Борим корупцията: Слагат таван на цените на протези, импланти

Такава регулация в Западна Европа нямало, но тук се налагало
26 сеп 2017 08:30,
10
Борим корупцията: Слагат таван на цените на протези, импланти
Снимка: архив, Reuters

Медицинските изделия като протези, импланти и апаратура вече да не се договарят от болниците, а от централизирана система на здравното министерство. Така ще се въведе регулация на цените, които сега се договарят от всяка болница поотделно, и ще се ограничи корупцията.

Това съобщи зам. здравната министърка Лидия Нейчева.

Здравното министерство планира да направи електронна платформа за сделките с протези и апаратура, подобна на тази, която е направена за купуването на лекарства, пише 24 часа. През платформата ще се договаря пределна цена, на която болниците ще могат да купуват. След това лечебните заведения ще имат възможност сами да договорят и по-ниска цена.

В цяла Европа регулация в цените на медицинските изделия няма. Всяка фирма у нас сама решава на какви цени да продава медицинските изделия и често те са по-скъпи от тези в западните държави. Най-големите разходи на пациентите у нас са за доплащане на лекарства и медицински изделия, които достигат 48%, почти колкото на американците, коментира Елеонора Николова, шеф на Центъра за превенция на организираната престъпност.

Здравното министерство продължава работа и върху електронния търг за лекарствата, обясни Нейчева. Системата още се тества, но очакванията са да заработи възможно най-скоро. Предвижда се и промяна в изискванията към частните болници - ще бъдат задължени да се съобразяват с цените на онкологичните медикаменти, които ще бъдат договорени чрез търга. В момента такова изискване към тях няма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: имплантипротези
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
добрутру преди 6 години
евтини са само китайските, сега да сложат строг контрол, постоянни проверки и таван на ампутациите без нужда - при тоя шокиращ бум на фирми за протези последните две години, изглежда лекарите вече изобщо не си правят труда да лекуват пациентите
7
0
 
6
 
! Отговори
Тия преди 6 години
Все я борят тая корупция и все не могат да се преборят със себе си. Корупцията,това са ТЕ И ТЕХНИТЕ ПОДРЪЖНИЦИ И ЛАПАЧИ. Различни видове протези остават само в мечтите на стотици хиляди бедни българи. Обърнете внимание,колко много хора не могат да си посволят дори обикновени зъбни протези,като цената само на една,се равнява на две минимални пенсии.Искахте капитализъм. Те ви го.При лошият соц и протезите бяха безплатни.Сега устите дори на много млади хора приличат на хралупи.До тук се докарахме
6
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Корупцията се бори с рязана на глави. Питайте в Китай - при тях работи успешно!
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зравеопазването в България е в тотален колапс и хаос... А и не само то...
4
1
 
9
 
! Отговори
Мери преди 6 години
Министерството на здравеопазването да направи проверки на фирмите, които внасят хранителните добавки, почти играещи ролята на "плацебо", заляли рекламите по нашите кабеларки и държавни телевизии.Същите са по-скъпи и от лекарствата.Но на един болен народ само му подай едната си ръка за да ти сграбче и двете в името на здравето и болките си.Ще чакаме от същото също да се заемат с този поставен въпрос.
3
2
 
7
 
! Отговори
Ани преди 6 години
Че то търг към НЗОК за медицинските изделия/импланти, протези, стентове и балони/ има от 5 години, тая голяма "иновация" обяви.
2
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гербаджиите нямат срам от нищо. Гаврят се дори със сакатите хора.
1
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Генератор на корупцията в БГ е партията на Суджуците, така че докато те и протежето им Цацаров са на власт, нищо няма да се промени.