Българите доволни от Борисов! Щастливи са от пътищата, туризма...

ГЕРБ си остава първа сила, а опозицията в парламента е слаба
330
Българите доволни от Борисов! Щастливи са от пътищата, туризма...
Снимка: Булфото, архив

Социалното напрежение от последната година вече не е токова високо заради умереното икономическо оживление, спада на безработицата и ръста на доходите в по-големите градове.

Това е един от основните изводи на социолозите от "Алфа рисърч" на базата на данните от последното им проучване на обществено-политическите нагласи.

Като най-успешни политики, наред с инфраструктурата (51%) българите определят още три други сфери - външната политика (43%), туризма (42%) и отчасти образованието (31%). Въпреки че към него има повече резерви, одобрението в аванс се дава преди всичко за увеличението на учителските заплати и усилията за намаляване на отпадащите от училище деца.

Като най-неуспешни политики на кабинета участвалите в анкетираните определят правосъдието, здравеопазването и борбата с престъпността във всичките й измерения.

Икономическите показатели и външно-политическата активност са тези, които формират ядрото на подкрепата за кабинета "Борисов 3" сред около една пета от българите.

От друга страна, скандалите около политици от ГЕРБ, както и неубедителните действия за отстояване независимостта на съдебната система и противодействие на корупцията, консолидират и противниците на кабинета, които нарастват от 33% на 38%, коментират анализаторите.

Парламентът, прокуратурата и съдът продължават да бъдат с много ниски нива на доверие и така се затвърждава усещането, че има огромна дистанция между държавата и обикновения гражданин.

Този разрив увеличава рязко нивото на скептицизъм към спирането на борбата с корупцията по високите етажи на властта. 45% изобщо не вярват, че у нас тя е желана и възможна.

За 18% нещата биха могли да се променят, ако председателят на новия специализиран орган се излъчва от президента, за 15% - ако се излъчва с квалифицирано мнозинство от парламента.

Въпреки декларираната нетърпимост към корупцията, едва  8% са склонни да подадат с името си сигнал за корумпиран политик, 19% са на мнение, че след сигнала те самите могат да пострадат, 23% - не знаят, или се притесняват да отговорят на този въпрос.

Данните от проучването на "Алфа рисърч" сочат още, че българите се отнасят по-скоро позитивно към предстоящото ни председателство на ЕС.

25% са на мнение, че страната ни ще се справи успешно, 56% - без успехи, но и без гафове, песимистите са 16 на сто.

Половин година след предсрочните избори за 44-то Народно събрание  съотношението на силите между основните парламентарни партии остава без съществени промени.

ГЕРБ (25.1%) запазва електорална преднина от 6% пред БСП (19.3%). Т.е., ако днес имаше избори, ГЕРБ и БСП биха излъчили приблизително същия брой депутати. Обединените патриоти бележат лек спад, но запазват третото си място.

Няма съществена динамика и в позициите на ДПС, но в парламента не би влязла партията на Веселин Марешки – Воля (1.8%).

"Изминалите три месеца показват, че парламентарната опозиция не успява да уплътни своята роля на алтернатива на властта. За момента обаче няма индикации и извънпарламентарен субект да представлява електорална заплаха за кабинета", настояват политолозите.

Според тях евентуални проблеми могат да възникнат в резултат от напрежения вътре в самото мнозинство.

"То контролира огромен властови ресурс, а като правило всеки такъв ресурс е обременен с множество потенциални конфликти", заключават от "Алфа рисърч".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


330
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
198
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
31% доволни от образованието? Това ще да е процентът на ромите-избиратели.
197
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно купените медии са доволни , близките до власто на всекакво ниво също.Явно е, че " Алфа Рисърч" требе на понапомпи сериозно падналият рейтинг на някои хора след соджущината в страната , отвличанията и рекета и такива като онзи "шеф Влайков - стрелеца". Пък и не е само тва.Щом има хвалби нещо не е наред. Ще си проличи.
196
0
 
4
 
! Отговори
WC parlament преди 6 години
znaete li kolko e trudno na bOKOFF-- da se napyva vsqka sutrin a i po obed nad toaletnata chiniq znaete li 4e go pluete taka zlostno????
195
1
 
19
 
! Отговори
sinbad0 преди 6 години
На кабинета Б3 имам да им кажа едно....Ша ви Е...а пу...та май..на!
194
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
AZ VYRVAM NA BOIKO BORISOV,CE I MOITE VNUZI SHTE MU PLASHTAT DALGOVETE I PARITE ,KOITO E IZPOLZVAL ZA YADENE I PIENE.
193
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Северна Корея ли е писана тази статия
192
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей ами най- после дойде ред на здравеопазването и социалната система.;););)
191
0
 
3
 
! Отговори
TRUMP CROOK преди 6 години
До а дано,ама надали znachi i na samiq si nego si trebe da gi konfiskuva rigavata svinkq gadna masonska
190
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Урааааа, най-после разбрах, че живея добре и съм щастлив!!! Преди да прочета това обективно изследване не знаех колко съм добре. Прочетох го и се успокоих. Щастлив съм, не само аз но и всички мои приятели. Обадих им се да им кажа, че сме щастливи, да знаят и те, защото може ибда не са прочели пасквила на Алфа рисърч. Уж сме щастливи но като се появи Суджук ефенди и само псувни чуваме. Бреее, не усеща ли народа този висок стандарт? И напуска ли напуска този Земен рай. Народа е виновен, не разбира
189
1
 
12
 
! Отговори
до Гербер преди 6 години
Слушай какво ще ти кажа, моето момче /защото съм ти кака/, всичко се плаща в тоя живот. Ще си плати и тоя дето опропасти хиляди съдби, и тоя дето го защитаваше на всяка крачка и така му помогна да го направи. Идва ден, в който се тегли чертата и нищо не остава на вересия, само че някои го научават по трудния начин. А ти, моето момче, работодателят ти, който ти дава по 1200 лв. месечно знае ли днес колко време прекара в интернет под тази статия? Кога намери време да си заработиш надника?
188
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На едно герберско дете днес се падат 5 ромчета, мн успехи ви пожелавам! А след 5 години на всеки откраднат милиард се пада по една фалирала община.
187
0
 
12
 
! Отговори
а дано,ама надали преди 6 години
Тръмп готви конфискация на всички капитали,без доказан произход.
186
0
 
7
 
! Отговори
Я гледай.... преди 6 години
До До гербер 199 Абе ***, нали казваше че са три милиарда , посли читири , сега пък 15.Тия милиарди ги имаш за нищо бе.И кой мислиш ще ти повярва за тези милиарди? Всичко се знаело....Я гледай...!Ха , ха.
185
0
 
8
 
! Отговори
777 преди 6 години
И безплатен бензин искам!
184
1
 
10
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Другари герберасти,бесепари и всякакви разноцветни,защо не вървите на ******* си?
183
0
 
7
 
! Отговори
boiko land преди 6 години
welcomme to boiko land - glavni antrakcii v sofia i ostanalite po golemi sitits u boiko land 1. prebivane do smyrt v mol v specialna staichka- reket ot micifaiki i gylti pederungeli s pompi4ki- shvedi na vsqka krachka veche- mirizma na pot svloch tlystota i procheee- boi do skysvane v gradskiq transport za nqmane na bilet4e ot 1.6 podigravki v smrydlivite repeuta i razbrichkani patrulki opel smyrdeshti na kisielo ziele i oshte i oshteeee.....
182
2
 
16
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Нямам нужда от секс,правителството ми го слага всеки ден.
181
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това подигравка ли е?
180
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В софия чакаш за линейка два часа, демографски сме сринати. Не. Не съм доволен от герб, но това не значи, че ми харесват и другите. Превърнаха ни в колония, а предпоставките за емиграция са нарочно направени така. Да се топим по-бързо.
179
1
 
19
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Ба те и севернокорейците са доволни от маршала...