Българите доволни от Борисов! Щастливи са от пътищата, туризма...

ГЕРБ си остава първа сила, а опозицията в парламента е слаба
330
Българите доволни от Борисов! Щастливи са от пътищата, туризма...
Снимка: Булфото, архив

Социалното напрежение от последната година вече не е токова високо заради умереното икономическо оживление, спада на безработицата и ръста на доходите в по-големите градове.

Това е един от основните изводи на социолозите от "Алфа рисърч" на базата на данните от последното им проучване на обществено-политическите нагласи.

Като най-успешни политики, наред с инфраструктурата (51%) българите определят още три други сфери - външната политика (43%), туризма (42%) и отчасти образованието (31%). Въпреки че към него има повече резерви, одобрението в аванс се дава преди всичко за увеличението на учителските заплати и усилията за намаляване на отпадащите от училище деца.

Като най-неуспешни политики на кабинета участвалите в анкетираните определят правосъдието, здравеопазването и борбата с престъпността във всичките й измерения.

Икономическите показатели и външно-политическата активност са тези, които формират ядрото на подкрепата за кабинета "Борисов 3" сред около една пета от българите.

От друга страна, скандалите около политици от ГЕРБ, както и неубедителните действия за отстояване независимостта на съдебната система и противодействие на корупцията, консолидират и противниците на кабинета, които нарастват от 33% на 38%, коментират анализаторите.

Парламентът, прокуратурата и съдът продължават да бъдат с много ниски нива на доверие и така се затвърждава усещането, че има огромна дистанция между държавата и обикновения гражданин.

Този разрив увеличава рязко нивото на скептицизъм към спирането на борбата с корупцията по високите етажи на властта. 45% изобщо не вярват, че у нас тя е желана и възможна.

За 18% нещата биха могли да се променят, ако председателят на новия специализиран орган се излъчва от президента, за 15% - ако се излъчва с квалифицирано мнозинство от парламента.

Въпреки декларираната нетърпимост към корупцията, едва  8% са склонни да подадат с името си сигнал за корумпиран политик, 19% са на мнение, че след сигнала те самите могат да пострадат, 23% - не знаят, или се притесняват да отговорят на този въпрос.

Данните от проучването на "Алфа рисърч" сочат още, че българите се отнасят по-скоро позитивно към предстоящото ни председателство на ЕС.

25% са на мнение, че страната ни ще се справи успешно, 56% - без успехи, но и без гафове, песимистите са 16 на сто.

Половин година след предсрочните избори за 44-то Народно събрание  съотношението на силите между основните парламентарни партии остава без съществени промени.

ГЕРБ (25.1%) запазва електорална преднина от 6% пред БСП (19.3%). Т.е., ако днес имаше избори, ГЕРБ и БСП биха излъчили приблизително същия брой депутати. Обединените патриоти бележат лек спад, но запазват третото си място.

Няма съществена динамика и в позициите на ДПС, но в парламента не би влязла партията на Веселин Марешки – Воля (1.8%).

"Изминалите три месеца показват, че парламентарната опозиция не успява да уплътни своята роля на алтернатива на властта. За момента обаче няма индикации и извънпарламентарен субект да представлява електорална заплаха за кабинета", настояват политолозите.

Според тях евентуални проблеми могат да възникнат в резултат от напрежения вътре в самото мнозинство.

"То контролира огромен властови ресурс, а като правило всеки такъв ресурс е обременен с множество потенциални конфликти", заключават от "Алфа рисърч".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


330
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
238
6
 
28
 
! Отговори
venix преди 6 години
Пътища и туризъм не ядем!
237
36
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм доволен от Борисов. Намирам за нужно до го кажа.
236
2
 
28
 
! Отговори
gio преди 6 години
правосъдие - хмм, след като чакаш годони, пръснеш една камара пари по адвокати и си скъсаш нервите от всевъзможни небивалици.здравеопазване - даже и парите не помагат в България. Лекарите те доят и буквално те държат на системи и пак те доят. престъпност - няма един знаков арест (да не говорим за адекватна присъда по дело). Организираната престъност се е сраснала с държавата."Борисов 3" - премиер с криминално минало. Надолу същия дол дренки.
235
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** народ слаба държава!Куфара, паспорта и еднопосочен билет - това е спасението!
234
4
 
26
 
! Отговори
гого преди 6 години
кои българи, онези 200000 пътуващи по празниците до Гърцуя и Турцуя, а др 6000000 ръпат асфалта.
233
5
 
36
 
! Отговори
затова се обичат преди 6 години
Той *** и народа ***!Който има грам акъл да изчезва от тук!
232
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе герберастчета, единственото обяснение на това да пишете тези глупави коментари би било ако ви плащат.Ако дори не ви и плащат, значи наистина сте много, ама много зле.
231
5
 
40
 
! Отговори
Николай Иванов преди 6 години
Много сме доволни, особенно тези които сме зад граница браво на господин Борисов, и за здравеопазването браво и за стандарта на живот браво и образованието пак браво и мисля че и пенсионерите тия нещастници с 200 лева пенсия и те трябва да кажат браво те хората и в Замбия взимат такива пенсии. С две думи БРАВО господин Борисов добре че бяхте вие че емигрирахме!!!
230
4
 
32
 
! Отговори
Sushsh преди 6 години
По - поръчкова и гнусна лъжа отдавна не бях чел. Чудя се само колко са се вързали на тия .....
229
5
 
30
 
! Отговори
Пази боже!!!! преди 6 години
Значи 20%са доволни от качеството на живот толкова е процента на ГРОБ!!!По груби сметки от тея 20% може да извадим ромската неграмотна част и кръга от хора на Герб бъркащи к кацата,накрая ще излезе около 7-8%ей на това му се казва висок рейтинг!!!
228
13
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чета тук някакъв тиквопоклонник се хвали че взимал 1 200 лв при това в София.Ами ти си направо за жалене бе, момченце.Аз не познавам човек в София, който да взема под 2 К.Сигурно редиш стоки по рафтовете в някой от хипермаркетите.Виж там еднокнижния ти вожд да ти намери някое топло местенце, че то срамота.То чистачката в централата на ГЕРБ взима 2 200 лв.
227
7
 
38
 
! Отговори
Гърбер преди 6 години
мне брато, тук съм си, и ми е жал, че хората, вкл. И аз, не виждат смисъл да раждатдеца на тази държава. Или ще им ги уморят в болницата, или ще ги пребият в училище, или ще ги опродтачат като минимум. Живял съм и преди, не беше така. Но ти скачай, защото не си червен, ти си модерен човек. Като ти дойде акъла, ще е много късно.
226
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В централата на ГЕРБ ли е равено проучването ?
225
2
 
22
 
! Отговори
Анон преди 6 години
Не е важно опозицията в парламента да е слаба.Те са купени ваши дружки за делба.Важното е опозицията извън парламента да стане силна и да ви измете.
224
14
 
7
 
! Отговори
До Гърбер преди 6 години
Браво, взимай ги тия 3,5 пъти повече, хвала. Гледам че въпреки това пак си нещастен човечец и си седнал да плюеш, храниш и злобееш по хората под някакви статии. Вероятно си емигрант и сега седиш в някоя дупка под наем и слушаш песни на Кичка Бодурова и плачеш патриотични сълзливи коментари за България вечер като заседнеш с ракията. Да си жив и здрав :D
223
3
 
28
 
! Отговори
qwer преди 6 години
На манипулаця продължава да живурка българинът ! Няма да се оправите вие там в тази о'вча територия България, затъвате и се радвате, една Румъния вече се отдалечи от вас, защото е населена с НАРОД, а не с о'вце като България !
222
0
 
5
 
! Отговори
до 247 преди 6 години
Както казах, мн няма да схванат тънките намеци от природата и ще бъдат пометени от промените, така дано е по-триизмерно и ясно...
221
4
 
23
 
! Отговори
Ева преди 6 години
Широко известната с подмазвачеството си на всички силни на деня Арфа дРисърч пак се подмазва недвусмислено. Издънката - псевдопод на Калъп интернешънъл на Андрей Райчев и Кольо Голфа, който си запази голфа за сметка на опазването на птиците, и сега ще му платим и глобите, трябва да се отблагодари! Но аз не мога да повярвам, че целите и идеалите на българите са толкова ниски, колкото им се иска на Алфа Подмазвачите.
220
3
 
16
 
! Отговори
Гърбер преди 6 години
на кухата герберска кратуна ти и говориш за България, тя с Русия те плаши. Ще си останеш с тези 1200, даже и те са ти много. За справка, взимам 3.5 пъти колкото теб, кеуеш.
219
2
 
26
 
! Отговори
КУКУВИЦА преди 6 години
Няма по щастливи българи от тея които чакат на терминал 1,или 2!Бога слънце ни дари с безупречно качество на живот :работеща правна система,добре въоръжена армия ,здравеопазване дори и реши въпроса с демографията внос на вискоко образовани кадри от Ирак,Пакистан,Афганистан и прочие.Сиреч ,сълзи от радост в очите на всеки пенсионер!!!