Българите доволни от Борисов! Щастливи са от пътищата, туризма...

ГЕРБ си остава първа сила, а опозицията в парламента е слаба
330
Българите доволни от Борисов! Щастливи са от пътищата, туризма...
Снимка: Булфото, архив

Социалното напрежение от последната година вече не е токова високо заради умереното икономическо оживление, спада на безработицата и ръста на доходите в по-големите градове.

Това е един от основните изводи на социолозите от "Алфа рисърч" на базата на данните от последното им проучване на обществено-политическите нагласи.

Като най-успешни политики, наред с инфраструктурата (51%) българите определят още три други сфери - външната политика (43%), туризма (42%) и отчасти образованието (31%). Въпреки че към него има повече резерви, одобрението в аванс се дава преди всичко за увеличението на учителските заплати и усилията за намаляване на отпадащите от училище деца.

Като най-неуспешни политики на кабинета участвалите в анкетираните определят правосъдието, здравеопазването и борбата с престъпността във всичките й измерения.

Икономическите показатели и външно-политическата активност са тези, които формират ядрото на подкрепата за кабинета "Борисов 3" сред около една пета от българите.

От друга страна, скандалите около политици от ГЕРБ, както и неубедителните действия за отстояване независимостта на съдебната система и противодействие на корупцията, консолидират и противниците на кабинета, които нарастват от 33% на 38%, коментират анализаторите.

Парламентът, прокуратурата и съдът продължават да бъдат с много ниски нива на доверие и така се затвърждава усещането, че има огромна дистанция между държавата и обикновения гражданин.

Този разрив увеличава рязко нивото на скептицизъм към спирането на борбата с корупцията по високите етажи на властта. 45% изобщо не вярват, че у нас тя е желана и възможна.

За 18% нещата биха могли да се променят, ако председателят на новия специализиран орган се излъчва от президента, за 15% - ако се излъчва с квалифицирано мнозинство от парламента.

Въпреки декларираната нетърпимост към корупцията, едва  8% са склонни да подадат с името си сигнал за корумпиран политик, 19% са на мнение, че след сигнала те самите могат да пострадат, 23% - не знаят, или се притесняват да отговорят на този въпрос.

Данните от проучването на "Алфа рисърч" сочат още, че българите се отнасят по-скоро позитивно към предстоящото ни председателство на ЕС.

25% са на мнение, че страната ни ще се справи успешно, 56% - без успехи, но и без гафове, песимистите са 16 на сто.

Половин година след предсрочните избори за 44-то Народно събрание  съотношението на силите между основните парламентарни партии остава без съществени промени.

ГЕРБ (25.1%) запазва електорална преднина от 6% пред БСП (19.3%). Т.е., ако днес имаше избори, ГЕРБ и БСП биха излъчили приблизително същия брой депутати. Обединените патриоти бележат лек спад, но запазват третото си място.

Няма съществена динамика и в позициите на ДПС, но в парламента не би влязла партията на Веселин Марешки – Воля (1.8%).

"Изминалите три месеца показват, че парламентарната опозиция не успява да уплътни своята роля на алтернатива на властта. За момента обаче няма индикации и извънпарламентарен субект да представлява електорална заплаха за кабинета", настояват политолозите.

Според тях евентуални проблеми могат да възникнат в резултат от напрежения вътре в самото мнозинство.

"То контролира огромен властови ресурс, а като правило всеки такъв ресурс е обременен с множество потенциални конфликти", заключават от "Алфа рисърч".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


330
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
258
29
 
14
 
! Отговори
Нинова преди 6 години
Борисов няма алтернатива
257
31
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 281 По времето на Станишев евро фондовете бяха спрени до 2009 близо ... Разходи се сега в Добруджа и виж , за какви машини става дума и какво земеделие. Няма кътче , което да не се обработва. И не само дожруджа. Аз лично познавам десетки малки фирми ползващи евро финансиране, оправихме си блока със съниране + 20 процента отстъпка за климатици и дограма. И още мога да пиша.
256
30
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 281 Аз бих написал факти. ББ придвижи магистрала Тракия , която ми служи за работа. Увеличиха туризма , чрез реклами на България, което също ми върши работа. Определено се правят инфраструктура по градовете - вижте големите градове на какво приличаха около 2005 , вижте ги сега . Доста чужди инвестиции дойдоха , където наеха много персонал, много онлайн неща се пуснаха в администрацията . Това е само част. .мога още да пиша.
255
4
 
18
 
! Отговори
NwA преди 6 години
Направете си равносметка на това,което сте вземали,като заплата през 2010-2012 и сега през 2017!И ми кажете според вас колко процента ви е скочила заплатата?Хора от София не могат да бъдат много обективни,но хора от провинцията биха дали много ясна преценка!
254
8
 
40
 
! Отговори
НАГЛОСТ преди 6 години
Като чета написаното и се питам дали тези които пишат тук са ***.ОТИ и не виждат "доброто" което банкенския ХИТРЕЦ ни сервира всеки ден или тези които са препитвани ? Как може да си доволен от нещо което е камуфлаж? Къде са най-важните реформи? Тези в здравеопазването,полицията и съдебната система? Те не са важни!!!! Така ли???? Важното е да се вдигнат символично някои заплати и малко пенсийките и РОБИТЕ приливат от щастие. РОБСКИ НАРОД!!!!
253
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Киро кофражаА в Русия какво предлагат?
252
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички икономически и социални показатели , макар и бавно, се подобряват. В опосканата ни държава с висок процент ниско или изобщо не квалифицирано население чудеса изведнаж не могат да станат. Нужно е време за да се постигнат по-съществени подобрения.Алтернативата е хаос, който ще затрие България.
251
16
 
8
 
! Отговори
До Анонимен 261 преди 6 години
Ми браво, бе хубаво е, че не познаваш хора, които взимат под 2 к. Значи движиш в богати среди. Аз с 1200 лева съм щастлив и си живея нормално, не плюя по политиците - оправям се, па ти и такива като тебе безперспективни мрънкачи може да ме жалите всеки ден. Даже мое и по два пъти да ме прежалвате. А тия дет взимат над 2к можеш да ги питаш да ти дадат по някой леф, че да не цинкяш по коментарите, че държавата и политиците са ти виновни.
250
5
 
35
 
! Отговори
Ха-ха преди 6 години
Къде го намерихте тоя доволен Българин.........
249
8
 
16
 
! Отговори
Киро кофража преди 6 години
До АнонименОтговор. На поли-пазара няма нищо добро. Ситуацията в цял ЕС е такава, както показаха и изборите в Германия. Няма кого да избереш и избираш по-малко рисково познатото. Не че става, не че не те унижава, краде и изобщо не зачита мнението ти, след като пуснеш бюлетина за него. Това е обща либерална диктатура и един модел, който прилагат навсякъде, където могат. Няма кой!!! Значи демокрацията вече не осигурява правото на избор, а това означава, че тя не работи.
248
5
 
27
 
! Отговори
До доволния от Борис преди 6 години
До АнонименБихте ли се обосновали и привели някои факти на Вашето доволство от Борисов, моля.Държа да попитам.
247
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
малко манджа на прасенцата подхвърлиха и те завъртяха доволно опашки. Реално държавата не прави нищо полезно, върви по течението и се надява на подаяния. Честният частен бизнес опъва каиша задушаван от бюрократщина и корупция.
246
27
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като толкова се ядосвате и плю-ете Борисов помислете и кажете какво по добро "има на пазара"? Кой от всичките ни "политици" ще се справи по-добре? Крайните мнения и ругатни не са от полза.
245
4
 
32
 
! Отговори
тт преди 6 години
Това е извращение.
244
13
 
18
 
! Отговори
R преди 6 години
Българите не са доволни, доволни са софиянци...те си го избраха за кмет,те си го избират три пъти за министър председател...
243
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до АнонименНапълно съм съгласен с Вас. Това е само моето лично мнение.
242
10
 
8
 
! Отговори
до Анонимен преди 6 години
Аз съм доволен от Борисов. Намирам за нужно до го кажа.-------Вие имате пълното право да изразите вашето лично мнение.Аз съм на друго, противно на вашето, но по-важното е това да не е причина за напрежение и конфликти в обществото.В крайна сметка честните Избори са тези, които определят избора на обществото и политическия, икономическия и социален курс на държавата.
241
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Платено! Фактура желаете ли?
240
4
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
За 28 г. партиите съсипаха държавата! Изредиха се седесари, комунисти, царисти, пак комунисти, сега гербери, а на опашката чакат ред патриоти и Слави! А, светлото бъдеще не идва! Остаряхме през прехода и вече нищо не чакаме, само ГОСПОД ДА НИ ПРИБЕРЕ ПО-БЪРЗО!
239
4
 
23
 
! Отговори
а останалите преди 6 години
Цитат:формират ядрото на подкрепата за кабинета "Борисов 3" сред около една пета от българите.......а останилите четири пети сме за изхвърляне,....така ли?