Бойко Борисов пак е №1, напоследък Радев и Нинова губят доверие

ГЕРБ има доверието на 25.1% от избирателите, пред БСП (19.3%)
129
Бойко Борисов пак е №1, напоследък Радев и Нинова губят доверие
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Половин година след предсрочните избори за 44- то Народно събрание съотношението на силите между основните парламентарни партии остава без съществени промени, сочат данните от проучване на "Алфа рисърч".

През септември ГЕРБ се радва на доверието на 25.1% от избирателите, което е електорална преднина от 6% пред БСП (19.3%).

Така че при нови избори днес, двете партии биха разполагали с приблизително настоящия си брой депутати, пресмятат анализаторите.

Премиерът Бойко Борисов запазва 32% одобрение, но в сравнение с юни нараства и делът на критиците му - от 35% на 39%.

Въпреки активното настъпателното поведение на червената шефка Корнелия Нинова по редица въпроси, БСП не съумява да уплътни опозиционната си роля, което коства 3% от личния рейтинг на лидера й (от 27% до 24%), както и лек ръст в негативните оценки, посочват социолозите.

Доверието в Обединените патриоти също спада в сравнение с юни  - от 7.2% на 5.9%.

Военният министър Красимир Каракачанов обаче запазва високия си партиен рейтинг от 29% одобрение. Вицепремиерът Валери Симеонов повишава с 1% привържениците си до 14 на сто, но генерира и сериозен ръст на неодобрението.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров остава на 5% одобрение и с едни от най-високите нива на неодобрение.

През септември правителството запазва положителните си оценки почти без промяна (21%). Те обаче са съпроводени от по-съществен ръст в дела на неговите противници: от 33% до 38%. Твърдо зад кабинета застават единствено привържениците на ГЕРБ (49%).

Доста по-различна е картината сред избирателите на коалиционния партньор "Обединени патриоти" – едва 13% от тях изказват одобрение за работата на кабинета, срещу 41% неодобрение.

Половината от министрите, предимно ангажирани с оценявани като успешни ресори, имат положителен индекс за дейността си. Във второ поредно проучване най-одобряван е вицепремиерът Томислав Дончев. Той се ползва с доверието на 19,4% от анкетираните.

Следван е от военния министър Красимир Каракачанов - 16,1%, спортния Красен Кралев – 13,3%.

След тях с по-ниски, но преобладаващо положителни оценки са министърът за българското европредседателство Лиляна Павлова 13,2%, финансовият Владислав Горанов – 9,8%, външният Екатерина Захариева – 9%, министърът на туризма Николина Ангелкова – 9%.

Тройката в дъното на таблицата попълват министри, чиято работа през първите месеци на мандата бе съпътствана от скандали със силен обществен отзвук: екоминистъра Нено Димов – 1,6%, икономическия Емил Караниколов – 1,8%, правосъдния Цецка Цачева 3,8%.

"Липсата на адекватни политики в най-критично оценяваните ресори от дейността на кабинета е потенциален риск за неговата стабилност, но към момента този риск отстъпва на заден план пред притесненията от ескалацията на напрежението в света", коментират от  "Алфа рисърч".

В съотношение 38% към 62% анкетираните възприемат ситуацията в България като спокойна и стабилна, докато във външно-политически план тревогите са много по-високи – 20%:79%.

Като резултат, въпреки критиките, цялостното желание за нормализиране на ситуацията у нас доминира над  стремежа към засилване на политическата конфронтация и заради това  61% от българите искат настоящото правителство да изкара пълния си четиригодишен мандат, вместо да се стигне до нови избори.

Оценката за дейността на институциите потвърждава констатациите от предишни проучвания: преобладаващо доверие към президента и доминиращо недоверие към законодателната и съдебна власти.

Президентът Румен Радев продължава да се ползва с одобрението на мнозинството от българските граждани (54% срещу 13% неодобрение). След месеци на постепенен ръст обаче, мониторингът на обществените нагласи регистрира първи негативни индикации: от юни до септември положителните оценки за дейността му спадат от 57% на 54%, като следващите месеци ще покажат какъв ще бъде развоя в персоналния му рейтинг.

Подкрепата си за президента започват да оттеглят предимно десни избиратели, дали му кредит на доверие при встъпването в длъжност.

Първите действия на парламента за есенния политически сезон задълбочават критиката към неговата работа.

Положителните оценки за 44-то НС спадат от 15% до 12%, а отрицателните нарастват от 39% до 44%. Малко по-високо е доверието към неговия председател Димитър Главчев - 17% положителни срещу 33% отрицателни оценки.

Установеният преди месеци положителен тренд в оценката за работата на полицията също спира развитието си.

Въпреки, че остава с по-висок кредит на доверие от съда и прокуратурата, одобрението за работата й спада от 26% на 22%, срещу 38% отрицателни оценки.

Както и в предишни месеци, дейността на правосъдната система е съпътствана с най-висока обществена критика. Тя преобладава както за работата на съда (10% положителни срещу 58% отрицателни оценки), така и за тази на обвинението в лицето на главния прокурор Сотир Цацаров (9% положителни срещу 49% отрицателни оценки).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
6
 
14
 
! Отговори
ГЕРБ-ер БОГАТАШ преди 6 години
Продължавам......Както каза преди няколко дни Орешарски реалната цена на 1 литър гориво при тези цени на барела е 1.55-60 лв. за литър. Но благодарим Бойко че не го направи толкова,че би станало ужас по пътищата..........всеки бедняк ще изкара моргата си и само ще ни се пречкат,изкарват извън нерви и накрая трябваше да претрепем някой подобен.......С ТЕБ СМЕ БОЙКО
52
7
 
16
 
! Отговори
ГЕРБ-ер БОГАТАШ преди 6 години
Днес след като лидера на страната г-н Бойко каза че последните години "Българина забогатя неимоверно- по празници 1 млн. души тръгват на път" и взе много правилно решение което ние богатите Граждани за Европейско развитие подкрепяме изцяло! След няколко дни горивата стават по 2.20 лв. за литър както Бойко днес нареди. Тъкмо ще изчезнат голтаците с трошките по пътищата които само ни се пречкат. Браво Бойко- ти помисли за нас и да редуцираш и премахнеш тези с 20- годишните кочини по улиците. Както каза преди няколко дни Орешарски реалната цена на 1 литър гориво при тези цени на барела е 1.55-60
51
5
 
11
 
! Отговори
ГЕРБ-ер БОГАТАШ преди 6 години
Искам също да разкрия нещо важно и прекрасно за нас богаташите с лъскавите автомобили. След като преди 3 години барел петрол бе 108$ на международните пазари и управляваше у нас правителството на Орешарски цените на бензин и дизел бяха по 2.41 лв. В момента барел петрол е 50$ повече от 2 пъти по ниска цена спрямо преди 3 години а цените на бензина и дизела са по 2 лв. за литър. Тоест барела е надолу с 120% а цените по бензиностанциите са по ниски с около само 20%. Днес след като лидера на страната г-н Бойко каза че последните години "Българина забогатя неимоверно- по празници 1 млн. души тръгв
50
24
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Бойко Борисов е номер едно, властта е бетон... - как сте дрОгарко Нинова...
49
1
 
2
 
! Отговори
до 61 преди 6 години
Чао-чао! Махна ли се вече, или още се моташ?
48
5
 
23
 
! Отговори
Жоро преди 6 години
Не вярвай на социолози, те са платени. Никой не харесва Б. Борисов и ГЕРБ.
47
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искам да си върна личната карта на президента.Отричам се от тази мрсна нация,отричам се от името "българин".Срам ме е, че съм такъв.Плюя на полуробската ви история,плюя на героите ви,плюя на знамето и герба ви.Вие сте превъплъщение на всичко долно и мрсно в човека.
46
6
 
4
 
! Отговори
а ва преди 6 години
от този по продажен червен сайт няма даже и в северна корея.и да триете и да не триете евете са угъзо
45
9
 
3
 
! Отговори
до 56 преди 6 години
Що бе, Орехарски за 1 година върна България 2 петилетки назад, хихихи-хаха-хихихи-хаха
44
11
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Надявам се, че сега при тая новина дрОгарката Нинова /г-ша Лъжа/ най-после ще миряса...
43
11
 
4
 
! Отговори
Курнелия нагла преди 6 години
Другарко Нинова няма да ви простим , че ни излъгахте за срещата си с ген. Решетников за съгласуване избора на Р.Радев за президент.
42
9
 
3
 
! Отговори
Маладци преди 6 години
Человека-самальотчик сумашедший празнаходчик, одекалончик йест, на здоровийе таваришчик Путинок
41
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде е цинка комунист?
40
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Другаре от *** 20, ко стана?
39
20
 
3
 
! Отговори
ГЕРБ-ер БОГАТАШ преди 6 години
ИМАМЕ НАЙ ВЕЛИКОЛЕПНОТО ПРАВИТЕЛСТВО В НАЙ НОВАТА ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ- ГЕРБ+ ОП. ИСТИНСКИ ДЪРЖАВНИЦИ УПРАВЛЯВАТ В КОАЛИЦИЯ- БОЙКО,ВОЛЕН,КРАСИ И ВАЛЕРИ. НАБЛЮДАВАМЕ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВИСОК ЖИЗНЕН СТАНДАРТ ПОСЛЕДНИТЕ 6 МЕСЕЦА. ЗАТОВА Е МНОГО ПРАВ БОЙКО КАТО КАЗА- "Като гледам как ни обичат и подкрепят хората ние ще управляваме поне още 20 години" . ГЕРБ- ОП- ПОБЕДА ВИНАГИ
38
3
 
3
 
! Отговори
boiko land преди 6 години
boikoFF da veme da izlezne pred shirokata auditorium i da si svali gashtite--- e vidqhte li tova e i reitinga mu sred ostanaloto 4isto bg naselenie- shwedite gi izkluchvam ot klasaciqta te ne sa bulgari
37
1
 
5
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 6 години
До Mr.STARBUCKSАз обичам да спя следобяд.Нали съм на...свободен режим,карам я като...шейх;каквото направя до обед,толкоз.
36
0
 
13
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 6 години
До ВасилевШа са...върне на Украйна Крим,когато дойдат украинците сами да си го...вземат,тоест никога,защото в Крим украинци няма.Апропо,това е непотопяемия...самолетоносач на Русия в Черноморието.Те да гледат да не се...отцепи половината им държава,защото е...изкуствено убразование.
35
2
 
20
 
! Отговори
бре преди 6 години
Това се вика фалшива новина от днес.бг. Фалшиво заглавие. 32% Буда срещу 56% за Генерал Радев. При това на будата са преувеличени значително, а на генерала намалени от апфа-герб агенцията.
34
2
 
13
 
! Отговори
неутрален преди 6 години
До Анонимен 29При пр'ост народ, най-големият про'стак логично ще е 1, няма никакво съмнение в това !..ето с такаво изразно отношение към "простия" народ, че има още дълго да лапате хурката на адрес 20