Бойко Борисов пак е №1, напоследък Радев и Нинова губят доверие

ГЕРБ има доверието на 25.1% от избирателите, пред БСП (19.3%)
129
Бойко Борисов пак е №1, напоследък Радев и Нинова губят доверие
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Половин година след предсрочните избори за 44- то Народно събрание съотношението на силите между основните парламентарни партии остава без съществени промени, сочат данните от проучване на "Алфа рисърч".

През септември ГЕРБ се радва на доверието на 25.1% от избирателите, което е електорална преднина от 6% пред БСП (19.3%).

Така че при нови избори днес, двете партии биха разполагали с приблизително настоящия си брой депутати, пресмятат анализаторите.

Премиерът Бойко Борисов запазва 32% одобрение, но в сравнение с юни нараства и делът на критиците му - от 35% на 39%.

Въпреки активното настъпателното поведение на червената шефка Корнелия Нинова по редица въпроси, БСП не съумява да уплътни опозиционната си роля, което коства 3% от личния рейтинг на лидера й (от 27% до 24%), както и лек ръст в негативните оценки, посочват социолозите.

Доверието в Обединените патриоти също спада в сравнение с юни  - от 7.2% на 5.9%.

Военният министър Красимир Каракачанов обаче запазва високия си партиен рейтинг от 29% одобрение. Вицепремиерът Валери Симеонов повишава с 1% привържениците си до 14 на сто, но генерира и сериозен ръст на неодобрението.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров остава на 5% одобрение и с едни от най-високите нива на неодобрение.

През септември правителството запазва положителните си оценки почти без промяна (21%). Те обаче са съпроводени от по-съществен ръст в дела на неговите противници: от 33% до 38%. Твърдо зад кабинета застават единствено привържениците на ГЕРБ (49%).

Доста по-различна е картината сред избирателите на коалиционния партньор "Обединени патриоти" – едва 13% от тях изказват одобрение за работата на кабинета, срещу 41% неодобрение.

Половината от министрите, предимно ангажирани с оценявани като успешни ресори, имат положителен индекс за дейността си. Във второ поредно проучване най-одобряван е вицепремиерът Томислав Дончев. Той се ползва с доверието на 19,4% от анкетираните.

Следван е от военния министър Красимир Каракачанов - 16,1%, спортния Красен Кралев – 13,3%.

След тях с по-ниски, но преобладаващо положителни оценки са министърът за българското европредседателство Лиляна Павлова 13,2%, финансовият Владислав Горанов – 9,8%, външният Екатерина Захариева – 9%, министърът на туризма Николина Ангелкова – 9%.

Тройката в дъното на таблицата попълват министри, чиято работа през първите месеци на мандата бе съпътствана от скандали със силен обществен отзвук: екоминистъра Нено Димов – 1,6%, икономическия Емил Караниколов – 1,8%, правосъдния Цецка Цачева 3,8%.

"Липсата на адекватни политики в най-критично оценяваните ресори от дейността на кабинета е потенциален риск за неговата стабилност, но към момента този риск отстъпва на заден план пред притесненията от ескалацията на напрежението в света", коментират от  "Алфа рисърч".

В съотношение 38% към 62% анкетираните възприемат ситуацията в България като спокойна и стабилна, докато във външно-политически план тревогите са много по-високи – 20%:79%.

Като резултат, въпреки критиките, цялостното желание за нормализиране на ситуацията у нас доминира над  стремежа към засилване на политическата конфронтация и заради това  61% от българите искат настоящото правителство да изкара пълния си четиригодишен мандат, вместо да се стигне до нови избори.

Оценката за дейността на институциите потвърждава констатациите от предишни проучвания: преобладаващо доверие към президента и доминиращо недоверие към законодателната и съдебна власти.

Президентът Румен Радев продължава да се ползва с одобрението на мнозинството от българските граждани (54% срещу 13% неодобрение). След месеци на постепенен ръст обаче, мониторингът на обществените нагласи регистрира първи негативни индикации: от юни до септември положителните оценки за дейността му спадат от 57% на 54%, като следващите месеци ще покажат какъв ще бъде развоя в персоналния му рейтинг.

Подкрепата си за президента започват да оттеглят предимно десни избиратели, дали му кредит на доверие при встъпването в длъжност.

Първите действия на парламента за есенния политически сезон задълбочават критиката към неговата работа.

Положителните оценки за 44-то НС спадат от 15% до 12%, а отрицателните нарастват от 39% до 44%. Малко по-високо е доверието към неговия председател Димитър Главчев - 17% положителни срещу 33% отрицателни оценки.

Установеният преди месеци положителен тренд в оценката за работата на полицията също спира развитието си.

Въпреки, че остава с по-висок кредит на доверие от съда и прокуратурата, одобрението за работата й спада от 26% на 22%, срещу 38% отрицателни оценки.

Както и в предишни месеци, дейността на правосъдната система е съпътствана с най-висока обществена критика. Тя преобладава както за работата на съда (10% положителни срещу 58% отрицателни оценки), така и за тази на обвинението в лицето на главния прокурор Сотир Цацаров (9% положителни срещу 49% отрицателни оценки).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
7
 
3
 
! Отговори
Бай Хей преди 6 години
До 10 анонимник. Големи глу.пости си написал. Това не важи ли за едни други управляващи?
12
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, как да не им вЕрваш на тия "Алфа рисърч", бе! То не са цифри, то не са проценти, то не са сравнения! Научно похождат!Само дето коментарите ...
11
34
 
6
 
! Отговори
Винету преди 6 години
Е, то това е ясно. Защото освен ГЕРБ другите не стават.
10
4
 
13
 
! Отговори
GOBLINI преди 6 години
po selata veche samo- shvedi pa neznam za drugo strashno e
9
6
 
29
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 6 години
Сиренето и...леба са в ръцете на Тиквата.Ха някой да не го...хареса и няма да му даде.За това...качва одобрение.
8
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
с такива високи рейтинги да се чуди човек как сме все ПОСЛЕДНИ във всякакви класации?!? дали пък тия рейтинги да не послъгват МАЛКО?!? А иначе е лесно с милиарди долари кредити и милиарди евро субсидии от ЕС да се управлява, сладко даже, особено за нашите фирми и лица, с парите можем да си купуваме гласове, а също и няколко рейтингови агенции да си напазаруваме...
7
1
 
7
 
! Отговори
егн преди 6 години
До АнонименРедеф не беше ли десетина годин по-млад от Бореф?
6
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боко Тиквун всяка сунтрин като се събуди и поуска CNN и гледа надписите да не би рейтинга да му е паднал. Цветанов на едно листче му е записал какво да търси "Pumpkin head's approval rating going down".
5
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как Борисов няма да е 1. Той назначи толкова хора, а те им семействата им са му лично задължени и гласуват за него, защото ако не гласуват...
4
36
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руският президент и руската партийка нормално ще губят доверие.То високите рейтинги за тея са само при троловете на заплата.И все по-нисък ще им става рейтинга, все пак комунистите се топят всяка година. ЕГН-то не прощава.
3
42
 
6
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 6 години
11:0в полза на Борисов и ГЕРБ на избори.Но ако всеки ден четете коментарите тук,със сигурност,ще останете с впечатлението,че БСП и г-жа ЛЪЖА са непобедимите.
2
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това за днес сигурно е 50-тата статия в Тиквено-Прасешките медии (те са около 85% от пазара на медии в БГ), която ни натрапва как Еднокнижната Мутра рекетьор, шефът на крадливите Суджуци бил Номер-1.Все едно че не живеем в Тикволандия, а на Луната.
1
2
 
20
 
! Отговори
h преди 6 години
kak nqma da e nomer1 !! wsi4ki medii go pazite!! samo po 1 sum 4ul neshto da go grizat!!