13% неодобрение).
Е, кой е политик номер едно и кой губи доверие?
102
0
 
4
 
! Отговори
ГЕРБ винаги са №1 преди 1 година
Имало някакъв Прокурор от Италия за борба с Мафията срещнал се с Фандъкова…..
А Фандъкова що Не му показа нещо по сметката…..

Бюджетът на София събира се от ВСИЧКИ ДАНЪКОПЛАТЦИ
през 2010 година ще бъде 1.2 милиарда лева
за 2011 г. 1,3 млрд. лева.
за 2012-г. 1,272 млрд. лв
за 2013 г. 1.190 млрд
за 2014 г. 1,465 млрд. лева.
за 2015г 1.49 млрд. лв
за 2016г. 1.26 млрд. лева
Вноската за Евросъюза е от ВСИЧКИ ДАНЪКОПЛАТЦИ
Метрото е на 80-85% БЕЗВЪЗМЕЗДНО от Еврофондове!!!
101
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Одобрение:
Б. Борисов-32%
Р. Радев -54%
Както се вижда Радев заема почетното 2-ро място. Борисов е предпоследен.
Класацията на Алфа Рисърч горе долу е толкова безсмислена.
100
0
 
8
 
! Отговори
ИЗМИСЛЕНИ ПРОЦЕНТИ преди 1 година
ТОВА КОЕТО ПРАВИТЕЛСТВОТО НА КАЛИНКИТЕ НЕ МОЖЕ ДА СВЪРШИ, ПОРАДИ ТЕЖКАТА КОРУПЦИЯ И НЕКОМПЕТЕНТНОСТ, МЕДИЙНИЯ И Т.НАР. СОЦИОЛОГИЧЕСКИ СЛУГИНАЖ ГО ПРЕДСТАВЯ КАТО БЕЗСПОРЕН УСПЕХ!? НО СЪЩИТЕ ТЕЗИ СЛУГИ НА ДЯВОЛА НЕ ГОВОРЯТ ЗА ЗАДУШАВАЩАТА КОРУПЦИЯ, НЕПРЕКЪСНАТО РАСТЯЩИ ЦЕНИ НА ХРАНИТЕ, ТОКА УСЛУГИТЕ, БЕЗУМИЯТА В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО,ОБРАЗОВАНИЕТО, МВР. С ПРАВО МИСЛЕЩИТЕ ХОРА НА БЪЛГАРИЯ СЕ ПИТАТ В ИЗМИСЛЕНАТА ДЪРЖАВА НА БОКО ЛИ ЖИВЕЯТ ИЛИ В ЕДНА ДРУГА, ИСТИНСКА РЕАЛНОСТ??
99
0
 
3
 
! Отговори
х преди 1 година
КАТО ПАРТИЯ СА ГО ИЗГУБИЛИ,РАЗБИРА СЕ...
98
1
 
3
 
! Отговори
x преди 1 година
НАПОСЛЕДЪК ГУБЕЛИ БИЛИ.../ВЖ.ЗАГЛАВИЕТО/. ТЕ СА ГО ИЗГУБИЛИ ВЕЧЕ ПОВЕЧЕ ОТ 10 ГОДИНИ,БЕ ЧЕЛОВЕЦИ... НЕ Я КАРАЙТЕ С МЕКИЯ БРУС!!! ДАВАЙТЕ С БРУСА С ТВЪРДИЯ АБРАЗИВ...
97
1
 
13
 
! Отговори
АЛФАЛЪЖАТ ЕСТЕСТВЕНО преди 1 година
АЛФА РИСЪРЧ Е ПЛАТЕНА НА БОКО "СОЦИОЛОГИЧЕСКА АГЕНЦИЯ". НЯКОЙ ДА Е ОЧАКВАЛ ДРУГ РЕЗУЛТАТ? АКО НАИСТИНА ТИКВАТА Е № 1, ЖАЛКО ЗА НАРОДА. СЛЕД КАТО НИ УПРАВЛЯВА МУТРА И БАНДИТ, СЛОЖЕНА НА ВЛАСТ ОТ СЪЩИЯ ТОЗИ НАРОД, СЛЕД КАТО ТАЗИ МУТРА НАРЕЧЕ НАРОДА ЛОШ МАТР'ЯЛ, ПРОСТ, КУЧЕ, КОЕТО ТРЯБВА ДА ДЪРЖИ НА КЪС СИНДЖИР, СКАНДАЛ СЪС СУДЖУЦИ И ЕДНИ 50 МИЛИОНА ДОЛАРА ИСКАНИ КАТО ПОДКУП ОТ ТУРСКА ФИРМА, ПЪЛНА СЪСИПИЯ И БЕДНОСТ И ВЪПРЕКИ ТОВА Е №1,ЗНАЧИ НЕЩО НЕ Е НАРЕД,А ЖУР НАЛЯТА МУ СЛУГУВАТ И УПРАВЛЯВАТ.
96
1
 
5
 
! Отговори
муспи преди 1 година
Всичко започнало от Меркел. Тя казала на Макарон, че такъв чип лакей не е виждала никога - нито в Комсомола, нито в Демокрацията! Макарон го е раздрънкал навсякъде. - Ние когато го назначавахме - казва Синедриона, - не очаквахме че е толкоз талантлив?! Мислехме го за болезнено скромен и по гойски не обича парите. Даже кодовото му име дадено му от нас е БББIIIБ, - цар на България Бойко Борисофф III Безсребърникът! - за златната мина отказа двайсетте полагаеми му се сребърника от скромност???
95
15
 
7
 
! Отговори
Курнелия нагла преди 1 година
Мале, мале, БСП щели да се борят с паралелната държава - ами тя цялата е в редиците на БСП, бе Курнелио. Около теб ли са Г.Гергов(свинарят), Кирчо Добрев(хванат на границата 1996г. с куфарче с долари), Р.Овчаров(дългият инкасатор), Бригадир Аспарухов(милионер пенсионер), Курнелия(милионерка), Весела Лечева и много други другари-милионери и мошеници. Няма такава наглост…
94
3
 
18
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 1 година
ПО-ДОБРЕ АЛИ БАБА И 40-ТЕ РАЗБОЙНИЦИ ОТКОЛКОТО БОКО СУДЖУКА И ГЕРБ КРАДЦИТЕ!!!
93
2
 
12
 
! Отговори
афера преди 1 година
Да направим референдум за отделяне от Мутристан
92
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дори и от цифрите на Алфа Ридърч не се вижда Бойко да е номер 1. Явно на джурналиста така му се иска или така му е платено!
91
3
 
21
 
! Отговори
Ot London преди 1 година
Това означава че и последните умни хора са напуснали блатото.
Простащината върви с пълна пара напред.
90
3
 
22
 
! Отговори
А преди 1 година
То и тук и по новините казаха че всъщност процентите одобрение спрямо процентите неодобрение за Борисов са ПО МАЛКО но някак излиза N1
Хаха кого лъжете ? Да си ходи Борисов те повечето не го одобряват. Да станем президентска държава по добре. Поне си имаме Мъж за президент
89
2
 
24
 
! Отговори
свинско със зеле преди 1 година
Според Алфа рисърч 2 % от българите хапват свинско, останалите 98 % от тях ядат постно зеле. Или статистически 100 % ядат свинско със зеле.
88
2
 
22
 
! Отговори
вярвещ преди 1 година
ОЛЛЕ БОЖЕ, ПАК СТЪКМИСТИКА.
87
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз не познавам НИТО ЕДИН човек, който е гласувал за Винету.
Всички мои приятели са гласували за НФСБ.
86
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПРОСТИТЕ ХОРА СИ ХАРЕСВАТ ПРОСТИТЕ ЛИДЕРИ.
НИКОЙ НЕ ОБИЧА ДА ГО УПРАВЛЯВА НЯКОЙ ПО-УМЕН ОТ НЕГО.
85
1
 
12
 
! Отговори
Тъжно преди 1 година
28 години по-късно отново има партия-държава...и резултатите и естествено ще се подобряват...за това ли скачахте?